Пазарът на имоти през 2019 г.: Какво да очакват клиентите?

Пред imoti.net коментират брокери от най-големите градове у нас
21 яну 2019 22:22,
39
Пазарът на имоти през 2019 г.: Какво да очакват клиентите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какъв ще бъде имотният пазар през 2019-та година? Спад, ръст или запазване на ценовите нива можем да очакваме? Водещи експерти от цялата страна споделят очакванията си в анкета на imoti.net:

    Евгени Златев -  Super Имоти

Влизаме в новата 2019 година с добри икономически показатели, които предвещават спокойствие на имотния пазар в България през предстоящата година:
• продължаваща тенденцията на рекордно ниска безработица в страната;
• повишаване на средната работна заплата в повечето големи градове;
• ниски лихви на депозитите в банките, както и продължаваща тенденция за рекордно ниски лихви по ипотечните кредити. Въпреки очакванията за повишаване на основната лихва на ЕЦБ вероятно това няма да доведе до резки и бързи повишения на лихвите по ипотечните кредити;
• подобрен коефициент на достъпност на цените на имотите в България;
• имотен пазар, който вече предлага богат и разнообразен избор оферти.

 Определено смятам, че 2019 година ще бъде добра за сектора на недвижимите имоти. Не очаквам значително повишение в средните цени на квадратен метър в градовете, тъй като основен фактор за такова състояние на пазара, е липсата на предложения, а в момента ние навлизаме в година, която ще предлага редица опции на купувачите. Ще се увеличи времето за вземане на решение за покупка на имот и съответната му продажба, ако той не бъде рекламиран правилно и е обявен над пазарната цена. Очаквам понижение на цените на къщите и вилите в провинцията от страна на собствениците, които имат и други жилища. В края на годината беше гласувана по-висока ставка за данък сгради за над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. Според Закона за местни данъци и такси по-големите данъчни ставки няма да засягат имоти, които се отдават под наем. При всички имоти, които обаче не се отдават под наем, очаквам понижение на офертните цени за продажба, което ще раздвижи и този сектор на пазара на имоти, правейки го още по-атрактивен за купувачите.

    Красимир Димитров - Home Best - Варна

 През 2019-та година очаквам стабилен и прогнозируем пазар на недвижими имоти за град Варна. Не очаквам драматични промени или глобални кризи, както и не очаквам хиперактивност от нито една група купувачи. Ценови балон не виждам. Цените отразяват равнището на паричната маса и ръста на доходите и доколкото го има него ще го има и ръста на цените. Те леко и плавно ще нарастват, като на годишна база очаквам това нарастване да е не повече от 10 – 15 %. Политическата стабилност в комбинация с умерения ръст на средната работна заплата ще задържи търсенето на днешните нива с леко повишение. Град Варна ще си остане притегателно място за различни групи от купувачи и център с традиционно висока динамика на сделки с жилища.

Няколко групи купувачи отчетливо са оформени на пазара:

1. Локални купувачи - от град Варна, които купуват жилище за отдаване под наем или за свой близък.
2. Българи емигранти от Европейския Съюз, Канада и Америка в т. ч. и пенсионери, които желаят да закупят жилище в района на град Варна и да го ползват целогодишно или сезонно.
3. Българи от вътрешността на страната (Пловдив, София и др.), за които Варна си остава романтично и притегателно място натоварено с много емоции и спомени.
4. В град Варна ще продължават да купуват жилища пенсионери от Европейския съюз – главно от Италия, Германия и Гърция, които виждат тук едно приятно, евтино и спокойно място да изживеят достойно живота си с пенсиите, които получават.
5. Потокът от руски купувачи не е спрял и ще продължава да го има в някаква степен. Купуват се жилища предимно в централните части на града, както от млади руски семейства, така и от пенсионери с цел целогодишно живеене. България и в частност град Варна си остава за тях желана и миролюбива дестинация.

 Традиционно търсенето на малки едностайни и двустайни жилища построени след 1990 година в централните части на града ще е най-високо. Широкият център с кварталите Левски, Цветен квартал, Тракия е желаната дестинация за млади български семейства, купуващи с кредит. Очаквам подчертан интерес и развитието на нови крайморски зони, както и преоткриването на зони подценени до този момент. Зони с по-висок релеф, с естествена циркулация на въздуха и с добри природни дадености, ориентирани към залива и към пристанището (Виница, Звездица, Изгрев, Манастирски Рид), както и зоните развиващи се по протежението и в близост до мащабните инфраструктурни проекти в района, които могат да предложат добри ценови нива ще стават обект на засилен интерес от всички групи купувачи търсещи по-качествен и пълноценен начин на живот с места за паркиране и повече удобства.

   Милена Тодорова -  Сезон БГ - Бургас

През 2019 г. очакванията ни за пазара на морски имоти е да запази тенденциите си от предходната година. Задържане на цените при вторичните продажби и лек спад в новото строителство.
Продавачите са основно руснаци, които постепенно напускат пазара,поради девалвацията на рублата, което от своя страна го направи по-достъпен за българските граждани. Както през 2018г. така и през тази година очакваме по-голям процент от купувачите да са българи. Това е така, защото не се очаква да има ръст на лихвите по кредитите, което е предпоставка голяма част от клиентите да изберат този тип инвестиция, като по-доходоносна.

Очакваме и по-голям интерес към ваканционните имоти в затворен комплекс, поради по-добрата рентабилност. По – рано клиентите търсеха имоти без такса поддръжка, докато не разбраха, че е много по-добре комплексът да има мениджмънт и адекватна такса за обслужване, която осигурява денонощна охрана, почистване на общите части, поддръжка на басейна и всякаква помощ от управителя през времето, когато собствениците отсъстват.

Нашите очаквания през тази година са оптимистични, макар и експертите да прогнозират спад в сделките.

   Бисер Орлов - Евродом - Стара Загора

 С умерен оптимизъм искам да направя прогноза за логичен и предвидим (доколкото е възможно, когато говорим за свободен пазар) пазар на недвижимите имоти през настоящата 2019 год. с лек тренд нагоре в рамките на 2 - 3% на годишна база. От една страна това е знак за зрялост на самите участници в този процес - купувачи и продавачи (предприемачи), а от друга страна можем да говорим за стабилен имотен пазар в общ план.
По отношение на цените очаквам запазването на нивата от последното тримесечие на 2018 год. Те определено бяха диктувани от купувачите. Болшинството от потенциалните клиенти са млади и на средна възраст хора, предимно български граждани, с достатъчно добри доходи, които могат в дългосрочен план да обезпечат тегленето и изплащането на банков кредит за покупка на жилищен имот. Ниските лихви по ипотечните заеми накара много хора да пристъпят към покупка на имот с цел инвестиция, а не за пряко лично ползване. Това според мен обаче не повлия пряко на цените на имотите през 2018 год.. Така ще бъде и през настоящата година.

 Специалистите сочат очакван лек ръст в лихвите по банковите заеми през тази година. Ако това се случи, личното ми мнение е, че това няма да се усети съществено и пряко в нивата на цените на имотите. По-скоро ще се отрази в размера на самоучастие на купувачите, но то ще бъде несъществено като размер.

 Нормалната търговска логика показва, че относителната продажна цена на квадратен метър застроена площ при по-малките апартаменти е по-висока от тази при по-големите. В този смисъл търсенето на 1-стайни и 2-стайни апартаменти ще се запази на нивата от 2018 год. Забелязвам по-засилено търсене на апартаменти с 2 и повече спални. Основните критерии са стандартните за този тип търсене: местоположението е водещо; етаж/ етажност на сградата; изложение; наличие/ липса на преход; състояние на общите части на сградата. Въпреки, че при новото строителство нетната използваема площ е редуцирана с до 20% (в зависимост от конкретният проект), определено този тип имоти са предпочитани от купувачите. Имотите в стари сгради са предпочитани от купувачи, които държат на определена локация или площта за тях е водеща. Този тренд според мен ще се запази и през тази година.

    Мирослава Сакалийска - Агенция за недвижими имоти Мира - Хасково

 През 2019 година очакваме през първото тримесечие да не е толкова активен пазара, защото това е обичайната ситуация в този период на годината. В големите градове ще се задържат нивата на цените, както и активното търсене и предлагане, тъй като има ново строителство, което регулира ценовия диапазон и удовлетворява различните нива на изисквания от страна на купувачите и ценови очаквания. В по-малките градове, в които ще продължава да има недостатъчно ново строителство, търсенето ще изпреварва предлагането, което съответно ще задържи и нивата на цените. А в градове, които очакват да бъдат стартирани и реализирани нови проекти, те ще урегулират пазара както и цената ще се балансира.

 Лихвените проценти в началото на годината в някои банки очакват още спад, но се очаква и предвиждаме до края на годината да има и покачване, поради факта, че европейските банки имат покачване на лихвения процент. Лихвите към момента са изключително ниски и е логично това да се случи, тъй като и сделките, които се финансираха чрез ипотечни кредити не са никак малко, а и друг фактор е, че хората са все по-привлечени да инвестират в имоти и не виждат никакъв смисъл от доходност в депозити. Според нас това е финансов продукт, който също е факт, че спестяванията на хората се изчерпват, тъй като все по-нисък е заявеният бюджет за закупуване. Това разминаване между по-високите очаквания на продавачи и реалните възможности на купувачи ще продължи с посока достигане до „консенсус“, което със сигурност ще се случи, защото нуждаещите се от продажба трябва да се съобразят с възможностите на пазара, ако искат да достигнат до сделка.

 Ако трябва да обобщим пазара в страната, то той се дели на:

• силно и динамично развит в 4-те града Пловдив, София, Варна, Бургас - там са концентрирани и голяма част от инвеститори и строители, които се качиха на вълната на търсене и на повишаване на цените;
• в по-малките, но добре развиващи се градове, ще има търсене, но предлагането ще е слабо;
• малки населени места със затихващи функции, където дори не може да се каже, че има пазар на недвижими имоти.

 Усещането за повишен интерес към нашите курорти от български купувачи се породи от пренасищане на предлагане и изключително ниските и атрактивни цени. Най-големия дял на сделки е в новото строителство, освен цялостната икономическа и политическа ситуация на страната изключително добре влияе там където има благоприятна и добре развита местна власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
хxxx преди 5 години
Днес гледах оферта за Бургас -5 стаен апартамент за 500 000Е. Щом се пускат такива оферти явно има купувачи, но не мога да си обесня, човек който може да заработи такива пари, се предполага че може да мисли. А подобна покупка е финансово неизгодна, да не кажа смешно глупава, с такива пари може да се купи страхотна къща почти навсякъде в цял свят. Някой има ли обяснение за този феномен?
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквал брокера лек ръст до 10-15% за годината... Сметната палата всяко тримесечие публикува статистики за доходите по браншове. Най-голям спад (пардон, "отрицателен ръст", казано по брокерски) е в търговията с недвижими имоти. Сигурно човека не ги е чел обаче...
29
1
 
31
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
Скъпи брокери шараните свършиха ? Останахме тези с трезвата преценка, а нас с такива статии няма как да ни мотивирате да купуваме при тези цени и качество на строителството. Аз лично ще изчакам 2020, така че останете си със здраве.
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Края на тая година пазара ще умре.
27
0
 
27
 
! Отговори
Строител преди 5 години
Цените на имоти в България са най-високи в Европа, отнесени към доходите ни! Реалните цени са двойно, тройно по-ниски от предлаганите от брокерите! Строителите това добре го знаят! Какво значи панелка от 50м2 на 40-50 год. да и искат 60-70 000 Э! За новото строителство да не говорим! Спекула! Лекарства, наркотици и строителство са най-печелившите дейности. затова *** и Пульо със сервитьорско, шофьорско образование станаха строители!
26
3
 
19
 
! Отговори
Gosho преди 5 години
София 2019 г. е КАЛ, КАЛ И САМО КАЛ НАВСЯКЪДЕ!!!Всички шосета имат хлъзгав слой кал.Такава кал навсякъде не съм виждал поне от 30 години.Като бях малък вкъщи имахме четка специално за изчеткване на калта от панталоните като изсъхне.Сега мисля отново да си купя една такава четка - налага се!!
25
0
 
24
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
В София, особено цените са напомпани, извратени и спекулативно надути. Официално, дори цитираха, от Уникредит Булбанк, че над 50 %, са завишени над реалните си стойности жилищата в София, конкретно. Сами сметнете, колко надуха пазара и брокери, и имотни агенции, и строителни фирми, и банките, заради щедрата си кредитна политика и извратени лихви.
24
1
 
32
 
! Отговори
Niki преди 5 години
Хубаво е че строителство се развива. Но държавата я няма не може себестойността на един квадратен метър да излезе около 300 EUR, а да ни го продават между 900 и 2000 EUR. Никой не реализира такива маржове и пълним гушата на строители, брокери и банкери. Съвсем скоро този балон ще се спука.
23
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
И за теб гледам е далече, краварино.
22
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брокерите похарчиха парите по празниците и се сетиха за пуснат по някоя статия за шарани. А истината е следната: цените на имотите най-вече в София, но и в някой от останалите големи градове подминаха балона от 2008 година през 2018 и последното тримесечие сделките зациклиха. За да не започне да изпуска въздух балона, банките раздават по 100% от сумите за покупка на жилище, 80% под формата на ипотечен кредит и 20% потребителски - да ви звучи познато? Предстои отрезвяваща година за пазара ...
21
17
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
поздрави от австралия, времето е страхотно смо за плаж, офиса ми е до центъра от прозореца виждам ситито и Операта
20
5
 
33
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Очаква се сериозен ръст на имотния пазар,след като Цецо си получи комисионната за Ф-16.
19
0
 
33
 
! Отговори
бургазлия преди 5 години
И сега продават.Басейните неподържани,плочките по коридорите напраскани,влачената мазилка напукана и т.н.Рублата била паднала.Къв ще е тоя руснак къде е изсипал тук 100000? да си купи имот и ще го събори ниския курс нс рублата?Тинтири минтири брокерски.Напротив,вече не се търсят този тип имоти и там цените падат,затова следващите набутани са българските клиенти,ама българина е свикнал на това и си трае.
18
3
 
36
 
! Отговори
Имигрант преди 5 години
След огледаните имоти в лятото на 2018 в България и Испания, категорично съм за Испания и по качество и по цена и по уреденост на държавата. Просто българските строители и брокери, че и купувачи имат много да учат от чужбина. Друг е въпроса, че не всеки може да си позволи да живее извън България. Лично ас търсех летен имот при пенсиониране след няколко години за 6 мес лято в Европа и 6 мес лято в Австралия и България отпадна като опция поне засега в следващите 5-10 години. Жалко че е родна земя.
17
0
 
32
 
! Отговори
бургазлия преди 5 години
Тая брокерка от Бургас нещо се е объркала.Когато преди 10-ина години започнаха да се строят т.нар.затворени комплекси в Бургас и южното черноморие,сумати народ включително и руснаци се набутаха да си закупят.Набутаха се,защото видяха,че нашенските меринджеи са пълна скръб и се плащат едни 1500? до 3000? на година такса подръжка на общите части взависимост от площа на апартамента или вилата,а подръжка никаква.Въпреки наличието на охрана,обирите определено не липсват.И на хората им дойде до гуша
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клиентите да очакват че цените ще се вдигнат 2-3 пъти , тъй че още утре да капарират апартамент и по Нова Година ще могат да го продадат с 20 хилки горница. Вервайте ми! Искрено ваш : Мармота Берноа
15
1
 
34
 
! Отговори
има някакви сделки преди 5 години
Вижте сега, колкото и да не вярвате стават сделки, но истината е , че жилищата за продан са под всякаква критика. Ново стройтелство-долу е писал колегата 75кв/м=38 реална ж.площ, качество-колкото на гипсокатрона. Панелките пък от стари по-стари, някой са набори-без каквато и да е подръжка, общи части-мизерия! Въпреки всичко 2016та, купихме за сем. на дъщеря ми, панелен-по-просторно е и с цената на много време и работа, за 3-4месеца го ремонтирахме. Просто на тях сега им трябва жилище!
14
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
75 квадрата означава 38 квадрата без общите части. Като махнеш и стените, остават две стаи по 10--12 квадрата, като едната стая е кухня, спалня, хол, мокро и дрешник. А в другата стая може да живее човекът каучук. За сметка на това качеството е по-ниско от на село коша на баба ми, направен от плет и говежди кереч. А отвън по тесния кален сокак кола и мотор не могат да се разминат, а за паркиране и дума не може да става, но виж, бой може да стане. Аре нема нужда! Благодарим.
13
0
 
36
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
75 квадрата, тристаен, просторен с "невероятна" гледка към Витоша....хахахаха
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дюните ринат с багер простаците,Черното море го проверяват за газ и петрол,Варна и Бургас мечтаят да станат военни бази,помията от курортите промени цвета и мириса на морето..Клоака..и седнали да си пишат приказки от 1000 и 1 нощ...Луд,луд свят.