Надпревара с иманярите: Пак търсят свитъци край Мъртво море

Археолозите се надяват да открият още ръкописи в долината
24 яну 2019 10:35, Анисия Иванова
5

Възобновиха издирването на безценните свитъци от Мъртво море. Първите ръкописи са намерени преди повече от 50 години. Много от тях са на повече от 2000 години, датиращи от времето преди раждането на Исус Христос. Това е и едно от най-значимите археологически открития на 20 век.

Историята на свитъците от Мъртво море започва също толкова необичайно, колкото се оказва и тяхното съдържание. През 1947 г. бедуин от племето таамира обикаля долината Кумра на западния бряг на Мъртво море, търсейки загубена коза от стадото си, разказва Bulgaria ON AIR.

За да провери дали животното не се е скрило в пещера, той хвърля камък вътре. А звукът, който идва от вътрешността ще се окаже повратен за човешката история. Парчето скала чупи глинена делва, от която се показват десетки древни свитъци.

Десетилетия по-късно археолозите впрягат отново всичките си сили, надявайки се да открият още от ръкописите на тайнствената долина. Стотици пещери все още не са проучвани, а експертите се надпреварват с времето и иманярите.

Нови открития биха помогнали за решаването на дебата за това кой всъщност е автор на свитъците от Мъртво море. Смята се, че те са написани от есеите - малка секта в юдаизма от II век преди Христа. Ръкописите съдържат почти всички Старозаветни книги, както и много небиблейски текстове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Юдаизма имал секти два века преди появата на самият Юда, на който е посветена тази религия. Ти да видиш...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност през следващите години ще излезе още нещо. Дали ще е резултат от настоящите търсения или е намерено отдавна, но не е на показ, предстои да разберем.Но според мен по-интересно ще се окаже написаното вътре и доколко то може да разбуни настоящето религиозно статукво.