Мъск ще строи новият огромен ускорител на частици в ЦЕРН

100-километровата тръба ще надникне в тайните на Вселената
22 яну 2019 19:40, Нели Христова
72
Мъск ще строи новият огромен ускорител на частици в ЦЕРН
Снимки: Reuters

Илон Мъск се захвана с поредния си амбициозен проект. Този път компанията му Boring ще се заеме с построяването на още по-голям ускорител за частици. Той ще бъде дълъг близо 100 километра и ще се разпростира под Женева в Швейцария.

"Бъдещият кръгъл ускорител" ще замени "Големия адронен ускорител" и ще помогне на учените да надникнат още по-дълбоко в тайните на Вселената.

Европейската организация за ядрени изследвания, позната още като ЦЕРН, публикува плановете си за създаване на нов колайдер миналата седмица, съобщавайки, че той ще е 4 пъти по-голям от стария, който е дълъг 27 километра, ще минава под него и ще струва 24 милиарда евро. Той ще започне работа през 2040 година.

А днес стана ясно и кой ще помогне на ЦЕРН да осъществи мащабния си план. Разбира се, футористът Илон Мъск би убил за подобна възможност. Компанията му Boring ще се заеме с части от строежа, като милиардерът обещава, че ще свали няколко милиарда евро от обявената цена за построяване на ускорителя.

В туит, Мъск съобщава, че лично директорът на ЦЕРН му се е обадил, за да го помоли Boring да се включи в копаенето на тунела. Заедно с него обаче по проекта ще работят още 1300 експерти от 150 университета, а цената само за прокопаването на тунела ще е 5 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
7
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
Невежеството е най-жестокият бич за обществото. Българино, ти доказа как за 30 години си способен да стигнеш дъното на интелекта си!Дерзай.Знам, че не искаш Ти да си добре. Ти искаш Вуте да е ЗЛЕ. ЗЛОБА, ЗАВИСТ и ОМРАЗА са твоите морални устои.
50
1
 
1
 
! Отговори
м преди 5 години
А компанията му боринг ли се нарича?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото араби купиха Тесла-брадва толкова и Мъск са го канили да копа тунела на колайдера.ХА-ХАнали щяха да свалят акциите на Тесла-брадва от борсата срещу 420$ парчето,а??Блаженни са вЕрващите.Тоя лъже повече от Боко-тиквата.Джендърите така правят............ремонт на ремонта на ремонта и после "Пирамиди-фараони и балъци за милиони."
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог е над всички тези учени и неговоря за измислените религии.
47
4
 
9
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Ако съдим по теслите, новият ускорител понякога ще зависва, че се пали без причина и ще трябва да не се отваря, когато навън вали.
46
3
 
1
 
! Отговори
по вероятно преди 5 години
Тайната на вселена да се крие в младостките ядрени реактори ама местните то лупи я крият защото им харесва да светят като крушки!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да направят, не могат да бият люлинския ускорител. Убеден съм, че точно там ще се намери отговорът на въпроса за произхода на Вселената!
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека и бай *** си даде компетентното мнение,защото техните бизнесмени"мутри" цъфнали и вързали.
43
0
 
2
 
! Отговори
До пак PR преди 5 години
Ти сериозно ли?
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименама вече фалира пичофската тесла------------Абе пич... аз направих десетки хиляди от търговия с акции, па ги гледам всеки ден теслата още не са фалирали... що говориш глупости, и на бялото черно викаш не знам...
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пак PR"Илон Мъск се захвана с поредния си амбициозен проект"а колко от тях довърши?------Ами като се замисля всичко си е довършил.1. Електрически коли направи - няколко модела.2. Гигафактори направи (че и 2ра строи до Шанхай).3. Соларсити - за слънчеви панели компания направи.4. Спейс X - изстрелва ракети и ги връща обратно без проблем5. Почна Boring company...Засега 4 от 5 е направил и работи по 5-тата...
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак измислиха нещо да доят народите. Слелващият ускорител ще е 500 км. Една черна дупка за данъци, нищо друго.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До USA жарн ФентазиВъййййййййййййййййййййййййййййййййййййййй ... Чакай, че запецнах - Силата на простотията и идиотията ти, ми докара аневризъм....
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такова нещо като американец който иска да работи и да е гладен. Да сте чували нещо за нивото на безработицата в САЩ?
37
8
 
9
 
! Отговори
USA жарн Фентази преди 5 години
Ново 10. Ще изкопаеми на баба си колотите. Тоя Гол Гъс(т) дето го лансират Масоните за да отнемат вниманието на Хората от НАСА и ми милиардите похарчени да ни лъжат че земята е кръгла и безброй куп лъжи за мисии до не знам си какви планети които са си чиста прожекция и на киното им и на небето. От войните които водят Англо Саксите за петрола докато тоя *** ни забавлява с коли на ток с батерия изградени от хиляди батерии по волт и половина. Има ли *** да му вярват на тоя шарлатанин.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа ама не. Това беше при обонго със зелените му лъжи . Дори мисля че няма и данъчни кредити при закупуване на електрически автомобил.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43И какво ще стане, като ги дадът на гладуващите американци, които са гладуващи, защото са мързеливи дебелаци, който не могат и не искат да направят нищо, зщаото има кой да ги храни? Ще ги излапат и след месец, пак ще са гладни.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето САЩ наливат милиарди държавни пари в частните му компании, но той е гений, въпреки това успява да ги фалира. Вместо да дадат тези пари на гладуващите американци.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полудя човека...
32
3
 
11
 
! Отговори
Тъпо заглавие! преди 5 години
Като прочетеш след това, разбираш:Илон Мъск: на всяка манджа меродия.