Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия

Сред участниците в срещата бе и президентът Румен Радев
Обновена: 28 фев 2019 23:06 | 28 фев 2019 22:56, Анисия Иванова
134
Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия
Снимка БТА

Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща днес в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес. Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно", заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия "е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това", добави той.
Девет източноевропейски страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

"Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение", се казва във финалното комюнике на срещата. Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.
Форматът "Букурещ 9" беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.
 "Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда. Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било", заяви Столтенберг. "Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме", добави той.

"Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море", подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от "Букурещ 9" и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.
Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И. Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на "отворени врати" към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 5 години
СТИГА ГЛУПОСТИ!
91
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е в сърцата на 80% от българите.Останалите 20% могат да... цункат мистър Столтенберг
90
4
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Не виждам как българи ще отидат на Източния Фронт за кеф на днешните Хегемони (атлантическите лицемери, първи ще се разбягат). Това, дори и при Хитлер не е било възможно. За да бъдем лоялен партньор на НАТО, България трябва ясно да заяви, че няма да воюва с Русия - при никакви обстоятелства!!!!!!!!
89
4
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
От полския президент друго освен русофобски изявления не може да се очаква. Но ние нямаме причина да се водим по акъла на поляците. За нас важното е да не ставаме мишена, което означава да не приемаме американски ракети на наша територия. Путин в обръщението си каза ясно, че Русия няма да насочи ракети със среден обсег срещу държави, на територията на които няма ракети, насочени срещу тях.
88
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приказка за деветте джуджета и Русия...
87
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
можем само да си мечтаем за неутралитет
86
12
 
11
 
! Отговори
За 102, тъп си като преди 5 години
Слонски дирникРассиката ни е нападала няколко пъти и е яла здрав бойПрез 1944 не се бихме и им станахме колония за едни 45 години
85
11
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Притеснени от Русия са единствено дисидентите които сега са в управлението свързаните с тях олигарси и мафия както и малка част заблудени ***. За българскишт народ Русия никога не е була нито ще бъде заплаха по простата причина че никой нормален българин няма да вдигне ръка срещу освободителите си, а дори напротив ще застане до тях! Колкото и долари да се наливат за пропаганда Русиш ще бъде винаги в сърцата на българите но не и на продажниците треперещи за парите си!
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В наше село викат "мълчал е като *****"
83
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 105Нали точно НАТО и ЕС, или тези които стоят зад тях, защитават, поощряват и потдържат точно тази престъпност, чрез стотици платени НПО-та. Трябва да си сляп за да не го виждаш. Не го мислете народа, за толкова глупав.
82
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашия президент е бил слушател навярно.Не е обелил и дума да не би да разяри джуджето в Москва.
81
4
 
12
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
Голяма простотия е да чакаш друг да ти оправя битовата престъпност. Утре ще поискаш и да вкарат в ред жена ти, защото ти върти номера! Що за простотия!!!
80
14
 
25
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
КОЛКО Е НАТОВСКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ НА 3 МАРТ НА ШИПКА. АКО ИМА ЕВРОПЕЙСКИ И НАТОВСКИ ЗНАМЕНА ЗНАЧИ СМЕ НАТОВЦИ. А АКО ИМА БЪЛГАРСКИ И РУСКИ ЗНАЧИ СМЕ С БРАТУШКИТЕ .ПРОСТО И ЯСНО.
79
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
dobre doshli ruski bratia
78
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Радев е чуждо тяло из между останалите девет участници - това е незавидната съдба на предателите !
77
23
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно". Нашият фатмю дали е съгласен с това!!!
76
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни е на нас да участваме в какъвто и да бил военен блок, само си създаваме неприятности. От какво ще ни защити НАТО--от нищо.Всяка седмица в БГ стават убийства, от така наречената ,,битова,, престъпност. Това си е чиста война и унищожение. НАТО да ни е защитило--не, даже и една дума не е казало по въпроса. Защо ни е тогава НАТО, не ни трябва. То даже е вредно за нас. НАТО--ВЪН.
75
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 102 Е ти като знаеш я обясни защо се срещат да обсъдят агресията?Или искат да построят още НАТО бази около Русия?Или се очаква тя да каже окей окей вход свободен към Сибир даваме всичко без пара като в България почваме да лижем американски *** да им копуваме нещата за по скъпчко и да изчезваме мъчително и постепенно ;дКой по силен кой по слаб ... избухне ли война няма да е като едно време ще е доста бърза и всички ще ядем жито.
74
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно е тука някой си въобразяват че русия е по силна от НАТО
73
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба кфо беше тфа нато ?