Горивата поскъпват. Но заради Венецуела ли?

От началото на месеца цените на бензина и дизела отново вървят нагоре
23 фев 2019 21:00, Красимир Ангелов
51
Горивата поскъпват. Но заради Венецуела ли?
Снимка: Reuters

Венецуела е страната с най-големите петролни резерви в света. Въпреки това тя е в тежка криза. Има ли връзка между събитията във Венецуела и растящите цени на петрола на световния пазар, пише в свой анализ DW.

От началото на месеца цените на бензина и дизела в световен мащаб отново вървят нагоре. Особено изразително горивата поскъпнаха през последната седмица. Според германския автомобилен клуб ADAC, германските шофьори плащат в момента средно по 1,337 евро за литър бензин-супер и по 1,265 евро за литър дизел.

Основната причина за поскъпването са покачващите се цени на суровия петрол. Един барел от сорта Брент струва актуално около 66 долара - с 3 долара повече, отколкото преди една седмица. Кризата във Венецуела също играе роля, но във всеки случай малка, казва експертката по горивата Дора Борбъли от Dekabank. Защото Венецуела произвежда само около 2 процента от световния добив на петрол - 2,1 милиона барела.

Намаляването на добива с 1,2 милиона барела дневно, за което се договориха държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия, ще окаже по-голям ефект върху цените на горивата. През есента те се договориха за изравняване на търсенето и предлагането на суров петрол, които се очаква да се случи през април тази година.

30 процента по-скъп петрол

Саудитска Арабия е с по-голям принос от останалите страни-производителки за сегашното поскъпване на петрола. Кралството успя да убеди Нигерия да намали добива си на петрол. Същото обеща да направи и Русия. Но цената скочи повече от очакваното: от началото на годината поскъпването е с 30 процента - 57 долара за барел от американския лек петрол WTI и 66 долара за сорта Брент. Дора Борбъли смята, че към средата на годината цените ще се задържат на ниво между 60 и 65 долара за барел.

В Германия цената за литър бензин-супер за кратко време се покачи до 1,35 евро, за да се стабилизира около нивата от началото на годината. Причината е, че разходите за преработка на суровия петрол в рафинериите намаляха, така че поскъпването на цените на суровия петрол не се усеща от шофьорите.

Възможно е ново поскъпване

Експертът по суровините към Комерцбанк Карстен Фрич предполага, че кризата във Венецуела няма да играе почти никаква роля на петролния пазар и в бъдеще. Защото страната намери нов купувач за своя петрол - Индия сега запълва празнината, оставена от САЩ. Америка от своя страна продължава усилено да добива петрол. Защото производителите на шистов газ междувременно могат да покриват разходите си и при цена на суровия петрол от 50 долара. Затова петролът в САЩ е в изобилие и торпилира политиката на ОПЕК и съюзниците ѝ като Русия.

Саудитска Арабия трябва да се примири с факта, че американците имат изгода от намаляването на добива, казва Карстен Фрич. Защото страната губи дялове от пазара в Персийския залив. Руснаците обещаха, че също ще дадат своя принос за ограничаване на производството. Под въпрос е обаче дали те са готови и на по-нататъшно свиване на производството.

В средата на април държавите от ОПЕК и нейните съюзници ще проведат следващата си среща, за да обсъдят по-нататъшната си политика за добив на суров петрол. Карстен Фрич смята, че до края на годината цената на суровия петрол може да достигне до 70 долара за барел. Тъй като обаче и стойността на еврото ще се повишава, шофьорите в европейското пространство няма да усетят толкова силно покачващите се цени на суровия петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
TURK преди 5 години
До българинАМИ СМЕЙТЕ ИМ СЕ НА ФРАНСЕТАТА.....А ТЕ ДОРИ НЕ ВИ СЕ И СМЕЯТ.....НЕ ЗНАЯТ,ЧЕ ВИ ИМА ИЗОБЩО.....СМЕШЕН НАРОД СТЕ.....А НАРОД ЛИ ИЗОБЩО.....
24
1
 
5
 
! Отговори
TURK преди 5 години
ВИЕ БЪЛГАРИТЕ СТЕ.....АМАН,АМАН.....АКО ЩЕ И СВЕТЪТ ДА СЕ СРИНЕ ВЪРХУ СТРАНАТА ВИ-ПАК САМО НА МАСА И ПО ФОРУМИТЕ ЩЕ СТЕ ГЕРОИ.....Е...ГАТИ И СЛАДКИЯ НАРОД ЗА ПОЛИТИЦИТЕ ВИ СТЕ.....НА СВЕТА НЯМА ДРУГИ КАТО ВАС-ОВЦЕ.....А ИНАЧЕ ЗА РУМИТЕ,ТОРЦИТЕ ВЕДНАГА СТЕ ГОТОВИ ДА ПЛЮЕТЕ.....ВСЕ ТЕ И ДРУГИТЕ СА ВИ ВИНОВНИ
23
0
 
8
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
До 38Няма да помогне, овчедушието е основна черта на населението у нас. Учудва ме търпението и стоицизма с които понасяме грабежа!
22
2
 
8
 
! Отговори
NN преди 5 години
Седнали и се разбрали за добива, иначе цената на петрола е пазарна. На това май му се казва "картел" а правителствата на всички държави си мълчат/ДДС си върви/ и си пълнят хазните. В целият свят икономиките са пазарни/търсенето и предлагането определят цената/!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙДЕ НА ПРОТЕСТ
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха,за това е!Ако не е за това,ще е защото са намерили умрял кит някъде!Ако не е и затова,ще е заради епидемията по папагали в Амазония!Само жълти жилетки ги оправят-франсета им се смеем,ама 13 СЕДМИЦА реват!!Така се прави!
19
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 5 години
Търговеца и държавата.Винаги ще измислят причини.за да вдигнат цените на горивата.Виж започне ли да пада петрола.Мълчат си като риби и свалят с по някоя стотинка от сраме.
18
0
 
2
 
! Отговори
До Башка луд преди 5 години
За по-сигурно да те чуят отвори прозореца и на_сувай целокупния български народ, дано те чуят.
17
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е, че тая мpъcна дуржава с мpъcния си народ скоро ще изчезне! За кeнeфа става дума, не за Венесуела.
16
10
 
48
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 5 години
Вчера във Велико Търново откриха новото кино "Кинополис".Въпреки, че беше почивен ден, в и без това малкия салон с 40 места имаше не повече от 10-15 човека.А, Търново се води студентски и туристически град и би трябвало да е доста оживено ...В България не останаха млади хора, а доколкото ги има, те са от едно малцинство, на което никой не се радва ...Ето, това са "видимите резултати" от 10 годишното управление на ГЕРБ !
15
4
 
47
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 5 години
Както вече всички разбраха в България се провежда ГЕНОЦИД над местното население, а се толерират и размножават ромите.Това е умишлен процес и непрекъснатото повишаване на цените на горивата и всичко останало е част от този ГЕНОЦИД.Разходете се из провинцията и ще видите, че като изключим Варна, Пловдив и Бургас, навсякъде другаде са останали само роми и пенсионери.Това не е било даже през турско !
14
4
 
11
 
! Отговори
Тайтън Машинъри преди 5 години
Плевен - наркотизирани,Монтана-атрофирали,Добрич и Бургас в мъглата,в Русе вдигнали краката,в Стара Загора - пантомима,а в София боб хвърлят!
13
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Венецуела е страната с най-големите петролни резерви в света. Въпреки това тя е в тежка криза. Има ли връзка между събитията във Венецуела и растящите цени на петрола на световния пазар?"Връзка между събитията във Венецуела петролните запаси и тежката криза няма, но има еднозначна връзка между социализма и тежката криза не само във Венецуела ами и по целия свят.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете си мнението за Нидерландия(Холандия)?
11
12
 
13
 
! Отговори
До11 преди 5 години
Молитва: дай боже по скоро българите да са на нивото и стандарта на "гладуващите" 42 милиона американци! Амин!
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 9А кой е луд да кара американски втечнен газ в Европа, когато руският е под ръка и много по-евтин?
9
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са на на първо място в света по производство на петрол, а в същото време 42 милиона американци гладуват и големите градове са пълни с бездомници.
8
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дойде БСП ще свали бензино на 80 стотинки, а фирмите които дават ниски заплати ще ги национализира. А докато е ГЕРБ заплатите ще се ниски и бензино висок.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен, че има много малък пазарен дял в световен мащаб, Венецуела не играе никаква роля на европейския петролен пазар. Кой е луд да кара нефт от Южна Америка, когато Просия, Ирак, Либия, Емирствата, са пет-шест пъти по-близко.
6
1
 
13
 
! Отговори
Спокоен преди 5 години
До ИзнервенТи пробвай отново, но с друга бюлетина.