Ще се сдобие ли Русия с 5500 американски бензиностанции?

Кредиторите на Държавната петролна компания на Венецуела са много
20 фев 2019 22:22, Екип на Bloomberg
27
Ще се сдобие ли Русия с 5500 американски бензиностанции?
Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Акцентът на внимание от много страни е насочен към държавната петролна компания на Венецуела, Petróleos de Venezuela (PDVSA), защото голяма част от приходите на държавата минават именно през нея. А Венецуела вече дължи 63 млрд. долара, само задълженията на петролната компания са от порядъка на 27 млрд. и това обяснява интереса на САЩ и на други държави. По-скоро кредиторите следят отблизо процесите във Венецуела с надеждата да намерят пролука и да си вземат дължимото. Това заяви Васко Начев, енергиен експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Много са кредиторите на държавната петролна компания на Венецуела. 2,5 млрд. има в облигационни заеми, а дъщерната й компания, регистрирана в САЩ, също е заложник срещу кредити - 49 % под формата на 1,5 млрд., като кредит е отпуснат от руската компания "Роснефт". Ако нещо се случи и държавата сложи на масата дъщерната си компания, "Роснефт" би придобила влияние върху 3 рафинерии в САЩ, над 5500 бензиностанции, това е с което разполага компанията там, а това не би се харесало на американската администрация, независимо дали са републиканци или демократи", каза още експертът.

Такова влияние, с такива размери САЩ не биха искали, по думите на Начев, и то в 3 от големите рафинерии - след преработката на венецуелски нефт, част от готовите продукти се връщат обратно във Венецуела, зависимостите, в които се намира Венецуела ще предоставят възможност за още по-голямо засилване на влиянието на Русия в стараната. Това е една от основните причини САЩ да са притеснени.

"През 2015 г. Венецуела е добивала 2,5 млн. барела на ден, а сега добивите са 1,200 - 1,300 млн. барела. Песимистичните прогнози сочат, че до 2020 г. добивите ще стигнат до 700 хил. барела дневно, което ще е крахът на Венецуела. Постъпленията, които влизат в компанията, като отделна дейност, САЩ отделиха в отделна сметка, до която Мадуро няма достъп, с идеята един ден, когато режимът бъде сменен, да има някакви средства, с които държавата да започне да функционира. Разбира се, те ще са изключително малко, на фона на тези 63 млрд. дълг, но от някъде трябва да се тръгне", каза още експертът.

Начев определи като изключително несериозно твърдението, появило се в публичното пространство, че САЩ използват натиска върху Венецуела като лост в преговорите си с Китай. 

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
9
 
! Отговори
До Кво ще пият Венец преди 5 години
"А ако дойда във Венецуела американците, венецуелците, какво ще пият?".Никога САЩ няма открито да воюват с/у Венецуела, в превод втори Виетнам, затъват в тресавище.Забравете, САЩ воюват срещу малки държави без американски жертви.Ако приемем безумната хипотеза за пряка военна интервенция, във Венецуела ще избухне гражданска война-а подкрепата за Никалъс ще се вдигне от 68% до 90%.Народите на Л. А. не са Източна Европа, при тях Боливар, Алиенде, Чавес са издигнати в култ.Сложно е във Л. А
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе откъде се появи този пореден"енергиен експерт",който дори български не говори правилно,а срича с англосаксонски акцент.Явно е поредният еничарин,школуван в САЩ и после върнат у нас да ръси мозъци по телевизионните студия.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 21А ако дойда във Венецуела американците, венецуелците, според теб, какво ще пият?
15
2
 
18
 
! Отговори
До САЩ не воюват преди 5 години
До "САЩ не воюват за нефт", точно обратното САЩ винаги, в цялата си история за воювали за нефт - икономически пазари -ресурси: пари, и територии на които да разполагат ядрените си оръжия.Като вземем почти бащинската политика на САЩ към "демократична" Саудитска Арабия, Ирак, Иран, Сирия, Либия,Йемен, имаше и един Канибал, който САЩ си дондуркаха,.унищожават собственият си народ и територия чрез извличане на нефт чрез фракинг:Пенсилвания, Луизиана,Тексас - природата не прощава, било и на САЩ.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, ха, ха, и какво стана, Русия има сметка, и то голяма Венециела тотално да фалира. 3големи рафинерии и 5500 бензиностанции вСАЩ никак не са малко в активите на,, Роснефт". Руснаците затова са във Венеуела, за нефт, рафинерии и бензиностанции. Венецуелците ще пият по една студена вода и ще ядът от пакетите храна, получавани 1път месечно!
13
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
информацията не е толко едностранчива, да кажеме, че требва първо да питат китай дали позволява някой да се сдобие с нещо венецуелско.
12
21
 
6
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Хахаха, за пореден път се налага, някоя самозабравила се американска пионка(Мадуро) , да бъде сложена на мястото й. Разрешили на Венецуела да се развиват на американска територия , давали са им кредити и онези само плюят, мислейки си че петролът е сила- ами не , знанието е истинската сила, а от него Мадуро има остра липса.
11
4
 
32
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
Геополитиката на САЩ включва всички инструменти за оказване на натиск, включително и в/у Китай. Фактът, че Китай е един от основните инвеститори във Венецуела опровергава горенаписаното.Падна митът за САЩ, че нямат нужда от нефт - първи по производство му, Ирак и опитът за преврат Венецуела, доказват обратното.Самата технология -ФРАКИНГ с която САЩ станаха първи по добив на нефт, и газ, започва да унищожава природата в САЩ и е скъпоструваща.Не са толкова розови нещата в САЩ в дългосрочен пла
10
4
 
43
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
Много бързо я сложихте тази пионка Гуайдо на президентския пост нещо! Пък и тук не става въпрос за договори, а за реални дялове в действаща компания!
9
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да се получат нещата на Русия. Новият президент Гуайдо призна договорите сключени с Китай и заяви пред китайските власти че и след свалянето на Мадуро Венецуела ще продължи да изпълнява договореното с Китай. Подобно нещо Гуайдо не каза по отношение на Русия. Подобна ситуация с Русия се случи и в Украйна където новото ръководство на страната не призна като дълг кредитите сключени между Янукович и Путин след ноември 2013 год когато фактически започна и окупацията на Украйна от Русия.
8
3
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До анонимен 7,Позаинтересувай се- ще ти подскажа- Coca Cola, PepsiCo, Kraft foods например!
7
10
 
28
 
! Отговори
Www преди 5 години
През 90те в България бе така...рекетьори навсякъде...е и сега светът си има един...ФАЩ...фашистки съединени щати
6
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7НИКОЛКО...........НИКАКВИ краварски компании няма в Русия!!!! В нормалната руска държава НЕ СЕ КОТИРАТ *** обори!!! Миришат, цапат и замърсяват ВСИЧКО ОКОЛО СЕБЕ СИ! Слава Богу, вече започват да ги ГОНЯТ от много страни по света!!!
5
0
 
45
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Оказва се, "лошата" държавна петролна компания на има 5500 бензиностанции в САЩ
4
2
 
22
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До анонимен 3,Викаш когато на Путин му цъфнат налъмите, а? Защо да не-нали всичко се определя от пазарите! Нали се сещаш, че всичко във съвременния глобализиран свят е реципрочно! Наясно ли си колко американски компании имат бизнес в Русия?
3
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се сдобие с чушки както винаги.
2
32
 
12
 
! Отговори
До Миленчо преди 5 години
Освен това в русия има водка а има и антифриз, нали Миленчо?! И не е хубаво да ги мешаме тия неща!
1
12
 
10
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Русия и свободна страна Русия е свободна страна свободна държава тя има възможност винаги да обича Съединени американски щати има възможност да обича всички също да ни вземе данък да не вземе данък на някой човек който без да иска има 10 деца и гледай умнои той гледа умно