Не сме щастливи! Българите на 97-о място, съседите пред нас

Днес отбелязваме Международния ден на щастието
20 мар 2019 12:25, Елка Василева
94
Не сме щастливи! Българите на 97-о място, съседите пред нас
Снимка: архив, Reuters

България е на 97-о място по щастие за 2016-2018 година от 156 страни, но е на трета позиция от 133 страни по промяна на този показател от 2005-2008 до 2016-2018 година, показва доклад на ООН от 7-и март.

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г.

Финландия е начело в класацията на ООН като страна с най-щастливо население, следвана от други скандинавски страни като Норвегия и Дания.

В топ 10 са още Исландия, Холандия, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия.

В класацията ООН отчита не само показатели като брутен вътрешен продукт на глава от населението, но и продължителност на живота в добро здраве, щедрост, социално подпомагане, свобода на жизнения избор, възприятие на корупцията и други.

Последни по тези показатели са Афганистан, Централноафриканската република и Южен Судан, а за десет години Венецуела е минала от 82-ро на 108-мо място.

В общата класация България е по-назад от повечето европейски и балкански страни по щастие. Например Румъния и Кипър са на 48-мо и 49-то място, а Сърбия и Молдова - на 70-о и 71-во място. Турция, Гърция и Северна Македония са на 79-то, 82-ро и 84-то място, показва статистическото приложение от Доклада на ООН за щастието за 2019 г.

България е втора - след Молдова и преди Румъния, с най-силно възприятие на корупцията в тригодишния период 2016-2018 година, а скандинавските страни, Канада, Нова Зеландия и Сингапур заемат последните места.

В периода 2016-2018 година обаче българите се чувстват по-щастливи в сравнение с десет години по-рано. Най-силно изменение към щастие е установено от ООН в Бенин и Никарагуа, а България е трета. В Сирия и Венецуела хората са започнали да се чувстват по-нещастни за десет години, както и в Ботсвана, Индия и Гърция, а почти без промяна са Швейцария, Норвегия и Израел.

По социално подпомагане водят скандинавските страни, България е 18-а. По продължителност на живота в добро здраве първи са азиатски страни като Сингапур и Япония, а ние сме на 65-то място от 150 страни. По свобода на жизнения избор в тригодишния период 2016-2018 година България е на 115-та позиция, по щедрост и дарения - на 112-то място.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До предишния 79Уважаеми 79 не е хубаво да се насилват и ограбват хората при положение че са бедни. Богатите да се махат от тая държава, те има къде да отидат /на майка си в /, а ние бедните няма къде да идем и искаме да живеем на спокойствие.
76
0
 
1
 
! Отговори
До предишния преди 5 години
Добре дошъл в Реалния Свят! Цивилизованата част на света отдавна живее с тези правила и хората там успяват да са щастливи, точно защото ги поддържат. Понеже се осъзнават като хора, като общество, а не стадо. Поемат отговорност и знаят че, без правила и ограничения нямаш ОБЩЕСТВО!Какво лошо има да не живееш сред лющещи се фасади смрърдящи коли или човек в едностаен да не плаща данък смет колкото тези в двореца на баневи? Така е в Европа и не само там.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е от какво да бъдем щастливи.- от невиждания напън над населението;- от изискванията на европейския съюз;- от издевателствата заради старите ни автомобили;- от днешната заплаха -конфискация на къщата заради лоша фасада;- от проекта за данък върху дъждовната вода от покрива;- от данък смет като промил от стойноста на къщата;- от ДДС-то наложено върху пратения акциз за луксозни и вредни стоки;- от спирането на детските ако детето не ходи на училище, то си остава дете;- от демагогията
74
0
 
1
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
76-ти напълно съм съгласен с теб. Аз говоря само за възприятието за състоянието у нас и в Румъния. Румъния дори е по зле, така добре рекламираната им за пред Европа борба с корупцията е по скоро разчистване на политически сметки , но това не прави румънеца да ляга и да умира като нашия. Нашенаца с черните вежди само ако знаеше каква клоака е тоя свят щеше да гледа по ведро амо пусто от това черногледство нищо друго не видим...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ДаньоБай Доньо, имам приятели от северната ни съседка и хич не е толкова розово, колкото се опитват, да ти го пробутат. Те буквално легализираха корупцията!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"в българия само програмистите и ит-специалистите са щастливи"Аз съм от те, но не съм щастлив. Не е само до парите и някакви златотърсачки. Родителите ми бачкат скапана работа, приятелите ми са много обременени от тежкото и сиво ежедневие, явната корупция и безхаберие направо ме карат, да подивявам, а целия пропуснат потенциал на тази "европейска и демократична" държава е едно от най-тъжните неща, за които се сещам.
71
0
 
3
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
Последни 2 стотинки. Щастието не е следствие от средата в която живеем. Обратно е средата в която живеем е следствие донякъде на манталитета ни включително щастието. Базата не е виновна за надстройката а обратно, другото са комунистически глупости. И това се вижда между Румъния и България. Румънците очевидно жизнен и щастлив народ се движат в посока към богатия и подреден свят много по бързо и ние се движим но заради всеобщата депресия у нас се движим с най-ниската възможна скорост...
70
2
 
3
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
Ако пък погледнем по оптимистично както и трябва. То се вижда че колкото и да ни е ниско и неоправдано 97-о място се движим нагоре доста бързо , което от своя страна е най-доброто доказателство че държавата върви бързо и в правилната посока. И това въпреки комичните напъни че причината за морето нещастие у нас са апртаментите на ЦЦ. Напъвайте се червени другари като гладни в *** може и да родите нещо и такива чудеса стават някои път. ха-ха-ха!
69
0
 
4
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
За това си отива България. Как е възможно Румъния да е 48-а, а България 97-а като по същество сме в едни и същи условия икономически, геополитически, климатични (скандинавците са щастливи въпреки климата, компенсират с други неща) , как е възможно!? Възможно е защото породата е сбъркана , с падането на комунизма румънците се взеха в ръце да изградят от руинте държавата си наново, докато ние останахме тъжно загледани в пъпа си и легнахме да умираме. Колко е жалко да се глеада това!
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдете щастливи! умолявам ви, страдам от патологичен алтруизъм.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са питали правилните хора. Я анкетирайте герберите, те са на седмото небе.
66
1
 
5
 
! Отговори
Един щастливец преди 5 години
Мизерия, безработица, здравеопазване нулево и пропаганда че живеем в супер европейски стандарт и уникална държава... Е как да не си щастлив????
65
0
 
9
 
! Отговори
УВАЖЕНИЕ преди 5 години
Българите са нещастни защото не познават значението на думата УВАЖЕНИЕ. Те не уважават себе си на първо място, не уважават децата си, децата им растат като тях, не уважават околните, не им пука за околните и взаимно всичките заедно правят живота си ад! От там последствията - не могат да си подредят обществото, всеки дърпа към себе си, от там безпаричие, депресия, стрес, още по-голямо неуважение... Колелото се завърта и дебелата кратуна не разбира какво и се е случило, защо.. и все другите и виновни.
64
2
 
11
 
! Отговори
аник преди 5 години
Как да сме щастливи. Шепа хора живеят като султани на гърба на други които се хранят от кофите при трудов стаж 35-40 год. Едни почиват на Малдивите. Бахамите и др. а обикновеният човек забрави къде е Черно море. Едни крадат с хиляди и за тях няма съд други хванат по 2-3 риби или продадат връзка лук за които са се трудили /садили поливали / за да има какво да ядат им налагат глоби и ги съдят и то предимно възрастни хора. СРАМОТА !!!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да си щастлив, ЦЦ за Великден получава апартамент 240 квадрата, а пенсионерите 40 лв. великденски, няма как да си щастлив при тази голяма ножица. Правосъдието което го няма никакво и те ще се нагушат за това, че са на страната на престъпниците.
62
3
 
5
 
! Отговори
52 и 56 преди 5 години
Защо ми нацъкахте минуси след като казах истината. Да гледаш ти и семейството ти да са добре е вечното бг проклятие. Запомнете го това много добре. Само животните не ги е грижа за другите, а само за семействата си. С какво се различавате от едно животно? С нищо. Аз да съм добре, децата да са уредени. Другите да се оправят. Това ни унищожава.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за това е виновен мухалбоико крадливо недоразумение
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до gogo и eva, които са един и същ човек:Това за България разни *** го разправят от 1300 години, но ние все така сме тук. И ще останем. Много империи си заминаха, докато чакаха България да се разпадне, още доста ще си идат. България? България ще оцелее.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скандинавия, където самоубийствата са епидемия, била на първо място по щастие. Това е, защото "експертите" измерват щастието по това, колко телевизори и автомобили има в семейството.
58
5
 
3
 
! Отговори
eva преди 5 години
още пет шест годинки и тази държава се е разпаднала