Около и във Венецуела ври и кипи. Кои са възможните сценарии?

Примката около Мадуро се затяга, но армията го подкрепя
Обновена: 9 фев 2019 08:53 | 8 фев 2019 22:15, Елка Василева
184
Около и във Венецуела ври и кипи. Кои са възможните сценарии?
Хуан Гуайдо. Снимка: Reuters

Ускореното развитие на събитията през последните месеци във Венецуела отваря пътя към няколко сценария: преговори между правителството и опозицията, външна военна намеса, рухване на властта или точно обратното - изолация "по кубински".

Признаването от около 40 държави на опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент, твърдата народна подкрепа, на която той се радва, и петролните санкции на САЩ, стегнаха примката около президента Николас Мадуро.

Но държавният глава запазва решаващата подкрепа на висшето военно ръководство, контрола върху институциите и подкрепата на руските и китайските си съюзници, които са направили огромни инвестиции в страната с най-големите петролни залежи в света, пише Франс прес.

Ето четири сценария, които според редица експерти биха могли да се променят ситуацията, докато Венецуела се бори с най-тежката икономическа криза в новата си история.

Преговори

Мадуро каза, че е готов да се срещне с опонента си. Гуайдо обаче обуслови всякакъв диалог с Мадуро с оттеглянето от властта на социалистическия лидер, чието преизбиране за втори мандат според парламента е било белязано с измами.

Още по темата
На 23 януари Хуан Гуайдо се обяви за временен президент, като се позова на конституцията.

Осем европейски държави, Европейският съюз и пет латиноамерикански държави се срещнаха вчера в Монтевидео в опит да намерят политическо решение на кризата.

Преговорите "изглеждат много малко вероятни, освен ако армията не се дистанцира от Мадуро и не определи друг партньор в преговорите", смята Ана Аюсо, специалистка по Латинска Америка в Центъра за международни изследвания в Барселона.

След настоятелна молба на Николас Мадуро, папа Франциск каза, че е готов да посредничи, но със съгласието на двете страни. Хуан Гуайдо от своя страна изглежда предпазлив.

Социалистическият президент "би могъл да приеме преговори в замяна на отмяна на санкциите, на отслабване на международния натиск", коментира политологът Ернесто Паскуал от Свободния университет на Каталуния.

От идването на власт на Николас Мадуро през 2013 г. четири опита за диалог завършиха с неуспех.

Военна намеса

Съединените щати - първата държава, признала Хуан Гуайдо, не изключват възможността за военна намеса, макар за момента да са избрали да заложат на "икономическия срив" на страната, за да "дестабилизират" чавистката власт, смята анализаторът Луис Висенте Леон.

Според редица експерти евентуална военна намеса може да бъде провокирана от венецуелска въоръжена акция срещу американската хуманитарна помощ, която Хуан Гуайдо иска да вкара в страната от Бразилия и Колумбия.

Николас Мадуро смята такава помощ като прелюдия към военна намеса. Но "не мисля, че САЩ са заинтересувани от участие в конфликт, същото важи за Колумбия и Бразилия", посочва Ана Аюсо.

Такава интервенция, впрочем, няма да събере международен консенсус след провала на опитите да бъдат установени демократични режими в Ирак и Афганистан, подчертава Ернесто Паскуал.

Според Луис Висенте Леон, президентът Мадуро ще се опита да избегне използването на сила, за да попречи на доставянето на хуманитарна помощ. Той подчертава, че една интервенция може да предизвика насилие от страна на проправителствените въоръжени милиции, както в Либия и Сирия.

Имплозия

Според експертите военните остават ключът към кризата. Въпреки появата на пукнатини в армията върховното командване остава вярно на Мадуро.

За да има "вътрешно рухване, военните трябва да се отдалечат от чавистите. Това би станало края на революцията" според Луис Висенте Леон.

Според Ернесто Паскуал "е малко вероятно" военните да изоставят Мадуро заради "интересите на висшето командване в петрола и мините".

За да сложи край на тази подкрепа, Гуайдо предложи амнистия на военните, които откажат да подкрепят "диктатурата". Но месец след този призив не се случи никакво масово дезертиране.

Според Луис Висенте Леон "една имплозия се случва, когато действащите лица разберат, че защитата им е гарантирана". "Армията се нуждае от преговори очи в очи, с известна личност, с международен гарант", смята той.

Изолация

Николас Мадуро може също така да се окопае и да стегне редиците "по кубински", отбелязва Ана Аюсо, с "много болезнени последици" за населението, страдащо вече от сериозен недостиг и хиперинфлация, която може да достигне 10 000 000 процента тази година.

Страната, която получава 96 процента от приходите си от петрола, ще трябва да намери нови пазари за своите 500 000 барела дневно, които изнася в САЩ, т.е.половината от производството и 75 на сто от паричния поток.

"Това е ужасен сценарий, защото не решава проблема и влошава ситуацията", отбелязва Луис Висенте Леон.

За Ана Аюсо това ще даде начало на период на "най-големи репресии" срещу опозицията и ще отвори пътя към "военно правителство". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
На 29 януари, САЩ въведоха санкции за Централната банка на Венецуела и държавната нефтена компания PDSVA. Венецуела може да продава нефт на американските фирми, но парите ще бъдат преведени на замразени сметки.И като допълнение към това, че са им блокирали сметките, им изпращат хуманитарна помощ, която обаче ще я получи и ще я разпределя Гуайдо. Само да не си помисли някой, че това е намеса във вътрешните работи на една суверенна държава.
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неразбираемо е защо за последните 20 години венецуелските правителства не са диверсифицирали рисковете. Освен това правиш някакъв вид социализъм и то в задния двор на САЩ и си държиш парите в банките на идеологическия враг. Така както България заслужава положението си защото се "завря" в . на САЩ, така и Венецуела заслужава участта си. Глупостта се наказва. Какво им съчувстваме на смотаните венецуелци. Май.на.та им и на американците и на венецуелците. Ние живеем достатъчно трудно и несигурно
72
4
 
5
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
Очевидно си рубладжийче
71
5
 
4
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
1. Национализация на магазините.2. Национализация на активите на държави, подкрепящи узурпаторчето.3. Национализация на земята на едрите латифундисти и поземлена реформа.4. Реализиране на държавни социални програми.5. Отказване от Световната,банка, МВФ, Долара.6. Прокарване на закон срещу двойното гражданство, забрана на фондации финансирани отвън.
70
7
 
10
 
! Отговори
Морски преди 5 години
И ние българите подкрепихме превра,таджията Гуайдо,срам и позор за обществото ни!!!Ха дано и тук се случи същото!!!!
69
6
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Действията на САЩ трудно могат да бъдат разбрани и приети от гледна точка на правото ,справедливостта и международните отношения.САЩ са много сложна държава и аз лично изобщо не се опитвам да я разбера ,още повече ,че живея в България!?Но чета доста и се вслушвам в разни мнения.Вижте какво казва за САЩ американския писател Джордж Хигинс в "Убивай ги нежно" чрез устата на главния герой Cogan - "В САЩ всеки е сам за себе си,защото САЩ не са държава,това е бизнес"
68
6
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Кризата във Венецуела е създадена от САЩ с блокирането на банкови сметки за милиарди. Няма друга причина държава, която има нефтени залежи по-големи от Саудитска Арабия, да е бедна. Саудитците да не би да са по-работливи или по-образовани?Решението за Венецуела е бързо да пренасочи износа си към по-надеждни търговски партньори, например Китай.
67
2
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Всичко е възможно,но подобни приказки ,при това не еднократно,а в продължение поне на 2 години ги слушахме за Асад и Сирия!?САЩ в случая залагат на една рискова кауза-ако загубят,щетите върху имиджа им ще бъдат сериозни,ако спечелят-това ще бъде пирова победа,защото ще нанесе непоправим удар върху международното право и правото въобще!?Това може да има разрушителни последици и за ООН и за всички международни организации,в т.ч и НАТО!?
66
4
 
9
 
! Отговори
Странджооо... преди 5 години
Ще ти се види тясна и И Странджа,и Сакар и цялата българска география! Само да те докопам,душице мила байнова!...
65
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До АнонименПутин кво чака? Да праща самолетите по покана на правителството------------------------------------------------------------------------------------------------Да праща ама шлепа Кузя е на потъване :))))))))))))))))Шофьорът на автобус - Мъдуро е пътникШофьорът на самолет - *** Фатмаков е г-н никой :))))))))))))))))))))))))))
64
0
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
!!!!!!!!!!
63
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Ако паднА Мадуро от власт, какво ще спечели България??Нищо..................само потупване по рамото за колониалната администрация!!Ще се зарадват американци, англичани и французи, техни фирми ще крадЕ нефта Драги ми Российский ***,Фани нАучи по-добре български език. Времена, склонения, спрежения, сичко бъркаш.
62
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Какво стана с нефтените залежи на Либия след падането на полковник Кадафи??..........сега те се контролират от френски, английски и американски фирми!!-Тебе какво те грее чии фирми контролират либийския нефт? Ако го контролират руски фирми, каква ще е разликата?
61
8
 
24
 
! Отговори
рецепта преди 5 години
Следете внимателно какво става във Венецуела и си спомнете, това, кооето стана в Либия, Сирия, Украйна.............ей така се конртролират цели държави, а милиони хора се обричат на бедност и смърт!!Направено като по учебник!!Това е само един от елементите на Новия световен ред..........досега само около 5 или 6 държави не искат да му се подчиняват!Не се знае докога ще издържат и те.........ако не са много големи и силни като Китай или Русия!!
60
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото производство и продажба на кока във Венецуела е дадено на армията. Военните го продават на на руснаците. Затова и подкрепят Мадуро.
59
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро явно не е много умен, той изпусна момента да вкара тоя Гуаидо в затвора, сега нямаше да ги има тия проблеми..........ама защото се прави на голям демократ, сега ще страда целия му народ, да се беше поучил от Ердоган-султан как се държи власт!!!
58
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро ако е хитър ще направи САЩисаните луди и щастливи като вземе няколко ядрени ракети от русия и ги насочи към САЩ и гледай тогава каква дипломация ще настъпи , какви срещи за помирение и разоръжаване ! Трябва да се поучи от Ким
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 102 АнонименЗащото на тая медия е продиктувано да показва и пише хубави демократични евроатлантически неща за самопровъзгласилият се американски пудел
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 96 АнонименЩе го огрбят нефта като го изпомпват и откарват в САЩ без да плащат
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на снимката не е Мадуро?