Кои са 10-те глобални заплахи за здравето през 2019 година?

Светът е изправен пред множество здравни предизвикателства
20 яну 2019 15:00,
10
Кои са 10-те глобални заплахи за здравето през 2019 година?
Снимка: pixabay

Светът е изправен пред множество здравни предизвикателства. Те варират от болести, предотвратими с ваксина като морбили и дифтерия, резистентни към лекарства патогени, увеличаване на степента на затлъстяване и физическа неактивност, неблагоприятното въздействие върху околната среда, както и многобройни хуманитарни кризи.

Ето 10-те основни здравни заплахи, които ще изискат нашето внимание през 2019 година, както и това на учените за справянето с тях.

Замърсяване на въздуха и изменение на климата

Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г. СЗО счита за най-голям екологичен риск за здравето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания.

Неинфекциозни болести

Неинфекциозните болести като диабет, рак и сърдечни заболявания са отговорни за над 70% от всички смъртни случаи в света или за смъртта на 41 милиона души. Това включва 15 милиона души, умиращи преждевременно на възраст между 30 и 69 години.

Над 85% от тези преждевременни смъртни случаи са в страни с нисък и среден доход. Нарастването на тези заболявания се дължи на пет основни рискови фактора: употреба на тютюн, физическа неактивност, вредно използване на алкохол, нездравословни диети и замърсяване на въздуха.

Глобална грипна пандемия

Светът ще се изправи пред друга грипна пандемия - единственото нещо, което не знаем е кога ще го удари и колко тежко ще бъде.

СЗО постоянно следи циркулацията на грипните вируси за откриване на потенциални пандемични щамове: 153 институции в 114 страни участват в глобалното наблюдение и реагиране.

Нестабилни и уязвими условия

Повече от 1,6 милиарда души (22% от световното население) живеят на места, където има продължителни кризи (суша, глад, конфликти и разселване на населението) и слаби здравни услуги ги оставят без достъп до основни грижи.

Нестабилните условия съществуват в почти всички региони на света и това са места, където половината от ключовите цели на целите за устойчиво развитие, включително по отношение на детското и майчиното здраве, остават неудовлетворени.

СЗО ще продължи да работи в тези страни за укрепване на здравните системи, така че те да са по-добре подготвени за откриване и реагиране на огнища, както и да могат да предоставят висококачествени здравни услуги, включително имунизация.

Антибиотична резистентност

Развитието на антибиотици, антивирусни препарати и антималариуми са някои от най-големите успехи на съвременната медицина. Сега изтича времето с тези лекарства. Антимикробната резистентност - способността на бактериите, паразитите, вирусите и гъбите да се противопоставят на тези лекарства - заплашва да ни върне към времето, когато не можахме лесно да лекуваме инфекции като пневмония, туберкулоза, гонорея и салмонелоза.

Невъзможността за предотвратяване на инфекции може сериозно да компрометира хирургията и процедурите като химиотерапия.

Ебола и други високо патогенни болести

През 2018 г. в Демократична република Конго са наблюдавани две отделни огнища на Ебола като и двете се разпространяват в градове с повече от 1 милион души. Една от засегнатите провинции е също в активна конфликтна зона.

Това показва, че контекстът, в който избухва епидемия от високоопасен патоген като Ебола, е критична - това, което се е случило в селските райони в миналото, не винаги се отнася за гъсто населени градски райони или засегнати от конфликти райони.

Програмата за научноизследователска и развойна дейност на СЗО идентифицира болести и патогени, които имат потенциал да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве, но не разполагат с ефективни лечения и ваксини.

Слаба първична здравна помощ

Първичната здравна грижа обикновено е първата точка на контакт на хората със системата за здравеопазване в страната, в която живеят и в идеалния случай трябва да осигури цялостна, достъпна грижа за общността през целия живот.

Въпреки всичко много страни нямат адекватни първични здравни заведения. През октомври 2018 г. СЗО бе домакин на голяма световна конференция в Астана, Казахстан, на която всички страни се ангажираха да подновят ангажимента си към първичната здравна помощ, направена в декларацията от Алма-Ата през 1978 г.

През 2019 г. СЗО ще работи с партньори за съживяване и укрепване на първичната здравна помощ в страните и за проследяване на конкретни ангажименти, поети в Декларацията от Астана.

Колебание за поставяне на ваксината на дете

Колебанието на ваксината - нежеланието или отказът да се ваксинират въпреки наличието на ваксини - заплашва да обърне напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими с ваксини. Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болести - понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри.

Причините, поради които хората избират да не ваксинират, са сложни; Консултативната група по ваксините към СЗО идентифицира самодоволството, неудобството при достъпа до ваксини и липсата на доверие като ключови причини за колебание. Здравните работници, особено тези в общностите остават най-довереният съветник и влияещ на решенията за ваксинация фактор и трябва да бъдат подкрепени, за да предоставят надеждна и достоверна информация за ваксините.

Денга

Денгата е болест, пренасяна от комари, която причинява грипоподобни симптоми и може да бъде смъртоносна и  да убие до 20% от заболелите. Тя е нарастваща заплаха от десетилетия.

Голям брой случаи се случват в дъждовните сезони на страни като Бангладеш и Индия. Сега сезонът му в тези страни значително се удължава (през 2018 г. Бангладеш отбеляза най-голям брой смъртни случаи за почти две десетилетия) и болестта се разпространява в по-малко тропични и по-умерени държави като Непал, които традиционно не са заболявали от болестта.

ХИВ

Напредъкът, постигнат срещу ХИВ, е огромен. Въпреки това, епидемията продължава да бушува с почти един милион души, които всяка година умират от ХИВ / СПИН. От началото на епидемията повече от 70 милиона души са придобили инфекцията и около 35 милиона души са починали. Днес около 37 милиона души по света живеят с ХИВ. Достигането до хора като секс работници, хора в затвора, мъже, които правят секс с мъже, или транссексуални хора е изключително предизвикателство. Често тези групи са изключени от здравните услуги.

Тази година СЗО ще работи със страните в подкрепа на въвеждането на самотестване, така че повече хора, живеещи с ХИВ, да знаят техния статус и да получават лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Болестите и болните постоянно се увеличават!
4
1
 
16
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Най-голямата заплаха за нашата Бяла раса и Християнска цивилизация е юдеоционисткия Кабал, който има за цел нашето пълно владеене и контрол и работи ден и нощ без подбор на средства и методи да го постигне! Разбиването на етнодържавите, чрез преместването на териториите им огромни маси хора с ниско IQ от 3-я свят, индоктринирането на марксистки идеи в образованието, разбиване и подменяне на семейните ценности с морален упадък и разврат са само част! Резултатите са вече налице!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички ще умрем.............спокойно...............кой от рак, кой от инсулт или инфаркт!!!Смъртта е висша форма на справедливост!!!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вирусът ГЕРБ.
1
3
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Значи най-голямата заплаха е алтава докторка да имаш бе.Лани преди коледа викам-чакай да ида на докторката да са видим за края на годината.И отивам, чукам на вратата и влазам а дакторката шепнейки вика-Влизай, затваряй вратата и лягай на кушетката.Аз са огледах и шепнейки и викам-Ами да заключвам ли вратата бе...Пък тя като ми размаха пръст и вика-Абе гласът ми е прегракнал бе...Виж го ти какво му са прищяло на дрътия...Еййй, много *** хвана срам бе, ша я сменям аз нея и доктор ша си търся