Фружин, Битката при Булаир – върху пълнителите на стрелеца в Нова Зеландия

Стрелецът твърди, че се вдъхновил от Андерш Брайвик
Обновена: 15 мар 2019 13:32 | 15 мар 2019 12:12,
95
Фружин, Битката при Булаир – върху пълнителите на стрелеца в Нова Зеландия
Снимка: Twitter

Вдъхновен от Андерш Брайвик, въоръжен с пълнители с недвусмислени послания, стрелецът от Крайстчърч е публикувал в Twitter снимки на пълнителите си преди атаката. Акаунтът му обаче е вече деактивиран от социалната мрежа.

Брентън Тарант се описва като "нормален бял мъж" и обяснява, че е "вдъхновен" от убийствата на остров Ютоя, извършени от Андерш Брайвик.

И така, в 13:40 в петък, свещения за мюсюлманите ден, Тарант се отправя към джамията Ал Нур в Крайстчърч с няколко полуавтоматични пушки. Всичките - с надписи върху тях.

Преди това той е публикувал снимки на пълнителите на оръжията и върху тях си личи анти мюсюлманската реторика на нападателят.

Върху тях има надписи на български - "Битка при Булаир 1913". На английски пък е написано "Проходът Шипка - 1877 - 78".

Битката при Булаир е ключова битка от първата балканска война, при която българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал Георги Тодоров успява да надвие османските части от Дивизия Мюретеби и 27-ма пехотна дивизия.

Под този надпис се вижда и името Фружин, синът на последния български цар Иван Шишман.

На руски е отбелязано и сражението при Кагуле, ключово за руско-турската война от 1768-1774 г., когато руската армия, наброяваща не повече от 17 000 пехотинци и няколко хилядна кавалерия разбива турските сили от 150 000 човека.

На пълнителите се вижда и името на италианеца Лука Траини, който през миналата година откри огън срещу имигранти в град Мачерата и рани шестима души. Той беше осъдени на 12 г. затвор за омраза и стрелба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 5 години
До В България DO KOGA LI, DOKOTO SE OSVOBODISH OT ROBSKITE OKOVI
71
3
 
4
 
! Отговори
Браво, Браво.... преди 5 години
Дрънкайте още тъпизми.....!Ама, да не се жалите, като почнат да ви колят, после....!!!!Всеки ***, си заслужава съдбата!
70
3
 
11
 
! Отговори
Opa преди 5 години
На третия пълнител, който е изрязан от снимката пише Шипченският проход 1877-1878The Shipka pass.
69
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е поне той е чувал за Фружин за разлика от 90% от Българите...
68
5
 
12
 
! Отговори
един от всички преди 5 години
Направих глупостта да гледам видеото. Питам тези които лекомислено се изказват в този форум: Ами ако подобна случка следващия път се разиграе в мол или в училище (както че сто става в щатите)? Заспали човеци, ами ако обект на такава атака стане някой от вас? Или вие сте застраховани? Или просто си казвате: ами шанс...
67
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68За разлика от тебе правя разлика между виновен и невинен, без значчение от религия и етнос. И не съм много миролюбив когато става въпрос за гавра с невинен. Тия общи приказки за геноцид които бръщолевиш ня хващат дикиш. На кого и за какво един психопат връща жест по този начин?
66
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега,От 400 000 убити в Сирия и от 7 000 000 бежанци колко от тях мислиш че са хриситяни?
65
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какво учудва някои хора!Цели 6 години сме свидетели на ГЕНОЦИД срещу християни и то животински жестокости!Някой от миролюбивите колеги във форума,знае ли какво се случваше с християнските общности в Сирия и Ирак,какво им причиниха главорезите под ислямско знаме?Да не говорим за безброй атентати срещу беззащитни жени и деца последните години в Европа!Въпрос на време е да им бъде върнат същият жест!
64
12
 
2
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
типичен пример, какво историята на балканите може да причини на човек, който до средата на миналият век, е ял братовчедите си. читалищна работа.
63
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, съвземете се. Става въпрос за нещо много жестоко. Каква вина имат тези хора. Едно такова болно *** винаги ще намери накъде да насочи негативизма си, винаги ще си намери враг. Отнасят го невинни хора, а разни *** в този форум гледам че симпатизират.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Sata NATOНаместо да пишеш, вземи да прочетеш, знам че разбираш руски, "Епифанские шлюзы" на Андрей Платонов. Твоят финал ще е като този на англичанина!
61
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некъф,На фона на това което не-брадатите направиха в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Алжир това което се случва е ... Не е истина колко болни хора има в този форум, но като гледам одобренията които получават май голяма част от това общество е болно.
60
7
 
40
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
На фона на това което брадатите направиха с Нас християните през последните години тази случка е като детска игра със водни пистолетчета. Само в Сирия през последните 5 години бяха избити хиляди християни и язиди.
59
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално в Източна Тракия на турска територия живеят на 2 млн души етнически българи.
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непрекъснато се правят опити за конфликти,не се връзвайте на провокациите и не провокирайте хората,разбра се,че на майдана са стреляли и по двете страни - и по майданците и по антимайданците и полицаите,за да усилят конфликта помежду им и ги настървят едни срещу други,така се процедира и с държавите,така се процедира и с християни и мохамедани,както и с всичко което може да ви противопостави и предизвика конфликт,не се хващайте на тази въдица!
57
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повод да си спомните кой е Фружин и какво се случва на турците при битката при Булаир.
56
6
 
10
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
Sata...go e EV-al niakoi nakvasen bratushka..N-E-ma takava omraza ot drugo da e...:))
55
68
 
8
 
! Отговори
Sata NATO преди 5 години
Руските служби пак са си намерили болен мозък, обработили са го и са го снабдили сортжие през руското посолство.Затворете всички руски представителства и избесете персонала. Тероризмът в миг ще престане.
54
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непрекъснато се правят опити за конфликти,не се връзвайте и не провокирайте хората,разбра се,че на майдана са стреляли и по двете страни - и по майданците и по антимайданците и полицаите,за да усилят конфликта помежду им и ги настървят едни срещу други,така се процедира и с държавите,не се хващайте на тази въдица!
53
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтратегТитлата е Канасюбиги и не е "небесен император",а означава "от Бога владетел",което означава,че няма друг владетел над него и че титлата му е дадена свише,съкратено са писали Канас,което често преминава и в съкратеното Княз.Това е типична българска титла.Цар Константин II Асен и братовчед му княз Фружин(син на цар Иван Шишман),както и Мирчо Стари вдигат въстание срещу османците което завършва успешно.