(Не)Хуманно – опитваш да се самоубиеш, попадаш в затвора?!

Опитът за самоубийство е наказуем от законодателството на Нигерия
22 яну 2019 20:32,
22
(Не)Хуманно – опитваш да се самоубиеш, попадаш в затвора?!
Снимка: CNN

Мнозина по света изпадат в безизходица, особено в по-бедните райони и държавите от третия свят. Мнозина решават да се борят и успяват да излязат от дупката на собствената си немотия. Има и хора, които не могат. Хора, които избират друг път – под напора на огромното отчаяние.

До самоубийство прибягват много хора, а статистиките показват, че най-висок е броят им в Литва, Русия и Гвиана. Цифрите сочат, че годишно близо 800 000 души отнемат живота си в световен мащаб, което означава един на всеки 40 секунди.

Докато отнемането на собствения живот е напълно отречено от църквата, то в някои държави самото законодателство забранява това, а опитът за самоубийство се наказва със затвор. Такава е и съдбата на едно 25-годишно момче от Нигерия, което решава да сложи край на живота си през 2017 г. За негово огромно съжаление не успява.

Ифеани Угокве губи работата си и прекарва седмици в нищета. Няма какво да яде, а когато отишъл да потърси работа, бил повален на пода и бил изхвърлен навън.

"Бях уморен от всичко това. Умолявах ги да ме вземат на работа, защото отчаяно се нуждаех от пари, за да се храня", казва момчето пред CNN.

След случката Угокве се почувстал изключително унижен. Затова отишъл до близката лагуна и скочил във водата. Мислил си, че всичко ще приключи там, на дъното.

25-годишният мъж обаче бил спасен от минаващ рибар. Бил моментално предаден на полицията, която директно го тикнала зад решетките, където прекарва няколко седмици.

Опитът за самоубийство е част от член 327 от Наказателния кодекс на Нигерия и се наказва с до една година затвор. Мярката остава още от времето, когато страната все още е била британска колония. Законът е бил декриминализиран във Великобритания през 1961 г., година след като Нигерия получава своята независимост. Във Великобритания влиза в т.нар. "Самоубийствен акт", но в бившата британска колония законът все още смята това за престъпление.

Угокве се събудил на рибарската лодка и веднага изпитал разочарование от неуспешния си опит за самоубийство. След като го тикнали в затвора, мъжът започнал да се чуди - какво е сторил и защо е там? Не е убил никого, не е извършил кражба… Угокве не знаел, че опитът за самоубийство в Нигерия попада под ударите на закона.

Малко след ареста си през февруари 2017 г. 25-годишният нигериец среща  Уджеа - криминален адвокат. Пред американската медия жената разказва за огромното отчаяние и разочарование, което било изписано на лицето на 25-годишния мъж.

Юристът представлява Угокве в съда по време на изслушването му през април 2017 г. Съдът ги моли да се грижат за 25-годишния нигериец, а и да гарантират за здравето му, след като бъде пуснат на свобода.

Макар и историята на Угокве да не се проточва дъло, стотици подобни дела в страната продължават с години. Причината за това е, че честите опити за самоубийство са извършени предимно от психично болни хора, твърди специалист по медицинско право.

Това е причината юристът да води активна кампания в Нигерия чл. 327 от Наказателния кодекс. Макар и единица от онези, направили опит за самоубийство, реално да са осъдени на затвор, стресът от ареста и тикането зад решетките на лабилни хора е огромен, а правните експерти твърдят, че съдебният процес е просто жесток.

Мнозина смятат, че подобно действие може да подтикне хората още по-силно към самоубийство, защото "наистина виждаш, че няма причина да продължаваш да живееш".

Самият Угокве споделя, че е направил нов опит да отнеме живота си докато е бил в затвора. Разказва, че бил сложен в една килия с психично болни хора и бил принуден да пие лекарства, въпреки че нямал ментални проблеми. Официални лица от затвора в Лагос отричат подобни обвинения.

Според данни на Световната здравна организация броят на самоубийствата в Нигерия е 9,5 на всеки 100 000 души. Въпреки това, поради факта, че това е тема табу, много от успешните, а и неуспешни опити не са били докладвани.

Според СЗО през 2017 г. Нигерия е страната с най-голям брой хора, страдащи от депресия в Африка - тревожно разстройство са имали над 7 милиона души, което представлява 3.9% от населението на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До единЯвно проблема в е личните разбирания. Вашето разбиране е че свобода е да си добре нахранен роб, а свободия за вас е това, което за другите е свобода. Личният избор и достойнство за вас са някаква лигавщина, а депресията не е психично заболяване на прищявка.
15
13
 
2
 
! Отговори
един преди 5 години
Извършен е опит за самоубийство, което е от същата категория на евтаназията и абортът. Нормално да е наказуемо, но либералите това не го разбират, понеже им е натрапено, че "свободия" и "свобода" е едно и също.
14
1
 
0
 
! Отговори
бла,бла преди 5 години
Ами точно де, номер 3, пращат го да види дали е хубаво :DКато е голям хомосексуалист, се предполага да му е приятно сред толкова много мъже на сухо. Да дерзае, пък след 7 години може да си е променил мнението.
13
3
 
3
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Всяка държава, която има Боko, гореописаните явления са ежедневие.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в България има такива случаи - хора правили опит или набедени че искат да се самоубият, биват хвърлени в психиатрия сред психично болни и заставени да пият психотропи. А в българска психиатрия е по-зле от затвор! Защо не пишете за тези случаи, какво се случва после с жертвите, които не достигат до медиите?. Аз съм очевидец на подобен случай, не си измислям.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като веднъж е бил в затвора после още повече ще го вземат на работа нали.
10
2
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
ти пък какво общо имаш с европейската култура ?
9
6
 
5
 
! Отговори
Жиле жон преди 5 години
Повече няма да хрантутим цял свят за да се гаврят с европейската ни култура!
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСескуало фрустрирани ... ВАй - мени инглиш - мъч уангуйдж - баш мастър!!!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Нека ти напомня, че на нас, читателите не ни пука!
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да почне да се обажда по телефона и да се преставя за нигедрийски принц.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да напомня на читателите, че не е необходимо да се пише за толкова далечни държави. В Гърция има много жестоки правила срещу хората посегнали на живота си. Човек, който е починал в резултат на самоубийство на практика не може да се погребе в Гърция.
4
8
 
12
 
! Отговори
Фейк нюз преди 5 години
Обичайте кюнците и ги съжалявайте, ако видите кюнец му дайте да яде пържола и кана със вино, но първо го питайте от коя религия е да не му нарушите правата за всеки случай си носете и дюнер под ръка.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Нигерия има и по-oткaчeни закони. Например, за хомосексуализъм присъдата е 7 г. затвор - ако някой може, нека ми обясни какво наказание точно е да пратиш хомосексуалист в затвор за 7 г. сред глутница сексуално фрустрирани мъже.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкият човек....
1
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това? По-черен не можахте ли да намерите?