Дядовата ръкавичка! Над 43% живеят в пренаселени домове

В същото време се оказва, че има огромен жилищен излишък
28 фев 2019 18:33, Екип на Investor.bg
63
Дядовата ръкавичка! Над 43% живеят в пренаселени домове
Снимка: pixabay

43,5% от българите на възраст между 20 и 64 години са живели в пренаселени жилища през 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Делът им остава почти непроменен спрямо 2016 г., когато 44,4% от българите са обитавали пренаселени домове според данните на Евростат. По този показател страната ни е на второ място в Европейския съюз след Румъния, където 47,8% от гражданите живеят в пренаселени жилища.

След България се нареждат Хърватия (41,4%), Латвия (40,7%) и Унгария (40,1%), а най-нисък е делът на живеещите в пренаселени жилища граждани на Кипър (2,5%), Малта (2,4%) и Ирландия (2,1%).

България е на второ място и по брой чужденци, които не са граждани на страна членка на ЕС, живеещи в пренаселени жилища – 67,2%. На първо място е Хърватия с 67,6%, а след България са Полша с 61%, Гърция с 55,6% и Италия с 52,5%. Най-нисък е делът им в Малта (9,4%) и Кипър (7,1%).

В целия ЕС чужденците, които не са граждани на страна членка на съюза, живеещи в пренаселени домакинства, са били 34,6% през 2017 г. Това е почти с 18% повече спрямо местните жители, обитаващи пренаселени домове (16,7%) и чужденците, които са граждани на страна членка на ЕС (16,8%).

Евростат смята, че човек живее в пренаселено домакинство, ако то не разполага поне с:

- една стая за домакинство

- една стая за двойка в домакинството

- една стая за един човек на 18 или повече години

- една стая за двама души от същия пол на възраст между 12 и 17 години

- една стая за човек на възраст между 12 и 17 години, който не е включен в предходната категория

- една стая за две деца на възраст под 12 години

В същото време по данни на Националния статистически институт у нас има около 3,9 милиона жилищни единици, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
намалете цените преди 5 години
Намалете стените на жилищата и ще има за всички
42
1
 
4
 
! Отговори
JJ Окоча преди 5 години
Слама и кал да има и за всички къщи ще има
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища."Ама обяснявайте моля ви се, че няма балон при цените на имотите, какви са тези изводи, балон, няма, няма, няма и няма кой да купува, но вие чакате реъст от 3-4 процента и тази година, а ние всички ви вярваме безрезервно и безусловно нали? :)Пук!
40
3
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Хм,аз през пролета-лятото на село си живеея в двуетажна къща с 5 стаи +2 хола (22 м2 -14м2) и то повечето време сам ,маса за тенисси имам и си играя вкъщи с приятели.При мен няма пренаселение на село ,който му липсва място в града,на село има свободни родови къщи колкото искате-почти всякой гражданин има къща на село .Пътя към село -които му е тесно в града.
39
2
 
3
 
! Отговори
Накой преди 5 години
Изобщо статистиките които правят не се вярни според мен.В нашето семейство сме 3 деца и живеем самостоятелно от 20 г но по лични карти сме в една къща :D Като със заплатите: 2-*** от провинцията взимат 400 лв и един в софия 2000 = средна заплата 933 лв :D
38
4
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Къща двор от 1 декар в село около София, струва примерно 300 хиляди евро. Квадратен метър земя в село около София струва между 100 и 200 евро. Двустаен около 60 квадрата в София струва между 50 и 80 хиляди евро в зависимост от района и квадратурата.Разбира се къща в село, в което са останали 10 жители и е някъде в най-затънтените райони далеч от местата където има работа, може да струва няколко хиляди евро.
37
2
 
7
 
! Отговори
серена преди 5 години
Населението у нас масово продава ниви,лозя,къщи,апартаменти и гаражи само и само да има пари лечение,лекарства,здраве и плащане на сметки за добър живот.Популацията е нагоре,само при мургавелите,останалите пълна летаргия при мама и при татко.
36
8
 
2
 
! Отговори
Решението преди 5 години
Повечето от тези, които са в супер пренаселени жилища, са от онзи етнос.Да се намери начин да бъдат разпределени по запустелите села, в които се намира голяма част от неизползвания сграден фонд.Така хем тези села ще живнат, хем боровинковите ще бъдат принудени да работят в сел.стопанство, за да се прехранват, хем народът ще си отдъхне от хрантутници със склонност да стават закононарушители.
35
5
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 години
Над 43% от тези са РОМИ!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, тази стъкмистика - все за средни стойности пише, как българина яде свинско със зеле. Дайте данни по градове и квартали. Щото и в Сифия "братята" са по сума си в стая, а цели квартали като Манастирски ливади и Кръстова вада стоят празни.
33
4
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Все повече пари ще се затварят в имоти . Които няма да се ползват . Няма къде да избягат парите ,а паричните потоци не се управляват добре . Важно е да можеш да управляваш потоците .Ако се вдигнат данъците ще има голямо раздвижване ,ама не се знае на къде ще емигрират парите.Гледам китайците инвестират в Африка заради по малките обществени разходи ,ама има два проблема.Като цяло много пари се наливат в нереформирани държавни апарати . От тука идва и израза ,,спечелил европроект,, като от тотото
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно мразят масоните с всичките им производни - пари, банки, лихви, данъци, правителства, закони ;-)
31
8
 
15
 
! Отговори
дада преди 5 години
Така е защото жилища много, но по площ са малки и с малко стаи. Масовия апартамент е двустаен 60 квадрата... 60 виртуални квадрата. Май за котка се препоръчваше минимално 50 квадрата жилище. И това остана от любимия на почти всички бай тошо, който ни набута в килийки като нещастливи кокошки да спим и да снасяме социалистически трудови яйца.
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък вие за нови жилища пишете.
29
6
 
37
 
! Отговори
Това е така щот преди 5 години
сичко се натъпка в София и Варна.....Има къща на два етажа в малкия град,ама отива у столицата и живее с още 3-*** на квартира....найс,а...и полсе се дърви,че е в големия град и взима големите пари,а живее като съсел у дупка,скотска работа.
28
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости !Бангладеш е с територия,малко повече от България.Ние сме ,хайде нека сме 8 млн,те са 168 млн???Ето това е пренаселеност!И по-добре ли е само двама да се гледат в едно жилище като кукувици?
27
18
 
28
 
! Отговори
Danny преди 5 години
Това, че сме на първо по собствени, не изключва да сме на първо и по-пренаселени. *** масово на 35 живее с мама и тати за да има за БМВ-то. После плюе жените, че не искат да дойдат да живеят с него, мама и БМВ-то. Да се изнесе и опита да е самостоятелен е неговият кошмар.
26
2
 
31
 
! Отговори
Неясноти преди 5 години
"огромен жилищен излишък", над един милион жилища, но не се уточнява1. Колко от тях се намират в села, в които няма поминък за младите?2. Колко от тези жилища са на хора, които работят в чужбина? Някои от тях са твърдо решени след време да се приберат в България. Други все още не са сигурни. Трети са по-склонни да останат зад граница завинаги.3. Колко от необитаемите жилища с в нови сгради? Колко от тях са обявени за продажба? А колко нарочно са държани под ключ, чакат поскъпване?
25
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двата трола в сайта си имат къщета или панелки в провинцията, но предпочитат да се натискат три поколения в тукашната панелка; знаят си, че това е сигурен начин да си докараш я развод, я инфаркт, я "дрОгарска" дружина за децата.С ядене на лютеница, докато си тролиш, нищо няма да направиш, нито пък с чакането на "балона да се пукне" - хващай се на работа, не гледай в чуждата паница и не давай акъл, пък ако и МОЖЕШ да правиш нещо умно - толкова по-добре!
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 43% са... ***!