Наредби, а? Сирене и ментето с нишестето – пак на един щанд!

Търговците масово не спазват новата наредба за млечните продукти
70
Наредби, а? Сирене и ментето с нишестето – пак на един щанд!
Снимка: Pixabay

Търговците масово не са готови да отговорят на новите изисквания към наредбата, указваща продажбата на млечни продукти, според която имитиращите трябва да са на отделен щанд.

Още по темата

Супермаркетите, кварталните и специализираните магазини за млечни продукти, продължават да си продават както досега, без промени в обичайния ред, показва проверка на "Монитор".

Новите условия в Наредбата за специални изисквания към млечните продукти и разделянето им от имитиращите влязоха в сила на 14 януари.

Според нея продуктите, които съдържат заместваща съставка – като палмово масло, други вид хидрогенирани растителни мазнини или всякакъв вид нишесте, трябва да се предлагат на отделен щанд, а най-отгоре да има етикет, който да указва, че тези стоки са имитация.

Освен това, въпросният заместващ елемент трябва да бъде изписан, а опаковката на сиренето, млеката и кашкавала да е различна от тази на останалите продукти.

Допълнително изискване е и думата "млечен", както нейните производни, да не присъства никъде по етикетите на имитиращите продукти.

В някои супери, дори и в големите търговски вериги, продължават обаче да продават млечни и немлечни продукти заедно, а в етикетите им няма промяна.

Единствената разлика, която може да се забележи, е в аранжировката, което е периодично явление.

При кварталните магазини картината не е по-различна - сиренето се продава на едно място, дори изборът да е далеч по-ограничен. На места се предлагат по точно 1-2 вида сирене и то в съвсем малки количества, което би направило разпределението по-лесно, но въпреки това разграничение и отделен щанд или етикет липсват.

В млекарниците изискванията също не са спазени - търговците продават, без да са обозначили разликите в продуктите, а хората продължават да купуват, без да обръщат внимание на съдържанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Нане преди 5 години
Къде са проверяващите органи!Като не се спазва затваряш производството и магазина .Ама такива санкции до сега няма!
56
2
 
0
 
! Отговори
Седераст преди 5 години
Като няма хляб, яжте пасти. Като няма сирене, яжте мирене. Като няма кожа, обличайте вожа.
55
0
 
3
 
! Отговори
Мисли с главата преди 5 години
Когаато изтървеш питомното, започваш да гониш дивото. Селско стопанство в България няма-защо? Производство няма-защо? Ами защото ни продадоха за без пари за да цъфти чуждото производство. И на тавана да преместят ментетата пак ще се купуват-защо? Защото ако не беше умишлената бедност ментетата нямаше да съществуват. Каква е гаранцията, че истинското е истинско и колко могат да си позволят да го купуват?
54
1
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Шопска салата със сирене менте е неща фантактично . Опитайте.
53
1
 
12
 
! Отговори
Ck преди 5 години
Коват се закони ама за какво...файда никаква. Цялата ни държава е на тоя хал, остарели закони, контрол -нулев. Ние сме страна на неограничените възможности, всеки прави каквото си иска...
52
2
 
12
 
! Отговори
Sirene преди 5 години
Ще е по-лесно да изкарат продуктите без заместващи продукти на отделен щанд. Просто продуктите без палмово маслко са значително по-малко от тези, които имат.
51
7
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Яжте евроценности и стабилност ,нали те ви бяха най-важни ;) !!!
50
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Розов герберски очилатко, *** в магазина:- извара 300 гр- - 2.50 лв- сирене, кашкавал - 14-24 лв.- краставици - вносни, хидрофорен "огъващ се" отровен *** - 2.00 лв- лук - бедняшката храна - 1.50-2.00 лв., червен(гнил) - 4.00 лв- боб - бедняшката храна - 4,50-8+лв.,- картофи - бедняшката храна - 1.20+лв. - типов хляб - бедняшката храна 650 гр. - 0.80+лв.- домати,чушки (ядливи) - над 3-4.00 лв.Още?Гърция, Турция - перфектно качество почивка, 1/3 по-ниска цена!
49
1
 
42
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Защо на баничките пише ,че са направени със сирене?
48
0
 
38
 
! Отговори
Клиента преди 5 години
е важен ама в какъв смисъл. Знаете ли че днес вече не можете да занесете в детската градина на детето си торта направена в къщи с яйца и мляко, а само такава купена със сертификат от сладкарница, направена с яйчен прах, растителна сметана и всякакви отровни оцветители?
47
0
 
25
 
! Отговори
Alster преди 5 години
Глоби до откат, докато не се научат!Клиентът е най-важен.
46
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 1989г в България имаше 11 милиона овце и над 3 милиона крави.Сега овцете са под един милион ,а кравите са по-малко от 500 хиляди.Няма мляко ,няма месо за истински продукти драги Демократи.За това ,палма соя ,кожички и копита от запада.Яжте и не мрънкайте.При Демокрацията е така
45
1
 
34
 
! Отговори
В Италия преди 5 години
Ако имаш малък ресторант може да отидеш при фермера и да си купуваш примерно моцарела от него. Хем човека е доволен, че си редовен клиент, хем твойте клиенти са доволни, че ядат вкусно и прясно сирене. Тук ако направиш това смятай, че ресторанта ти е запечатан моментално от ХЕИ, защото фермера няма как да ти даде вкички сертификати, лабораторни изследвания и други фаршификации, които се изискват. Затова тук в ресторанта даваме менте сирене и менте салам и менте ракия и менте вино и т.н.
44
0
 
30
 
! Отговори
Край с ментетата! преди 5 години
До "Защо да дава 40 лева на килограм за менте кашкавал като може да даде 11 лева за същото менте от друга марка ?!"А защо трябва да има изобщо ментета? Еле пък да ни ги продават за оригинали?Некачествената храна убива хората на по 50-60 години. Диабети, Инфаркти, Инсулти т.н. И депутат, и министър да е пак същата пумия яде, пак от магазин купува, и е пак тези ментета ще го убият. Проблема с качеството на храните е голям!
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време имаше комбинат *Сердика*Произвеждаха сирене и крема сирене и всичко без нишесте,ИМАШЕ КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛСЕГА ДЕЦАТА ЯДАТ *** НА НЯКОЙ,ЗА ДА СИ КУПИ ПОРШЕ ИЛИ ДА ГИ ИЗХАРЧИ ПО ОСТРОВИТЕХАК НИ Е
42
8
 
3
 
! Отговори
ГЛОБИ! преди 5 години
И така докато се научат!Навремето и ресторантьорите така се дърпаха да направят зоните за непушачи, но клекнаха. С фойерверките също. Държавните регулатори си знаят работата.
41
1
 
27
 
! Отговори
Евтино преди 5 години
и качествено има. Просто трябва да разрешат на хората дето отглеждат животни за месо и мляко да си продават продукцията, а не да ми се правят на много хигиенични и загрижени за НАШЕТО ЗДРАВЕ. Фермера няма да тръгне да ти пробутва скъпо като има конкуренция, а то сега всички цени са договорени между картелите. Гледам даже и рекламните им кампании са договорени.
40
0
 
9
 
! Отговори
До 42 NenOFF преди 5 години
Защо да дава 40 лева на килограм за менте кашкавал като може да даде 11 лева за същото менте от друга марка ?!
39
0
 
19
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
До shady Тук не става с проверки,ще бутнат някой лев на проверяващия и всичко ще е от истинско по истинско. Докато се усетиш вече ще си изял всички видове вредни мазнини и съставки и после доказвай ,че си ял ***,а не истинско сирене. За съжаление у нас няма как да се получи.
38
13
 
14
 
! Отговори
NenOFF преди 5 години
До Потребител, ако изходим от първия закон на икономиката, че "търсенето определя предлагането", то в България има такъв голям брой имитиращи продукти, защото българинът все гледа да мине "тънко". Евтино и качествено няма! А истината е, че 90% от племето ни е толкова тъпо и неграмотно, че предпочита да пуши цигари за 6,50 на ден и да си купи сирене за 7 лв килото, вместо за 13-14, например. Не управниците са ни виновни, мат'рялът е калпав!