Цените на жилищата в България с най-слаб ръст от 2 г.

Данните показват обаче повишение спрямо средното за ЕС
18 яну 2019 21:20, Екип на Investor.bg
24
Цените на жилищата в България с най-слаб ръст от 2 г.
Снимка: pixabay

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това е най-слабият ръст от първото тримесечие на 2016 г., сочи справка в историческите данни на Евростат, но все пак е по-висок от средното повишение на цените на жилищата в ЕС през третото тримесечие - 4,3%. България е на 12-о място сред страните членки на Европейския съюз по ръст на цените между юли и септември на миналата година.

Данните съответстват на тези на Националния статистически институт, който също обяви ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода между юли и септември.

Повишението на цените на жилищата в България се забавя в сравнение с второто и първото тримесечие на миналата година, когато достигна съответно 7,5% и 7,1%.

Спрямо второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата у нас са нараснали само с 0,8%, което е най-бавният темп на таква база от третото тримесечие на 2015 г., показват данните на Евростат.

Цените на жилищата в еврозоната и в ЕС са нараснали с по 4,3% през третото тримесечие спрямо същия период на 2017 г. В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата в еврозоната са се увеличили с 1,6%, а в Европейския съюз – с 1,5%.

Най-голям годишен ръст на цените на жилищата сред страните членки на съюза през третото тримесечие е регистриран в Словения (15,1%), Холандия (10,2%) и Ирландия (9,1%), а понижение на цените на годишна основа е отбелязано в Швеция (-2,1%) и Италия (-0,8%).

Спрямо предходното тримесечие най-голям ръст на цените на жилищата е регистриран в Холандия (3,3%), Малта (3,1%) и Хърватия (2,8%), а понижение има в Италия (-0,8%), Румъния (-0,7%), Финландия (-0,4%), Словакия (-0,3%) и Унгария (-0,2%).

Още новини за недвижими имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Строител преди 5 години
Цените на имоти в България са най-високи в Европа, отнесени към доходите ни! Реалните цени са двойно, тройно по-ниски от предлаганите от брокерите! Строителите това добре го знаят! Какво значи панелка от 50м2 на 40-50 год. да и искат 60-70 000 Э! За новото строителство да не говорим! Лекарства, наркотици и строителство са най-печелившите дейности. затова *** и Пульо със сервитьорско, шофьорско образование станаха строители!
14
0
 
7
 
! Отговори
Предсказващ преди 5 години
Демографски срив, бягащи руснаци (слава богу) , предстоящи проблеми за икономиката.Дори населението в София намалява. Предстои намаляване на еврофондовете които стигат до България - доста хора накупиха коли и имоти покрай земеделските програми.Който смята да продава (или строи със същата цел) да го прави сега. След две години ще е късно.Идва срив.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро следва посока силно надолу.
12
1
 
14
 
! Отговори
Дуро преди 5 години
Руснаци и украинци масово продават купените имоти в България по Черноморските ни курорти,само и само да се отърват от тях.Югозападна България масово продава предприятия.бизнес,заведения и какво ли не още.Северозападна България продава всичко,но купувачи няма.Това е съвременна България,а вие говорите за жилищен пазар.Такъв в България от години няма.
11
1
 
5
 
! Отговори
АЛЧЕН БРОКЕР преди 5 години
БУДАЛИ ТЕГЛЕТЕ СКЪПИ ЗАЕМИ КОИТО НЯМА ДА ВЪРНЕТЕ ЦЯЛ ЖИВОТ !!! РОБ ДО ГРОБ !!! СЕГА КАТО СКОЧАТ ЛИХВИТЕ И ИМОТА ВИ ЩЕ ВЗЕМЕМ И ПАК ЩЕ ГО ПРОДАДЕМ !!!
10
0
 
10
 
! Отговори
Na преди 5 години
Ако не ми вярвайте пробвайте. Влезте в някой голям имотен сайт. Изберете някоя обява и ум пишете по чата,че искате да купите имота.Пробвайте да видите.
9
1
 
15
 
! Отговори
Na преди 5 години
Масово пускат фалшиви обяви в големите сайтове за имоти. Мафията взима данните(телефони,имена и т.н.) на пишман купувачи.Веднъж докопали се лесно до тези данни започват план от няколко стъпки:-грабежи-източване на банкови сметки чрез измами-лъжат ви,мамят ви,изпращат фалшиви агенти,фалшиви обяви-всевъзможни зли планове дори отвличане,заплахи и накрая убийстваТук говорим за Мафия,която има хора навсякъде за всичко. Те са в общината, при политиците, в р0мските гета, мастити бизнесмени,мутри
8
0
 
28
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Моята мечта е да взема нереално скъпо жилище с 20 по възможност 30 пр лихва и да го изплащам до края на живота си. А също така след година искам шефа ми без средно образование да ме уволни и да замина да бера ягоди. Да живея в каравана нищо че имам тристаен почти обзаведен апартамент и да пестя като мишка за да си плащам вноските. А най щастлив ще съм като ме тресне инфаркта от притеснения и банката вземе апартамента като остави семейството ми на улицата. По добре на село!
7
2
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Много им се иска на някои тези цени да отидат до безкрайността, но няма как...
6
1
 
5
 
! Отговори
Тъй преди 5 години
ПарАт, парАт, не се барат!!!
5
5
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Не , не е вярно цените на жилищата ръстат неодържимо , с двуцифрен растеж на база последния месец , на миналата година , спрямо луното слънщестоене по време на януарското равноденстие.Кой си няма жилище, сега е момента , направетв всичко възможно : кредит , заем от приятели , продажба ... след това ще е късно , никога вече няма да са толкова евтини и достъпни .Осигурете си старините , ще го давате под наем , в краен случай ще остане за държават,така и така няма да има на кого да го оставите
4
1
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
В селата имотите растат с главоломна скорост по 15% на година. Вече 1200 ? за м2Роми чакат на опашка да санират
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко е ръста на цените в селата? А в малките градове? А в повечето областни градове? Празни имоти колкото щеш. Пък при липса на пазар... Само в няколко града има все още реален пазар, но с напускащите чужденци и новозастроените по поюяните компмекси... Скоро и там пазара ще е като навсякъде другаде в страната - нулев. И ръста ще е "отрицателен", до болка. Ще има нова вълна "кредитни бежанци", за да не стават доживотни длъжници. Честито на печелившите, както се казва.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Na bg pazara ima mnogo i hubavi jilista samo za nadzirateli i zatvornici....jiliste, kiliiki, mebeli, pink, orange, black, green, red duvari, dollapi, garderobi, divani, gasti, pijami, eluredi, klimatici, dushove, klozedi, peralnja do pechkata za gotvene, plazma, i-net, tel. vip ohrana, reshetki na porti i djamove, zatvoren tip, gledka v tigana na saseda, biblioteki, kitki, mazeta, mansardi, dostap do garage na pokriva...obache ne dostigat zatvornici klienti i zatvornici kupuvachi....
1
0
 
26
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Ще има бум на имотния пазар,но чак като преведат на Цецо комисионната за Ф-ките!