Китай помага на САЩ по пътя към... следваща рецесия

Икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
16 яну 2019 17:00, Екип на Bloomberg
12
Китай помага на САЩ по пътя към... следваща рецесия
Снимка: Pixabay

Досега бяхме във възходящ икономически цикъл. Той ще продължи и тази година с малко по-ниски стойности за глобалната икономика и със същите за България. Компаниите, включени в състава на индекс S&P 500, влязоха в мечи пазар, над половина от тях загубиха 20% от стойността си в последната една година. За мен този индекс е важен показател, тъй като се отразява на глобалната икономика. Тя върви към низходящ цикъл. Очакваме икономиката да навлезе в спад или рецесия, като всеки път рецесията произтича от САЩ. Китай също повлиява. Това заяви икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Българската икономика ще запази един стабилен ръст от между 3,5 и 3,9% за 2019 г. Безработицата ще продължи да намалява, тъй като бизнесът изпитва глад за кадри. Впоследствие ще започнем да забелязваме охлаждане. Важно е да започнем да мислим за следващия икономически цикъл и за това, как да имаме достатъчно заделени средства, за да сме подсигурени. Държавата също трябва да има буфери в бюджета, които да посрещнат ударите. Бизнесът ще трябва да свие разходите си и да намали работната ръка. Все пак смятам, че бизнесът в България е прагматичен".

Китайската икономика влиза в процес на охлаждане, посочи икономистът. "Китайската централна банка се опитва чрез редица стимули да повиши потреблението. Според някои анализатори тя е готова дори да понижи лихвените проценти. Това по-скоро е изненадващо и неразумно, защото така Китай рискува да натрупа нови дългове и да застраши стабилността на юана. От поведението на Китай и САЩ зависи определянето на рецесията. След последните данни за китайския внос и износ САЩ ще се опитат да увеличат натиска, въпреки че не се знае какви инструменти ще бъдат използвани за това", спомена още той.

"Във връзка с инициативата на ЕК, свързана с промените в процедурите по приемане на данъчното законодателство, предложението е в етап първоначална консултация до 17 януари. Идеята му е да се премахне нуждата от единодушие при гласуване на данъчни теми. Т.е. да се прокарва данъчна хармонизация по предложения на големите страни членки, за които малките държави да не гласуват. Отнема се суверенното право на всяка една държава да определя ставките – данък общ доход, данък дивидент и корпоративен данък. За мен това е начин да бъдат ограничени държавите с по-ниски данъчни ставки. Ние трябва да заявим, че сме категорично против експериментите на определени държави върху европейското законодателство". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Стелт преди 5 години
Та какъв бизнес има в България, че не разбрах.....смях в залата.
8
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Ако случайно някой не знае Bloomberg отдавна няма нищо общо с икономиката, а се е превърнала в поредната CNN. Което означава, че действителността е точно обратното на това, което пишуркат.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КИГАЙЦИТЕ СИ ЗНАЯТ РАБОТАТА. ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО, ТЕ ИНТЕНЗИВНО СЕ ЗАСЕЛВАТ В САЩ . ВЕЧЕ СА 40 МИЛИОНА. ЦЕЛТА Е СЛЕД НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДА СА МНОЗИНСТВО
6
2
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи ето това ме "кефи" при икономиката! Сека година требе да има ръст! Независимо какво не зависимо как не зависимо защо! Ако няма ръст значи балоа се пука! Това добре, *** за да има ръст требе да се яде! Да се яде не зависимо защо, не зависимо, че не ти се иска да ядеш, не зависимо, че не требе да ядеш! И после се чудим обаче що сме на това дередже! Еми нещо целата мисъл икономическа, ако има такава и това не е просто ЛАКОМИЯ, требе да се измени! Та така!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При следващата рецесия ЕЦБ лихвата минус 10% ли ще я прави?
4
1
 
15
 
! Отговори
Язека преди 5 години
Компаниите влязоха в мечи пазар и загубиха 20% от стойността си в последната една година" Така е...и вски който следи пазара го знае. У нас обаче има доста непродадени апартаменти за 900 Е/кв и още изчакват...Като ги изкупят шараните и ние ще влезем в така наречената рецесия, та да може банките да си ги върнат обратно на реалната им стойност от 300 Е/кв...затова им пускате и кукичката с това: "икономически цикъл ще продължи с малко по-ниски стойности за глобалната икономика и със същите за БГ.
3
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 5 години
"Все пак смятам, че бизнесът в България е прагматичен". Да, на първо място е! И значи световната икономика ще влиза в рецесия, ама българската ще е на ниво? И другото е , че уж нямало работна ръка, пък работодателите ще трябвало да съкращават персона? Съвсем се обърках :). Не общи, ами пълни...
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай да не се престарава те това САЩ го могат добре и сами пък с чужда помощ не ми се мисли чак
1
0
 
23
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Общи приказки...