Бил Гейтс от Давос: Защо фирмите не прилагат иновациите?

Милиардерът дава съвети на собствениците на бизнеси
24 яну 2019 11:42, Нели Христова
48
Бил Гейтс от Давос: Защо фирмите не прилагат иновациите?
Снимки: Reuters

Иновациите могат да помогнат много на хората в неравностойно положение. Например, новите лекарства, които се произвеждат – да са в полза на бедните. Но как се убеждават инвеститорите да вложат средства в тях и да печелят, без да губят пари?

Според Бил Гейтс, в повечето от тези начинания, става дума за траншове и няма пряка възвращаемост на средствата.

"Икономическата полза е от това, че децата оцеляват и в бъдеще помагат на бизнеса. По този начин възвращаемостта е огромна“, обяснява съоснователят на Microsoft в интервю от Давос за Франсин Лакуа от Bloomberg.

"По този начин помагаш държавите, където децата умират на около пет години, да се стабилизират. Като Индия, Индонезия и Виетнам, които от бенефициенти на помощ се превръщат в част от световната икономика. Там няма нужда да се харчат пари за борба с пандемии, защото здравните им системи вече са се активирали“, обяснява още Бил Гейтс.

"Но ръководителите на компании все още не прилагат иновациите в компаниите си и това е изнанадващо“, коментира той..

Гейтс е категоричен, че иновациите променят правилата.

Софтуер, здравни технологии и иновации и енергетика са темите, които следи и по които работи.

"Няма да избегнем големите проблеми с промените в климата без масови иновации в много части на реалната икономика. Така че иновациите са това, което променя правилата на играта и много директори се изненадват, че не ги вкарват в компаниите си".

Разговорът вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Какви иновации, какви 5 лева? Властта в повечето корпорации е завзета от младите безцеремонни бизнесменчета, които се вторачват само в печалбата. На много места вече няма дългосрочни инвестиции за наука и нови технологии, както е било някога. Инкубационният период за иновации е сведен до 2-3 години - крайно недостатъчен за изобретения. Не се ли заформи "тлъста" печалба за този период, всичко заминава "у лево".
41
1
 
0
 
! Отговори
Идеакист преди 5 години
Там са се събрали дърдорковци, политици в пенсия и мизантропи. Даже някоя лавина да ги повлече няма да загуба!
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да бъде оспорван факта че Windows се държи , меко казано, безотговорно с крайния потребител.
39
2
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
,,Защо фирмите не прилагат иновациите?,, - Да се чете -ЗАЩО ФИРМИТЕ НЕ КУПУВАТ ОФИС ПАКЕТИТЕ МИ И ДРУГИТЕ СКЪПИ И НЕКАДЪРНИ РАБОТИ КОИТО ПРАВЯ ??? И ЗАЩО ДЪРЖАВИТЕ НЕ КУПУВАТ ХАПЧЕТАТА МИ ??? мойте са ефтини нищо че не лекуват .Важно е че продават надежда ;) И Марешки не ще да ги купува .Сега на кой да ги продам ???? При УИН 98 съм преинсталирал всяка седмица ;) Само за пишеща машина може да се ползва компа .Всеки по тежък софтуер го сгъва .
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да тои сега е така. Няма отговорно място , където се изисква стабилност ,сигурност или скорост базирано на windows. Просто windows се използва като графичен терминал. Пример : Нетфлекс - FreeBSD.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А колко пари,време и нерви за загубили хиляди хора и фирми от недомислената му операционна система."А ти непросветено момченце знаеш ли какво беше преди тази "недомислена система"? Преди нея беше нищото. Нямаше микрокомпютри и втората техническа революция не беше почнала. Затова Бил Гейтс и Джобс са велики. Те с таланта си и усета към бизнеса революционизираха света и дадоха на човешкото развитие тласък който ще остане в историята.
36
0
 
6
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"Ти откъде знаеш какво ползва момчето ? Ако намериш един човек , който да е нямал "неприятности" с windows , да не ъпгрейдва през 3 дена за по 30 минути"Ама не ползвайте бе! Слагайте си Линукс. По фирмите не конфигурирайте активна директория, офис, ексчейндж. Минавайте на Линукс, че да нямате проблеми:) Като гледам за 20 години тази супер бъгава операционна система и екосистема няма алтернатива за бизнеса, да се чуди човек колко глупави фирми и хора има на този свят. Вместо да минат на Линукс.
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичТи откъде знаеш какво ползва момчето ? Ако намериш един човек , който да е нямал "неприятности" с windows , да не ъпгрейдва през 3 дена за по 30 минути и да не преинсталира всяка година защото компютра му става ужасно бавен , евала ти правя.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До юбералесТук се изложи здраво. Точно на Зимбабве ли да я подари компанията си? Ми нали точно на тези *** белият човек им подари една уредена и богата държава преди 30 години. Сега те се трепят и няма какво да ядът. Ами нали същото ще стане с Микрософт ако им я "подари" бре. Явно не си създавал работеща компания и не знаеш с какъв труд става това, а си седнал акъл да даваш и точно на Бил Гейтс.
33
0
 
7
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"А колко пари,време и нерви за загубили хиляди хора и фирми от недомислената му операционна система."Хаха, ама не използвай пиратски копия на Уиндоус, бе момче. Слагай си линукс, конфигурирай, къстамизирай, и си върши работата. Кой те кара да ползваш продуктите на Гейтс? Свят широк, операционни системи много, баз пари. Действай. Нерви бил загубил. За какво - да търсиш активиращ софтуер в Замунда ли? :)
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичТи май не си гледал филмчетата за тия двамцата. Много прозрачни и абсолютно честни и коректни в бизнеса.....
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичА колко пари,време и нерви за загубили хиляди хора и фирми от недомислената му операционна система.
30
1
 
7
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Пичове, недейте да словоблудствате точно за хора като Гейтс, Джобс , и т.н. Това са хора, които са израстанли по абсолютно прозрачен начин, започнали са от абсолютната нула, и за изградили бизнес благодарение единствено на таланта си. Това не са ви Дерипаска, Абрамович, Медведев или Путин. Различни светове. Даренията, които е направил Гейтс за благотворителна каузи, за здравеопазване, за образование, и т.н., обществено полезни каузи, вие дори не можете да си ги представите.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишокаВероятно си "мишка" но поне липсата на пари , а и не само на това, те прави безвреден за околните. Докато Гейтс трови децата из Африка , и не е тайна за никого че продава инфермация на Американското правителство ,шпионирайки всеки който ползва неговата ОС. Няма друг начин да те оставят на мира в този бизнес.
28
0
 
7
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"Ако е истински благодетел, то да подари компанията си на Зимбабве."Ти май говориш наизуст. Запознат ли си колко пари е дарил Гейтс до момента за каузи, които са предимно за Африка? Той на практика е дарил огромна част от парите си на Зимбабве. НЕдейте да говорите глупости без да сте запознати. Интересно ми е колко руски олигарски са дарили нещо в живота си? Не съм чувал ...
27
0
 
3
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Пример за работеща либерална система. Печелиш и после помагаш на обществото. А не като Миню, Ветко, Киро гела, и т.н. Нагледно можете да видите разликата между милиардер либерал, и пост-комунистически лакеи от съветски тип.
26
0
 
5
 
! Отговори
Мишока преди 5 години
Обикновено се пише "безскрупулен".Интерено е колко хора плюят Уйндоус-а, а само разни бунтари минават на някаква друга опер. с-***. Още по-интересно ми е, как така знаят колко е "скапан", след като не го ползват уж?В края на краищата 95% от домашните компютри са с нелегална ОС и никой не ги е търсил, нито им е искал пари, нито нищо! Те са измислили начин да печелят, даже в тези случай, а ние като пишем тука, губим и времето си и пари за интернет, за ток и т.н. Затова е богат, а ние мишки!
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро слушах един разговор между програмисти на линукс. И те твърдяха че за съжарение повечето хора ползват най лошата операционна система с най дорият интерфейс. Та така е при Гейтс трябва да изглежда добре и горе долу да работи. Изказванията му са фасада зад която стои безкруполен печелбар.
24
7
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Милиардер говори за социална политика? Това някакъв виц ли е? Искал населението на планетата да се увеличава.....още пазар за неговите продукти? Ако е истински благодетел, то да подари компанията си на Зимбабве. Да даваш трохите след обяда си на кучето е милостиня, да си разделиш обяда с кучето, когато си гладен като куче е благородство.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До експерт"Експерте", съжалявам но трябва да ти обърна внимание на факта, че нищо не си казал в изказването си адресирано до 19.