Папата: Угодна ли е Богу консуматорска Коледа?

Моля ви, нека не превръщаме Коледа в светско събитие!
19 дек 2018 16:00, Елка Василева
50
Папата: Угодна ли е Богу консуматорска Коледа?
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск напомни, че Коледа отбелязва раждането на Исус Христос според християнската традиция и не може да се свежда до "хубав традиционен празник" или до "врявата на консуматорското общество", предаде Франс прес.

"Рекламната машина подканва да си разменяме винаги нови подаръци, за да има изненада. Но дали този празник е угоден Богу?", попита аржентинският папа вярващите, дошли да слушат традиционната му проповед в сряда.

"Коледа означава да се предпочита мълчаливият глас на Бог пред врявата на консуматорското общество", заяви духовният водач на около 1,3 милиарда католици по света. "Ако Коледа остава само хубав традиционен празник, където централното място е за нас, а не за Бог, това би било пропусната възможност. Моля ви, нека не превръщаме Коледа в светско събитие!", препоръча Франциск.

"В наши дни всички търчат повече, отколкото през останалата част от годината", заяви папата със съжаление, като нарече подобно суетене противоречащо на религиозните чувства.

"Няма да е Коледа, ако търсим блестящите светлини на света, ако се тъпчем с подаръци, обеди и вечери, но не помогнем дори на един бедняк", добави папа Франциск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
MEN преди 5 години
LUKSA NA VATIKANA GO NJAMA NIKADE ,DA NE MI RAZKAZVAT PRIKAZKI OT 1001 NOSHT.BEZSRAMIE.
42
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Пичове, вместо да се замислите малко над жалкия живот, политиканстване и се правите на жертви. Поне за малко забравете мерзавците и си преживеете няколко хубави дни. Не е задължително да пълните торбите с последните си левчета за едното ..Човека право казва. Какво като е Папа на католиците.
41
0
 
0
 
! Отговори
АРЕ преди 5 години
Иска ние да постим,а той да се облажва,хитрец
40
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
колкото до попето. не виждам защо и той да не е продал Бога си Търпелив... все пак нов папа ще бъде "ибран", напълно "демократично"... даже с бел пушек от комина на крематориума на всевластващите за нас, безимените!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие с вселенския патриарх, се хванете за ръчички и отивате в европейския парламент. И кой със светена вода, кръстове и жезли бой по тия глави докато не им изхвъркнат всички дяволи от главите. Хората умират от страх, че са се осатаносали. Вино им не давайте, че ги ловат странни болести.
38
0
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
много неща не са угодни на Бога, но те са главно онез неща, които не създадени от Него! Но в света на Мамона кой обръща внимание на Бога? но ако прибегнем до темата за времето - Бог има пре, пре, пре достатъчно, безкрайно време (за това казват, че Той е търпелив) за всичко, а само ние нямаме време за нищо... не е ли смешно? :-)))
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля,че не сте му схванали мисълта на човека,той не казва да не празнуваме,а да не забравяме да дарим и на поне един беден "Няма да е Коледа, ако търсим блестящите светлини на света, ако се тъпчем с подаръци, обеди и вечери, но не помогнем дори на един бедняк", добави папа Франциск"
36
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Консуматорското общество не е угодно Богу.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Но дали този празник е угоден Богу?"........РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ!!!!!! И доказателството е в това, че ТОЧНАТА РОЖДЕННА ДАТА НА ХРИСТОС НЕ Е ИЗВЕСТНА НИКОМУ!!! Няма я в Библията и никой още не е разбрал кога е тя!! Има много предположения, но и ДО СЕГА НЕ Е ИЗВЕСТНА!!! За разлика от Възкресението, където ТОЧНАТА ДАТА Е ПОСОЧЕНА ИМЕННО В БИБЛИЯТА! Бог е искал да славим Възкресението, а не да плюскаме на някакво Рождество!!!!
34
0
 
3
 
! Отговори
METAL CHRISTMAS преди 5 години
Да ударим една жица на Коледа и да пийнем бира с чипс, какво друго му трябва на човек? Не си мислете, че метълите сме антихристи, сатанисти и тем подобни глупости, и ние се кефим на белобрадия старец!!!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Консуматорската култура е инспирирана от западната цивилизация, но като гледате американски филми, основният сюжет се върти около събиране на цялото семейството около трапезата на Коледа, раздаване на подаръци, радост, веселие. А и какво друго да е ... празнува се Рождество, не разпване, не смърт. Така, че веселбата си е съвсем в унисон с раждането. Тъй, че забавлявайте се, радвайте се обичайте се!
32
7
 
3
 
! Отговори
Умник преди 5 години
Дядо Коледа и Исус Христос са приказки за деца, така че все едно какво казва този белодрешко.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък няма да празнувам светски защото нямам пукнат лев. Ще си седя кротко в нас и да не ме занимават. Но ще отбележа Рождество, смирен в тишина, но без тъга. Нищо от "празненствата" на другите няма да ми липсва.Удоволствията в живота тепърва предстоят.Все пак годината има 12 месеца а не един. Весели дни на всички, независимо дали празнуват нещо или не!
30
1
 
1
 
! Отговори
Месията Исус преди 5 години
пред света едни,пред Бог други,сатанато
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз постя.
28
2
 
2
 
! Отговори
Чудесен преди 5 години
много гнусни тайни се осветиха в ,,папството,, това е чудесно
27
2
 
2
 
! Отговори
вярвам в Бог преди 5 години
да търсим това,което е угодно на Бога,да търсим,ходим с Бога,да разчиташ на Господ не на идоли и света,моля
26
1
 
0
 
! Отговори
Христос преди 5 години
говори за дедо коледовците всред монаси,католици,какво правят и с какво са полезни тези в църквите,с демоничната трапеза или с Господната трапеза,Бог да е милостив,Моето Тяло разчупено за вас,Моята чаша Кръвта Ми за Новия Завет пролята,това е Господната трапеза за всеки,който вярва в Бог Отец,Бог е Добър
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата поне дава някакви напътствия на вярващите и изказва мнението на Ватикана по много въпроси, независимо правилно или не, всеки си преценява.Докато православните шефове мълчат като пъчи,и най- вече българските.По всички злободневни теми.Само на празници се изтъпанчват.Пълни чиновници
24
2
 
7
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Ами върнете Рождество на 6/7 януари (Юлианският календар, т.нар. "стар стил") и комерсиално-консуматорският въпрос е решен. По него са близо половината православни църкви в света.