Венецуела се разтресе! Кой кого подкрепя там?

Мадуро обвини САЩ, Вашингтон подкрепя Гуайдо
24 яну 2019 09:33, Елка Василева
80
Венецуела се разтресе! Кой кого подкрепя там?
Снимка: Reuters

Николас Мадуро няма правомощията да скъсва дипломатическите отношения на Венецуела със САЩ, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, след като Мадуро даде на американските дипломатически представители 72 часа да напуснат страната му, цитирано от Франс прес.

"САЩ не признават режима на Мадуро. Следователно САЩ не смятат, че бившият президент Николас Мадуро има законните правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ или да обявява дипломатите ни за персона нон грата", се казва в изявлението.

Мадуро обяви скъсване на дипломатическите отношения, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна опозиционния лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо за и.д. президент на Венецуела. Мадуро определи ставащото като организиран от Вашингтон опит за държавен преврат. Министърът на отбраната заяви, че армията подкрепя Мадуро. В много градове на Венецуела протичат протести на опозицията, които прераснаха в сблъсъци с полицията и Националната гвардия. По данни на венецуелска НПО за два дни протести са убити 13 души, повечето от огнестрелни оръжия.

Още по темата

САЩ ще водят отношенията си с Венецуела "чрез правителството на и.д. президент Хуан Гуайдо, който покани дипломатическата ни мисия да остане във Венецуела", заяви Помпейо.

"Призоваваме армията и силите за сигурност на Венецуела да продължат да защитават благосъстоянието на всички венецуелски граждани и на намиращите се във Венецуела американски и други чуждестранни граждани. САЩ ще предприемат необходимите мерки да потърсят отговорност от всеки, който бе поставил в опасност сигурността на нашата дипломатическа мисия и служителите й", заяви Помпейо.

Събитията във Венецуела показват как в действителност се отнася Западът към международното право, написа в страницата си във Facebook говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Събитията във Венецуела добре показват как прогресивното западно общество в действителност се отнася към международното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните дела на държавите, като сменят властта там", заяви Захарова.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда, че "цяла Европа ще е единна в подкрепата си за демократичните сили във Венецуела", предаде Франс прес. "За разлика от Мадуро, парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани", написа Туск в Тwitter. Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини призова в изявление за "незабавното започване на политически процес във Венецуела, който да доведе до свободни и надеждни избори в съответствие с конституционния ред". "Насилието и несъразмерната употреба на сила от силите за сигурност са напълно недопустими и няма да решат кризата. Венецуелският народ има правото да демонстрира мирно, да избира свободно ръководителите си и да определя съдбата си", добави Могерини.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на венецуелския си колега Николас Мадуро и му е предложил подкрепата си. "Нашият президент се обади и изрази подкрепата на Турция на венецуелския президент Николас Мадуро и заяви: "Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб!", написа говорителят на турския президент в Тwitter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
може ли някой да посочи една държава в света от която краварника да е харесван , някой ако знае да сподели , ако споменете българия , от тук само Б.Б го харесва
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адмирал Кузнецов ще отиде там и ще оправи нещата.
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де искат избори, ами и ако на тях бие Мадуро какво пак няма да го признаят и ще искат втори и трети.Ей тоя американски фашистки райх с неговата световна псевдодемокрация се ос.ра.Ако Тръмп е такъв радетел на демокрацията защо не обяви пряка такава и и той и всички политици не хвърлят оставки.Пък за намесата по чужди държави че то това на САЩ им е традиция.
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те това е " демокрация " по краварски!
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако янките дръзнат да нахлуят във Венециела, Русия на 3 тия ден ще е в Киев и по западно от него..обосновката ще е идентична с американската
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като си нямат ядрено оръжие ще страдат. Ким има, и всички го уважаат и се срещат с него. Само със социализъм не става. Започват санкции и всякакви ембаргота. Трябва и малко ракетки.
29
6
 
10
 
! Отговори
открито-истината преди 5 години
Преди Чавес,Венецуела имаше прекрасна икономика с прекрасен живот за 10% милионери плюс още 10% от средната класаБългарският народ е щастливец че живее по-добре от онези 80% бразилци,аржентинци,панамци и прочие включително и венецуелциИ на представа си нямате в каква мизерия живеят около 80% от жителите на цяла Централна и Южна АмерикаТа всеки българин има поне един апартамент а онези биха завидяли на незаконните постройки на нашето малцинствоТо в З.Европа и САЩ живеят предимно под наем
28
2
 
17
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 години
Опозицията във Венецуела вероятно има своите аргументи за да предприеме такива действия.Но пък действащата власт,имайки пред вид начините за защита на демокрацията-пресният пример от Франция-има право да изпрати срещу демонстрантите около 10-15 хил. полицаи или военни с бронирани коли, водомети ,сълзотворен газ,шумови гранати и др.подходящи средства!?Специално в Латинска Америка САЩ никога не са оставали настрана от събитията и можем да очакваме изпращането на 2-3 въздушнопреносими дивизии!?
27
7
 
33
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Миротворците пак са номер едно. Която държава не е съгласна с тяхното интелигентно поробване става техен враг. Опа П. П. Русия е виновна, а вече и Китай е от лошите. :)
26
9
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В преди 5 години
Ционистите - правят поредната гражданска война -и се наслаждават на гледката далече от проблемите- гледайки от САЩ и Израел Ердоган никога няма да прости на САЩ -Русия също- за сваленият руски изтребител от дезертирали турски пилоти в полза на САЩ и създаване на гражданска война в Турция
25
6
 
39
 
! Отговори
Даа преди 5 години
И тук ли американците правят преврат и слагат протежето си Гуайдо ?
24
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгонил янките, ама сега него народа му ще го изгони. Щото е голе убавец и много благини направи за хората си.
23
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лесно е да живееш охолно като султан и да викаш: братко Мадуро ние сме с теб, ама ако Ертупана живееше в Венецуела щеше да му яде маду.рите щото нема нищо друго за ядене, същото се отнася и за Захаровната, която едва ли изнемогва щом е на такъв отговорен лизачески пост в Путинландията!
22
22
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БКП ***-ДУРО ПРИКЛЮЧИ ЗАВИНАГИ ЗАЕДНО СЪС ИЗБОРНИТЕ СИ ИЗМАМИ И ТОТАЛНОТО НЕЗАЧИТАНЕ НА ВОЛЯТА НА НАРОДА!!!!!!!!!!!!СЕГА СЛЕДВА АРЕСТ И СЪД МОЖЕ И СМЪРТНА ПРИСЪДА ИЛИ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР !!
21
8
 
31
 
! Отговори
Браво Николас преди 5 години
Проблемът е, че петролът във Венецуела е нискокачествен,и преработката оскъпява петролът Но при добри инвестиции, в дългосрочен план Венецуела печели от страна на европейски инвеститори и Русия.А и една руска военна база в задният двор на САЩ, ще им охлади мераците за Финландия и Полша.Британия се оттегля от ЕС, Германия и Франция активно говорят за европейска армия.Страни като полша, прибалтика, Румъния рушат ЕС икономически проекти.САЩ са полудели, това е диагнозата.
20
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една колония на комунистите пада в ръцете на Америка .И после БСП пита що сме вземали ф 16 .И сина на Корнелия ще ви каже ако не знаете що .
19
9
 
32
 
! Отговори
Браво Николас преди 5 години
Дано и този път Венецуела да устои на жестоките преврати и икономически санкции, наложени им САЩ.В ЕС нещата стават още по-интересни, преди 2 дни Германия и Франция подписаха новият Аахенски Договор, символичен акт (де Гол и Аденауер), показателен, че на Ф-я и Г-я им писна диктатурата на САЩ, обща ЕС армия и още.Излизането на Британия от ЕС, троянският кон на САЩ в ЕС, говори за много предстоящи сътресения, Британия няма да се съобразява с интересите на Европа (кога ли се е съобразявала)
18
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди Чавес населението във Венецуела живеше в ужасяваща мизерия.
17
6
 
41
 
! Отговори
джо преди 5 години
Това е да си трън в петата на Американците. Във Венецуела има огромни залежи от нефт, също като Сирия и нейното ръководство не споделя интереса на САЩ. Този филм сме го гледали вече, сега ще насърчат "опозицията" , "свободна и демократична" , вероятно тя ще въстане след което западните демокрации ще я подкрепят. Бомбардировки, блокади по море и т. н. Има само един проблем, как в цялата тази постановка да вмъкнат и ИДИЛ. За по - голяма правдоподобност. Няма да купувате после Ф16 а?
16
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологВенецуела и комунизъм е пълен абсурдВъв Венецуела няма комунизъм. Старите собственици държат цялата икономическа власт, никой не ги е национализирал и не им пречи да развиват капитализма. И дори печелят 33% на изборите, социалистите спечелиха със 67%. И именно заради капитализма е мизерия, а социалистите на власт само използват приходите от петрол да облекчават мизерията на населението.