Скок на заплатите при програмистите с 12,3%

Намаляват парите на брокери на имоти и продавачи
Обновена: 21 мар 2019 07:41 | 21 мар 2019 07:32, Анисия Иванова
119
Скок на заплатите при програмистите с 12,3%
Снимка: Булфото

Заплатите на IT специалистите нарастват най-бързо. През четвъртото тримесечие на 2018 г. заплатите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” са с 12,3% по-високи от същия период на предходната година, обявиха от НСИ. Именно в този сектор са най-високите заплати, като през декември средното възнаграждение е 2926 лв.

На второ място с ръст на заплатите с 8,1% се нареждат заетите в сектора “Култура, спорт и развлечения”. През декември средната им заплата е 1053 лв. На трето място са работещите в “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

Средната заплата в сектора е нараснала със 7,9%, като през декември е 2084 лв. Челната петица по ръст на заплатите се допълва от “Преработваща промишленост” с увеличение от 7,5% и “Финансови и застрахователни дейности” със 7,4%. Средната заплата на финансистите е 2047 лв.

Така само финансистите, енергетиците и заетите в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” могат да се похвалят със средна заплата над 2000 лв.

Средното за страната увеличение на заплатите е с 4,8%. Но при два сектора има сериозен спад. Заплатите в сектора “Операции с недвижими имоти” са понижени с 9,7%, а в “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” намалението е с 4,2%.

Въпреки че заплатите у нас са най-ниски в ЕС, България е чак на 11-то място в ЕС по ръст на възнагражденията. Евростат не обяви данни за увеличението на заплатите в Румъния, но общите разходи за труд в северната ни съседка са нараснали с 13,1%. Двуцифрен е ръстът на заплатите и в Португалия (+10,8%), Унгария (+10,4%) и Латвия (+10,2%).

По-бързо е увеличението на заплатите и в Литва (+9,9%), Чехия (+7,4%), Естония (+8,8%), Словакия (+6,9%), Полша (+6,5%) и Хърватия (+4,9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бг само програмистите работят а и политиците
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 111То в България вече не остана пазар за специалистите, защото всичко беше съсипано. Земеделие, производство, разработа, наука, маедициа - всичко е в някъв колапс. Имам приятел в Дания, който работи в едно село в Ютланд, и заплатат му е малко над 11000 лева (40 000 техни крони), защото заедно с други хора изготвят програми за хранене на животни, рботещ към фирма, която обслужва множество ферми. В България, не знам дали има 2ма души, които правят това в момента.
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Канада програмистите не са толкова добре платени на фона на останалите квалифицирани специалисти. Просто защото има много програмисти-индийци, които повечето са шкарто, но пък се съгласяват на по-ниски заплати и подбиват стойността на наистина добрите такива. Отделно громните прогресивни данъци...В България се отличават, понеже повечето за чужди клиенти, които плащат по-малко, отколкото там, но достатъчно, за да си император у нас. И този сектор няма как да се "парцелира" между "наши" хора...
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 107И какво да учат? Астрофизика? Ок, ама за 650 лева от БАН, след 10 години зор, защо да го правят?
97
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 107На програмистите плащат пари защото е трудно, пари за лесно никъде по света не дават..И когато децата ви избират да учат лесното , значи са мързеливи негодници и за нищо не стават..Самата истина!За това са ти наслагали толкова минуси.*** не може да асимилира истината, затова ще пати още и още.
96
5
 
6
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Ето как се формират тенденциите и Великия План на хората зад кулисите - трябва всички да сме програмисти и да развиваме изкуствения интелект - този, който ще остави без работа милиони...Стойте зад компютъра, правете кодове, не деца. Развивайте фейсбук, и др. отрочета на програмирането, които ни оставиха нас хората без комуникация и човешки допир !
95
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На програмистите плащат пари защото е трудно, пари за лесно никъде по света не дават..И когато децата ви избират да учат лесното , значи са мързеливи негодници и за нищо не стават..
94
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станете програмисти сте бе що не сте станали , защото ви е малко мозъка..Иска се да се напънеш и мислиш.. Това да не ви е икономика и право да го четеш по гръб като роман..
93
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са ИТ специалистите да плащат осигуровки ще измирате от глад бе ..700-800лв. плащат всеки месец на бюджета това са 3 средни пенсии..
92
5
 
8
 
! Отговори
Бълдърски Традиции!! преди 5 години
Имам си земичка, обработвам си я, винце и ракия си правя, имам си животинки за мезце, кожичка, вълна и мляко! Ко повече ми трябва! Ми само едно кошери, че да гледам пчелици, за мед и восък. Айде, лека!
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В краен случай ще се въведе минимален доход, който ще се плаща без значение работиш или не."Мечтиии :) Нищо няма да се въведе. Едни хора ще държат цялата автоматизация, защото "частна собственост". Други хора, ще държат военната мощ. Трети ще държат медиите. Ще се съберат и останлаите задружно ще духаме супата...
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Developer от САЩ"Да, разбираемо, хора сме все пак."Не, не е! А това оправдание "хора сме", ми писна, когато се ползва за всякакви недомлъвки, недомислици и скапани деяния ...
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПИТАНЕ 62Плаща се повече, защото работят за чужд пазар. Печелят от разлика в стандартите. И все пак са сред най-добре платените професии навсякъде в света. Говорим за образовани, квалифицирани кадри. Просто в БГ на останалите хора с образование не плащат добре.
88
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСкоро и софтуерът ще се пише сам. Но медицинските сестри няма да изчезнат, нито учителите, нито социалните работници, психолозите и др. професии, които работят с човека, защото хората ще си останем хора и винаги ще имаме нужда от друг човек! В краен случай ще се въведе минимален доход, който ще се плаща без значение работиш или не.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 93 - Network Consultant at Self Employed / Independent Contractor
86
4
 
2
 
! Отговори
Developer от САЩ преди 5 години
До АнонименДа, разбираемо, хора сме все пак. Хубаво, че в България не е тип "шуробаджанащина", защото тук така се е заформило вече на доста места. Аз съм социален човек, и затова горе-долу се оправям, но това не е вярно за доста програмисти, които познавам. Ех, живот.. Благодаря за отговора! Ако се върна някой ден, ще черпя по бира.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Който мозък става програмист , а безмозъчните предатели емигрират.."Има и доста програмисти навън, нали се сещаш? И финансисти. Защото ако тук средната е 2000 за първите и 3000 за вторите, то из Европа, Азия и САЩ има места, къдеот заплатите са по 15-20000 лева и нагоре, за двете, без да броим пакет акции, бонуси и други придобивки.
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Осъзнаваш, че това са хората под 24-5 годишна възраст, нали? Тези, който се борят, за да преживеят родното образование? Все повече хора заминават в чужбина само година-две, след гимназията. Има много, които кандидатстват в чужди университети, още в 11 клас. В момента е ужас, ако родителите ти не могат или не желаят да платят за образованието и кваритарта ти. Трябва ти 40 часа гадна и отвратителна работа, за да платиш общака и семестриалните ... И това е голям проблем.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Self Employed / IndeInde ли си Индже ли ... разкажи ни, да знаеме!
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Developer от САЩНавсякъде има значение. Но не говорим за добрата стара шуробаджанащина. Ако докараш токсичен кадър в компания, но кажеш, че не е такъв, много е вероятно двата, да си обирате нещата след седмица-две. Раотата е, че не е толкова трудно, да се запознаеш с хора.