При строежа на "Хемус": Печалбата за изпълнителя - до 10%

До 1 млн. на километър ще спечелят от "Автомагистрали"
24 яну 2019 10:20,
63
При строежа на "Хемус": Печалбата за изпълнителя - до 10%
Снимка: Булфото

Максимална печалба от 10 на сто за всяка една от отделните дейности и от стойността на изграждането на магистрала "Хемус" ще получи за работата си държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД.

Още по темата

Цялата сума, която е внесена в БНБ по специална сметка за строежа на аутобана е 1,35 млрд. лв., което означава, че максималната печалба на "Автомагистрали“ ЕАД от изграждането на близо 135-те километра ще е 135 млн. лв. или по 1 млн. лева на километър. Това е записано в договора между възложителя в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" и държавната фирма.

Контрактът бе публикуван на сайта на ведомството и е предоставен и на народните представители, въпреки че за това няма изискване по закон, съобщиха от пътната агенция.

Според договора възложителят има право да проверя качеството на изграждане на магистралата по всяко време и да дава предписания, пише в. "Труд". В контракта са посочени и сроковете за изпълнение на всяка от отсечките.

Четири от отсечките ще трябва да бъдат завършени в срок от 36 месеца, една за 42 месеца и една за 48 месеца.

Преди да стартират три от трасетата обаче ще са нужни и 6 месеца за изготвяне на проектите. Гаранцията на асфалта по новата магистрала ще е 5 години, а на съоръженията по нея – 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
коко преди 5 години
До 50 годХемус беше замислена за да си ходи спокойно Тато до Правец - без никой да се съобразява ,че ако мине от там ще е безумно скъпа и трудна (ама за кефа на парвенюто от Правец се харчеше целият държавен бюджет)Магистралата беше ударно построена до Правец и после нещата се забатачиха.Края на 80-те едвам стигна до Ботевград.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, при печалба за мутрата 50% и 10% за изпълнителя то почти не остава за бетон, желязо и асфалт! На другата година- ремонт!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Магистралата не ни интересува.Хляба поскъпна,а също тока и водата.Едвам свързваме двата края и ако не се случи нещо хубаво ще стигнем до просешка тояга!
35
2
 
9
 
! Отговори
-10 преди 5 години
Какви са тия гаранции 5 години на магистрала бе, хайлази?
34
4
 
6
 
! Отговори
-10 преди 5 години
А как ще се изчислява печалбата - боковите подизпълнителите ще дават едни сметки за разходи, каквито те смятат че са, например, използвали са пясък за 10000 лв/кг, асфалт за 20000 лв/кг и тям подобни ли? То, че на територията материала толкова и разбира, ама все пак ходим в магазин и можем да си сметнем някои неща.
33
8
 
11
 
! Отговори
Митко Банцера преди 5 години
Споко, *** като дойде на власт и ще я спре. Ей така от чиста червена завист. Така че пак няма да имаме магистрала Хемус завършена в този живот.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без стотинка държавни пари и само на пазарен принцип с банкови заеми както искат за АЕЦ.
31
0
 
6
 
! Отговори
40% преди 5 години
Е сега ми стана ясно защо магистралата няма да я строи Хидрострой....
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и 10% за тиквата джоб пара
29
1
 
14
 
! Отговори
50 год преди 5 години
Баялдисахме от тоз велик строеж! Като бях 10-12 годишен, баща ми казваше "еееей, да знайш, някой ден чааа..к до София ше е ей тъй-магистрала". Това го помня от първите участъци м/у Варна и Девня. Сега съм на 50 и вече почти не ме вълнува дали ще я довършат някога. Нас в североизтока ни е важно да са свързани Русе-Варна-Добрич. До София всички ходят през южна България-по Тракия
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До gioЗнаеш ли , че 5 милиона евро на километър магистрала е нищо.В съседна гърция строят на 17 милиона евро на километър, пък не са , златни магистралите им.
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 5 години гаранция на асфалта?!Защо,деца от детската градина ли ще го правят!
26
5
 
3
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До О Ще видиш, когато *** дойде на власт. Те крадците ще са същите.
25
3
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До до 6 Не се лъжи, всички големи фирми са на червените другари. Няма други пари в България. Който и да е на власт парите за големите строежи отиват и ще отиват при червените другари. дали ще са ГЕРБ, БСП или други големите фирми вече са се наложили и няма да допуснат други. ББ направи нещо умно като магистралите ги раздели на малки лотчета, за да напълни устите на всички. Нали искахте държавата да строи, а не частни фирми, червените нали все за това плачете, а пак сте недоволни.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма свобода на словото има. Постоянно се скриват коментарите! Поне от днес.бг си оправете алгоритъма и като криете коментари намалявайте и броя им към новината, щото сте смешни.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
42 *** са писали,а прочиташ на 24 !!!!!Къде скрихте разликата мошеници ?
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме добре . Да му мислят поляците . Вчера купих шоколад полски , картофите били от Полша , млякото Боженци и то от балкана , ама с полски бар код . Произвеждат и добри печки и хладилници . Обаче си нямат кой да им строи магистрали . Така им се пада .
21
6
 
12
 
! Отговори
gio преди 5 години
5 млн. евро на километър!?!За толкова пари трябва да приложат и интелигентна система за контрол на движението, с датчици вградени в пътното платно, камери следящи до 80 автомобила едновременно и т.н и т.н. или поне за толкова ОАЕ го направиха.Ще е интересно да видим тук какво ще се получи и с това 5 год. гаранция само български управник може да се съгласи.
20
4
 
8
 
! Отговори
ами преди 5 години
До Анонимен 19Още по лошо,кражбата директно ще е от "държавата", а не под формата на рекет от 30-40 % обратно за "услугата" за "спечелената" поръчка
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 30%, какви 5 лева?!? "Автомагистрали ЕАД е държавна фирма и НЕ Е давала оферта за строеж. 1,35 млрд. лв. е сумата, която държавата е отделила за строителството._____"Автомагистрали ЕАД сама ли ще строи магистралата ил ще има подизпълнители?