НАП сметна: Хазната губи 1 млрд. годишно от укрити обороти

Фирмите притеснени от срока за подмяна на касовите апарати
31
НАП сметна: Хазната губи 1 млрд. годишно от укрити обороти
Снимка: архив, Ройтерс

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки.

Това каза говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров пред БНР.

По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Още по темата

"Компаниите, които имат намерение да изпълнят законовото изискване, вече действат на ниво смяна на фискални устройства и актуализиране софтуери за управление на продажбите. В момента разговорът като че ли се води от типа по общо теоретични причини да не бъде изпълнено изискването на закона, а не е по принцип изчислен на базата на конкретен брой инсталации, търговски обекти или софтуери за управление, които са на продажбите, които трябва да бъдат актуализирани", коментира той.

Бъчваров е категоричен, че няма причина за удължаване на срока за подмяна на софтуера и фискалните устройства. 

По-рано от бизнеса предупредиха, че икономиката е изправена пред колапс, ако не бъде удължен срокът за подмяна на касовите апарати.

От 1 април всяка покупка трябва да бъде отразена до пет минути в Националната агенция за приходите по електронен път.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
Корупция преди 5 години
Но много повече губи хазната от Тумора, наречен НАП,защото по поръчка унищожава бизнеса на роботливите и преуспяващи с честност и труд хора.
17
1
 
16
 
! Отговори
Да питам преди 5 години
А колко губим от корупция ? Някъде около 12 милиарда лева...
16
3
 
2
 
! Отговори
Другия с коня преди 5 години
Плащайте си ....Тва е Положението....Тарикати ....
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес платих 84лв за малоумщината да има още един код на бележката който е напълно излишен но някой ще прибере доста парички :(
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва психологоческа обработка на 80% та гласуващи д еб и ли за да могат управляващите спокойно да откраднат 1 милиард
13
1
 
17
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
да ще вземат с 1 млрд по добра събираемост но те как ще бъдат похарчени запълвайки дупки като КТБ и всичко подобно ли? и как са сигурни че това ецифрата на липсващата събираемост?
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАП направо изсмуква парите на народа
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквоктан-мутростан е в батака с двата крака!И господ да слезе не може да ни измъкне!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Pluvnite mitnicharski baseini konkurirat kmetskite zakriti baseini...a nezakonnoto proizvodstvo na drogi, tutunovi i spirtni medikamenti...au, au, auuuuuu...
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И мойте кокошки не носят - ужас.
8
2
 
26
 
! Отговори
Трудовакъ преди 5 години
До НаТочно така! У нас има отлично работеща т.н. "толупо - плюскаческа" икономика, развиваща се по собствени закони, изобретени и прилагани от изредените лица. Точно при тях са най-големите проблеми от данъчно естество. Ами търговските вериги? Например на "Кауфланд" счетоводството му е в Индия, как от НАП ще му направят ревизия? Съгл. чл. 115 (2) от ДОПК, "ревизиращите органи са длъжни да се запознаят на място с намиращи се при ревизираното лице (счетоводни) документи..."! Къде, в Индия ли??!
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от кржби, можете ли да изчислите, колко пък губим ние?
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунделите ги научиха да крадат а те така научиха децата си.Закриха им църквите,ликвидираха им вярата ,създадоха комуноидна матрица на оцеляване без ток и куп лишения,сиво черни магазини за дрехи и обувки,стреляха в гръб дръзналите да избягат от съвецкия рай,и днес стадото е като излежяло 50 годишна присъда,не знае какво да прави със свободата,не може да се грижи за себе си,и рее пак за СССР и лишенията,радва се на Путин и диктата му
5
4
 
29
 
! Отговори
На преди 5 години
времето дядо ми водеше "халваджийски тефтер" и нямаше никакъв проблем с данъците. Данъчните закони просто тябва да запушат "големите" дупки - Златев, Пеевски, Домусчиев , Цеко Минев, Черепа и други подобни. Няма какво толкова да се тревожат за дребните риби, ама ония май си преливат паричките в офшорки и затуй трябва да сложим касов апарат и на половия орган на жриците на любовта.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо неможе да предотврати криенето на оборот. На фалшивият апарат драскат една бележка с истинската стойност на покупките и я дават на клиента а на другият драскат бележка с двойно занижена цена и я пращат на напажиите. Ходи доказвай че има нещо гнило. Освен до всеки апарат да сложат полицай или напажия. Просто на българина кражбата му е генно модифицирана и няма спасение.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хазната губела и за това трябва да сменям безплатните касови апарати всяка година - как да ни счупиш тиквите на НАП гениите?
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nai mnogo oboroti kriat kmetskite parkingi, kmetskite garaji, kmetskite recycling konteineri, kmetskite liftove i kmetskite asansiori...auuu....kakvi debeli opashki ....kolko narod....kolko angliiski kralski liri...
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа губи доста повече от издръжка на крадливи политици и чиновници.Последната известна цифра беше над 4.5 милиарда, а отговорните за да не се случва или ги повишиха или продължават да ни управляват и сега!