В Китай: Ще измести ли петролът на Саудитска Арабия руския?

Принц Мохамед бин Салман е на посещение в Пекин
22 фев 2019 07:20, Анисия Иванова
13
В Китай: Ще измести ли петролът на Саудитска Арабия руския?
Снимка: БТА

Китай вижда огромен потенциал в икономиката на Саудитска Арабия и иска повече сътрудничество в областта на високите технологии, заяви високопоставен китайски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пристигна вчера на двудневно посещение в Пекин. Той води със себе си делегация, включително мениджъри на петролния гигант "Арамко".

Салман ще се срещне с президента Си Цзинпин, чиято ключова външнополитическа цел е разширяване на китайското присъствие в Близкия изток. 

"Всички страни в света имат правото да се развиват и Саудитска Арабия е страна с нововъзникващ пазар с огромен потенциал", каза китайският външен министър Ван И на среща със саудитския си колега Адел ал Джубейр. Това съобщи късно снощи в комюнике китайското министерство на външните работи.

По информация на трима осведомени източници "Арамко" ще сключи договор за изграждане на рафинерия и за нефтохимически проект в североизточната провинция Ляонин, съвместно с китайската оръжейна компания "Норинко".

Инвестициите могат да помогнат на Саудитска Арабия да измести Русия като най-голям износител на петрол в Китай.
Китай трябва да действа внимателно в отношенията си със Рияд, тъй като Пекин има близки отношения и със саудитския регионален противник Иран, отбеляза Ройтерс. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема такъв вариант. Китай знае че ФАЩ им е най-големия враг, а саудите са псeта на ФАЩ, не са чак толкова глупави да разчитат на подобен източник на стратегически важен ресурс, още повече, по-отдалечен географски.
9
1
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Саудитците ще д.у.х.ат супата ;) Половината Африка мрази арабите .Европа има от къде да кукува петрол ,Индия купува от Иран, САЩ вече не купуват петрол а Китай от години купува от Русия и Казахстан .А да ги видим сега тия главорези като изядат държавния петролен фонд .
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хайде стръв за болните мозъци
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето снимката няма нищо общо нито със Си Цзинпин, нито с принц Мохамед бин Салман...Аман...ама то толкова си можете...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да.Бълагария нека купуваме евтини, демократични петрол и газ от америка
5
3
 
28
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Китайският пазар е толкова, че е много относително някой да измести конкуриращ вносител. Всеки внася с милиони тонове петрол, а дали ще са няколко стотин повече или по-малко не е от голямо значение. Ключът от мазето е на друго място. Китай иска да се разплаща с юани и от доста време Саудитска Арабия се дърпаше. Сега очевидно са премислили и ще бъдат компенсирани с по-голям внос. Целта е да се заменя долара в търговията...
4
10
 
10
 
! Отговори
Dmtr преди 5 години
Ура!Ще, Ще, ЩЕ!!!Тази новина е много важна за България !!!!Саудитска Арабия и България - братя завинаги!Основното нещо е отрицателно за Русия!(Няма значение дали има смисъл.)
3
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не иска да има нещо общо с руската ***.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай си е поставил за цел да изравнява стандарта на живота в различните си провинции. Сега разликите са големи. В момента се строи газопровод в Сибир за доставка на руски газ.Интересно е, че Китай имат на територията си най-големите световни запаси на газ, шистов, но засега не ги използват, защото познатата технология изисква разбиване на земния пласт с вода. Наскоро имаше съобщение, че са измислили разбиване с ток. Но още не са сигурни за последиците. И нова технология ще има, няма съмнение.
1
6
 
30
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Китайците си знаят работата!Работят с всички,но пазят собствения си интерес!Да не мислите че ще изоставят руския петрол?Не,просто ще свалят цената му!От друга страна саудитите искат да постигнат известна независимост от САЩ,май и там осъзнаха необходимостта от това.Изобщо-всеки се бори за по-добро място под слънцето,за разлика от нас!Тука приоритет е лапането на чужди огризки и мачкането на собствения народ.Резултатът е видим....