Ножът и хлябът в една ръка... Ще мине ли сделката за Нова?

КЗК ще трябва да реши има ли конфликт на интереси
22 фев 2019 16:00, Бойчо Попов
54
Ножът и хлябът в една ръка... Ще мине ли сделката за Нова?
Снимка: Blooomerg TV Bulgaria

 През лятото на миналата година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разреши сделката между чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер и Modern Times Group (MTG) за 95-процентовия дял в българската Nova Broadcasting Group на стойност 185 млн. евро. Споразумението с Келнер беше подписано в началото на миналата година и предвиждаше най-богатият чех, който миналата година купи българския бизнес на Telenor, да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2018 г. от 116,9 млн. евро.

E, това вече е в миналото, след като КЗК с донякъде спорни аргументи забрани сделката, а съдът проточи първото гледане на казуса за май тази година, отвъд удължената крайна дата по договора за покупко-продажба. Според антимонополния орган бил налице „риск от установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари“. Причината за формулировката обаче е доста спорна - PPF Group стои зад сайта Pazaruvaj.bg, който сравнява цени на стоки от онлайн магазини. Ситуираната в Прага корпоративна група Rockaway придоби през декември 2016 г. сравняващите цени сайтове Pazaruvaj.com, Arukereso.hu и Compari.ro от групата Naspers с финансовата подкрепа на PPF Group. Дейността на сайтовете се припокрива с тази на две от дружествата, които влизаха в групата на Nova (eBag.bg и Trendo.bg). Точно заради това КЗК не разреши прехвърлянето на контрола. Именно решението на КЗК и на съда беше посочено от шведския концерн за причина за спирането на преговорите за сделка.

Сега обаче КЗК може би има още по-сериозни аргументи да се намеси и да не даде „зелена“ светлина за трансакцията между шведската компания Modern Times Group (MTG) и Advance Media Group.

Investor.bg не успя да се свърже с Кирил Домусчиев, cпeчeлил тъpгa зa медията чрез свързаната с брат му фирма, на мобилния му телефон. Получихме обаче изявление от Advance Media Group.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“, пояснява Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД и брат на Кирил Домусчиев.

В началото на 2015 г. контролираната от предприемача „Футбол про медия“ спечели новия договор за телевизионните права на футболните срещи от българската Първа лига. Фирмата, която е изцяло собственост на Кирил и Георги Домусчиеви чрез „Адванс Пропъртис“ ООД, плати 30 млн. лева за периода от пет години между 2016 и 2020 г. Първоначално „Футбол про медия“ бе обща собственост на Домусчиев и Тодор Батков, като те държаха по 50% след оттеглянето на третия съдружник - бившия собственик на ЦСКА "Титан", който в началото притежаваше 10%. Батков обаче обяви, че е продал своите 50% срещу 500 хил. лева.

През 2014 г. „Футбол про медия“ плати 5 млн. лева за телевизионните права, след което ги препродаде на ТВ7. Сега обаче мачовете се излъчват от Nova Broadcasting Group и нейните платени канали Diema Sport и Diema Sport 2.

Така въпреки че формално Домусчиев няма никаква собственост на медийния пазар, „Адванс Пропъртис“ е едноличен собственик на капитала на „Футбол Про Медия“ ЕООД. И ако след по-малко от две години „Футбол Про Медия“ отново спечели правата за футбопното първенство, ще трябва да преговаря за излъчване с медия, която е под контрола на същата компания майка. Иначе казано - може да се стигне до конфликт на интереси.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Нова твКирил Домусчиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домус ТВ.
46
1
 
7
 
! Отговори
Ако.. преди 5 години
стане "работата", направо да си пишат молбите и да търсят друга работа тези, които не са подмазвачи и имат собствено мнение. А за БМФ кой е по-виновен не е много ясно, който го е дал, или който го е взел? Ние и украйнците сме м/у малкото държави без истински национален морски превозвач! За незнаещите до 90те, ни знаеха по цял свят, а всякакви морски специалисти ги ценяха и уважаваха. Повечето бяха кадри на БМФ. Сега е нежелана фирма и се отива от зор. Хората ги е срам, че работят там-жалко!
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дурдя вартят убафти риалититата, ша са събираме цяла махла панелките да гледами
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Да ти кажа, като дойдат комунистите, ще са споносрирани от него, негови приятели и ще са негови хора.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми що да не мине? Има си човека парички, ше си я купи? Ко толкова станало ся?
42
2
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
Много ги разбираш нещата. И нека позная - ти си истински свободен :) Много обичам когато някой, който не ме познава и дори не ме е виждал никога, започне да ми обяснява какъв съм и що съм. Това са предимно разни ромки, които ме пресрещат в градинките да ми гледат на ръка...а и такива като теб...което май е същото :)
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ПНякой си останаха...--всичките сте роби и най-вече тези, дето се считат за "госпоради"!господари бити те, а забравят или пък не си дават сметка, че най-големите роби - роби на собствените слабости, роби на самата Система, която ги кара да си въобразяват, че са "господари", а изцяло подвластни на нея, треперещи ден и нощ да я "поддържат", за да останат "господари"? и на кое сте госпоради тогава - вие роби на страха и зависимостта, вие не можете без системата ...вие сте и роби!
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39И много добре ще направят!!! Но като гледам безобразията които сега се вършат, не ви ли става ясно ЗАЩО в България няма гражданско общество!!! ЗАЩОТО НИЩО ОТ НЕГА НЕ ЗАВИСИ!!! Върхушката си прави всичко каквото поиска! Но ни се пада!
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дойдат комунистите ще му вземат бизнеса споко
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народе спираш да гледаш нова телевизия Нека нашите местни оператори да спрат да плащат за НОВА ТВ
37
2
 
7
 
! Отговори
Бай П преди 5 години
До Бай ХНякой си останаха...
36
6
 
7
 
! Отговори
Бай Х преди 5 години
По-добре да си бяхме останали роби !
35
3
 
26
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Всички държави си приличат. Понеже владея турски следя и тамошните медии. Там бизнесмени близки до властта си купиха големите медии наричат ги "havuz medya" което ще рече "медиите от басейна" и политиката им е подмазване към властта. Сега в България на Домуса му опростиха едни пари и с тези пари той си купи телевизия. Кого ще хвали? Тези които са на власт естествено.
34
4
 
38
 
! Отговори
Крали Марко преди 5 години
Този е най нелицеприятния човек. Със супер просташки речник ,като Ицо. Ако не и по зле. Само като му чуя името ми се доповръщтва.Да пази Бог България от такива скапаняци.Алал да са му всичките пари. И те не могат да го направят човешко същество. Заради него ще спра да гледам нова.
33
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СМЪРДИ!!! От месеци не включвам НОВА и сега съвсем забравям този мазен канал!
32
4
 
20
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Ми да де, той Киро е бизнесмена на всички бизнесмени, капо ди тутти капи :)
31
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 27По мой наблюдения в България останаха хората с професии и бизнес, а ти си нямал шанс и затова си отишъл да миеш чинии!
30
3
 
25
 
! Отговори
Още една преди 5 години
Независима и обективна медия - Гел ТВ.
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте си простотиите по Нова...а Захари Бахаров казва: БНТ с малък бюджет ти дава пълната свобода да си излееш душата напълно свободно и без граници във времето в един филм. Затова участвам и в сериала" Денят на Бащата"Първите две серии от тази седмица ме накефиха..страхотна актьорска игра от всичките.Захари иначе си е номер едно.
28
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крачим с бодра крачка към феодализма!