Как България премина към демокрацията?

Проф. Красен Станчев, икономист, пред Bloomberg TV Bulgaria
11 яну 2019 22:15, Екип на Bloomberg
54
Как България премина към демокрацията?
Снимка:Pixabay

Демократическите промени са доста ясни – провеждането на първите избори, учредяването на многопартийна система, свободата на словото, премахването на член 1 и премахването член 273 от Наказателния кодекс. Това каза проф. Красен Станчев, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"През 1995 г. и 1996 г. имаше опит да се въведе отново централно планиране. След 1989 г. беше легализирана частната собственост, освободи се бизнесът, беше въведена пазарна координация на стопанските отношения, осъществи се приватизация и бяха възстановени правата на собственост".

През май 1995 г. министърът на промишлеността и търговията Климент Вучев издаде заповед, с която забрани на държавните предприятия да си изплащат дълговете към банките. Това доведе до фалит на банките, коментира Станчев.

Последвалата инфлация беше мотив за приемането на Закона за цените и въвеждането му на 1-ви септември 1995 г., който премахна досегашните постижения, обясни икономистът.

"Това доведе до обедняване и хиперинфлация. Средната работна заплата в промишлеността от март до декември 1996 г. спадаше с 19.5% на месец. Средната пенсия беше 5-6 долара. Средната заплата беше 22 долара. В същото време останалите страни не правеха такива странни движения“.

Руският милиардер Борис Минц каза, че правата на собственост са временно понятие в Русия. Тази несигурност върху правата на собственост се разпространява от Русия в източноевропейските държави, включително и в България, но не чак в такива размери, отбеляза той.

"Русия винаги е била по-авторитарна спрямо страните около нея заради изостаналост“, отбеляза Красан Станчев. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
НЯМА Демокрация преди 5 години
Заграбването на власта с измама от нагли престъпници на 9.11.1989 година и създаването на доказано престъпни групировки маскирани като партии НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ>Станчев да изисква от спец службите спец препаратите и видео клиповете ползвани за внушаване на милиони гласуване за доказано престъпните групировки вкл БСП<ДПС<СДС и ГЕРБ
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма демокрация.
47
2
 
3
 
! Отговори
диалектика преди 5 години
Държавата е тип общност. А от 130 години приблизително в света се проповядва индивидуализъм . Ето ви осъществил се индивидуализъм.Невярно е проблемът да се свежда до България, до която и да е партия или конкретна личност. Личността може да прокара идеите си, само ако има съответната подходяща почва за тях и само при подходящите условия.
46
0
 
4
 
! Отговори
благоева лили преди 5 години
Чета коментари,следа медии(печатни и електронни) и се питам къде съм живяла(?) тук,в България или на някоя друга планета(дано е тази на Малкия принц!).Причината за този мой автовъпрос е тази,че почти всички обобщават,като оставят себе си извън събитията(освен ако не са се припознали като АКТИВНИ БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ)!!И все говорят от името на народа-по този показател отдавна надминахме китайския народ -по численост.Тук живях,тук се трудих-това е!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хъм ,специално по селата си имаше частно!Във всеки двор животни,във всяко село изкопен пунк на плодове,зеленчуци,яйца,!,,Родопа"/месокобинати/ пролет и есен почти всяка седмица идваха и изкупуваха ягнета,ярета,телета,овци,кози ,свинe идр.Айде сега отиди на село и произвеждай на дребно ,да видим какво ще го правиш!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В статията има не точности!Частната собственост я ,разреши Тодор Живков една година преди да падне от власт.Ако си спомняте имаше указ 56 който действаше и 4-5 год. при "демокрацията"!Първите частни ресторанти,магазини,хотелчета и др. изникнаха при "комунизма".
43
3
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Стопихме се тогава момко ,когато огвориха границите и всичко хукна да бяга от ,,недоносчето социализъм"Каза го вожда Т.Живков. Над 1 милион ,,изчезнаха в началото на 90те.За дереджето ни са виновни не последните години,а предишните 50 плюс последвалите 30.И демокрация от комунисги няма,и каква ,,реформа " проведоха те?Живков-фалит,Луканов-мораториум,Виденов-огново държавен банкрут!А тези без реформа-Дания,Бенелюкс,Норвегия ,Австрия,Швеция и т.н.малки като нас къде са и как са,другарю?
42
3
 
3
 
! Отговори
От БАН преди 5 години
Разбира се, сега сме по- добре. Един ден в учебниците по история няма да е споменато за великата реформа в частния сектор или свободния внос на фуражни банани, а факта, че за 30 години демокрация се стопихме с 1/3 и продължаваме... Господа демагози и заблудени, сега може да заблуждавате себеси и околните, но историята е истинския съдник. А истината е, че нацията ни УМРЯ!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
диалектика преди 5 години
Всяка новосформирала се прослойка в съответния строй става двигател за смяна на строя. В случая прослойката е "непризнатата и ощетена" интелигенция.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чрез съответната движеща сила: продажната "интелигенция".
39
2
 
3
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
Как,как? Събрахме се другарите и решихме...
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така преминахме, че въвеждането на член 1 от конституцията ни отново е на дневен ред!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е демокрация, а тиквокрация. Навсякъде политически назначения на некадърници.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преминали сме към тиквокрация.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
Как преминахме към Декрация ли питате? Ще ви кажа.Преминаването от Комунизъм към Демокрация,се е осъществило в мазето на ,,Институт по Социологически Проучвания''-София,непосредствено след обявяването на падането на Берлинската Стена.Главните инициатори на преминаването са: Петър Младенов,Добри Джуров,Андрей Луканов,Желю Жeлев и Чавдар Кюранов.Този институт се е занимавал с Пропагандата на ,,светлото бъдеще'' преди десети ноември.Преходът беше замислен,и осъществен от агентурата на ДС.Това е ..
34
7
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Зле премина към демокрацията България. Заехме се да строим нещо ново без да изринем из основи старото и да го изхвърлим на сметището, та сега то постоянно избива отвсякъде.
33
4
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Не проблем да има и частно и държавно с изключение на медиите ;) В Русия има много частни медии ,които не вземат държавни поръчки .Като например да ми обясняват че децата имат право да бъдат информирани .А значи възрастните може да ги лъжем :))) Е.б.ах таз демокрация аз .В Русия наистина прекаляват с държавното ,ама България е много по зле от към демокрация ;)
32
1
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Как премина? С лъжи, масови кражби и национални предателства.. те така! И сега всеки ден се радваме на уродливите плодове на този напълно сбъркан 'преход'..
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм, демокрация, капитализъм и нов световен ред... Я пребройте колко православни християни са останали около вас? Честни хора с чуство на отговорност, човещина и съвест? Щедри и Добри хора??? Хора дето си изкарват честно парите с труд? За това са измислени режимите.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма демокрация. Същото е със земеделието , както преди 30г. Земеделието се държи от партиини величия от няколко партии. Същото е и в енергетиката, горивата, хотелите и мъничко мъничко частно около 1%.