10 дни преди Brexit ЕС спешно регулира правилата

Брюксел чака нишан от Лондон за отлагане на напускането
Обновена: 19 мар 2019 20:18 | 19 мар 2019 20:15,
4
10 дни преди Brexit ЕС спешно регулира правилата
Снимка: pixabay.com

Европейският съюз прие серия регламенти, които уреждат функционирането на различни сектори в случай на напускане на Великобритания без сделка.

10 дни преди насрочената дата на развода европейските министри на ЕС гласуваха нови регламенти за транспорта, социалните плащания, стипендиантите на програма “Еразъм”, рибарите и стоките с двойна употреба. Те ще се прилагат, ако до края на месеца Великобритания се ангажира със същите мерки спрямо ЕС.

Съюзът ще удължи лицензите на влаковете “Евростар” които свързват Лондон с Париж, Брюксел и Амстердам с 3 месеца. Британските авиокомпании, имащи слотове на летища в ЕС, ще могат да ги използват при същите условия за още 12 месеца, а лицензите за безопасност - с 9 месеца. При автомобилните превози на товари удължението е за 9 месеца. До края на годината британските рибарски кораби ще бъдат приемани в европейските пристанища, а рибарите, които прекратяват дейността си заради затварянето на британските води ще могат да разчитат на помощ от европейския рибарски фонд.
Съгласно новите правила, започналите обучение по студентския обмен “Еразъм” ще могат да го завършат като ще получават договорените средства за това. Трудовите стажове на британците в ЕС и на европейците, работили на Острова преди Brexit ще продължат да се зачитат. Регламентът обаче не покрива прехвърляемостта на социалните обезщетения.

Предстои ЕС да приеме още два регламента - за краткосрочните визи и за задълженията на Лондон към европейския бюджет след напускането.

Междувременно европейските министри обсъдиха искане за евентуално удължаване на Brexit. Темата ще се дискутира на срещата на върха на ЕС в четвъртък, ако дотогава Тереза Мей поиска повече време. Според дипломати, ЕС би бил склонен на дълга отсрочка, ако Великобритания приеме, че договорените вече условия за напускане няма да се предоговарят. Удължаването на Brexit може да е по-кратко, ако Лондон иска само време, за да намери решение как да процедира, след като британският парламент отхвърли, както сделката за напускане, така и излизане без сделка.

ЕС може да даде неопределено по срок удължение на напускането при мотивирано искане от страна на Обединеното кралство, като за решението е необходимо единодушие на оставащите 27 страни.

Според главния преговарящ за Brexit Мишел Барние ЕС ще прецени евентуално искане, след като види мотивите и прецени какви ще са последствията от удължаване на Brexit, тъй като “това ще означава отлагане на несигурността”. Барние заяви, че европейските лидери ще искат да видят конкретен план от Обединеното кралство преди да вземат решение дали да приемат евентуално искане за удължаване на оставането на Лондон в Съюза след 29 март.

ЕС продължава да държи на сделката си като “единствената възможност за регулирано оттегляне на Великобритания”. Барние посочи, че като уважителни причини могат да се смятат искане на повече време за ратифицирането на сделката или пък промени в политическата декларация, която очертава бъдещите отношения, но не самото споразумение за раздялата.

“Не искаме в края на евентуална отсрочка да се окажем в същата ситуация като днес”, заяви главният преговарящ на Съюза.

Той предупреди, че отлагане без конкретен план ще увеличи икономическите щети за ЕС поради несигурността и може да има и “политическа цена” за Съюза.

Тереза Мей съобщи след заседание на правителството, че ще пише до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск с искане за отлагане на напускането заради задънената улица, до която стигна британският парламент. Очаква се тях да поиска отсрочка до 30 юни и възможно ново отлагане до 2 г. Това ще означава, че в Обединеното кралство ще има избори за Европейски парламент на 23-26 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мей ще иска две отлагания - ми да се откаже направо от излизането
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия е ясна, там хората си отстояват интересите. Имат интелигенция и гражданско общество....Въпроса е ние какво още правим в този комунистически съюз и до кога ще поволяваме да ни ограбват "великите" сили?
2
19
 
4
 
! Отговори
Фашистки-внук...... преди 5 години
На, 29 Март 2019година...Англия, Ще- бъде, свободна......
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Барние добре жо казва но решението ще го взема Бойко Борисов и други политици, така черцената няма значение