19-а поредна протестна събота на "жълтите жилетки" в Париж

Демонстрациите протичат сравнително спокойно
23 мар 2019 17:37,
25
19-а поредна протестна събота на "жълтите жилетки" в Париж
Снимка: БТА

"Жълтите жилетки" отново излязоха днес на демонстрации във Франция всред напрежение, изострено поради опасения от нови насилствени действия, с оглед които кабинетът, подложен на натиск, взе драстични и оспорвани мерки за сигурност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През днешната 19-а поредна протестна събота демонстрациите в Париж протичаха около пладне сравнително спокойно. Затворен за протестиращи след погромите и насилието миналата седмица, булевардът Шанз-Елизе посрещаше туристите с внушително полицейско присъствие.

В Ница (Югоизточна Франция), където започва утре официално посещение на китайския президент Си Цзинпин, няколко десетки души, част от които с жълти жилетки, нарушиха забраната за демонстрации на местен централен площад и шестима от тях бяха откарани в полицията.

Днешният ден носи висок риск за президента Еманюел Макрон, решен да докаже, че правителството му държи под контрол обществения ред - седмица след разпространените кадри с погроми и палежи на Шанз-Елизе.

За да не се повтори хаосът, изпълнителната власт не пести средствата. В Париж са забранени демонстрациите на "най-красивия булевард в света" и в околностите му, също и в района около Елисейския дворец и сградата на парламента.

Задържаните по време на протестните акции в Париж днес са 51 души, сочат последни данни на полицията, цитирани от телевизия Бе Еф Ем, предаде ТАСС.

Полицията е проверила 4600 души, глобени са 29, включително един от водачите на "жълтите жилетки" - Ерик Друе. Той заяви, че е глобен "за участие в неразрешен протест".

Новият префект на парижката полиция, назначен след уволнението на предшественика му във връзка с погромите от 16 март, съобщи, че се забраняват защитните средства и аксесоарите, скриващи лицата, оръжията - включително имитациите, и се засилват наказанията за участие в неразрешени демонстрации.

Забрани за демонстрации издадоха и властите на други големи градове като Тулуза и Бордо.

"Няма да има милост за взломаджиите", предупреди днес правосъдната министърка Никол Белубе.

Правозащитници и дейци от опозицията обаче заклеймиха обявените мерки.

Най-оспорвана сред тях бе използването на армейски сили днес - нещо неуместно и "прекомерно" според опозицията.

Войските, участващи в антитерористичната операция "Сантинел" (Караул) - 7000 души, са поставени да пазят ключови обекти след кръвопролитните терористични нападения през 2015 г., за да могат полицаите и жандармеристите да охраняват реда.

Военният губернатор на Париж ген. Брюно Льоре заяви вчера пред радио "Франсенфо", че френските войници имат разрешение да открият огън, ако бъдат заплашени или ако животът на други е застрашен. Това наля още масло в огъня, констатира АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
АВС преди 5 години
боже мой това ако беше в москва сащ и ес щяха да реват как тека протестите са забранени лишаване на човешки права.чисто просто това много ме интересува че в москва с невалний запад досега реватзащо е арестуван защо му е забранено всичко .
16
0
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До ха-ха:Не всички са хвърляли салфетки и безпак съм без работа.Ако обаче бях легнала с правилния човек не такава щеше да е съдбата ми.И Моля, не знам на колко години сте и жизненият Ви опит но не винаги е така.
15
4
 
1
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 години
Ели, не ме интересува образованието в САЩ. Там жълти жилетки няма. Във Франция обаче все още можеш да се образоваш и безплатно, стига да ти се учи, а не да трошиш обществено и частно имущество по улиците, защото си се провалил в живота. В Бг впрочем също. Затова не можеш да ме спечелиш за каузата на тия вандализирани търтеи. Без усилие няма добър живот. Който не работи, не трябва да яде. Бг поговорка.
14
0
 
4
 
! Отговори
Ели до Ха ха преди 5 години
70% от французите без оглед на политическа окраска подкрепят протестите.Знаете ли в САЩ, къде са най-големите дългове?Има държана задлъжнялост, фирмена и частни лица.На първо място:Студентски заеми, все повече американци с оставащи един или два семестъра, нямат възможност да приключат образованието си.Ипотечни кредити на второ.Ако мислите, че в БГ държавното обучение ще остане безплатно-грешите!Да видим, когато нямате пари да платите 200 000 $ за обучение на детето си, дали ще "ХАхАате"
13
3
 
1
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 години
Абе да го дуxaт бедните!Когато е трябвало, да са ходили на училище, а да не са хвърляли салфетки по чалга клубовете!
12
2
 
4
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Хората искат намаляване на данъчна тежест и цени на комунални услуги, наеми и т.н.Спомняте ли си как Саркози беше хванат, че е открил 3 работни места с над ДЕСЕТ хиляди евро заплати на месец, бяха на съпругата му и двете му деца.А еврото не е нищо повече от инструмент за свиване на социални разходи и бюджетни рестрикции. При НБанки имаш възможност да увеличаваш или намаляваш стойността на валутата съгласно пазарите, при еврото ЙОК.Бедните остават бедни, а богатите-богати.Ще има КРИЗА-Огромна
11
1
 
6
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Когато им прочетем исканията, разбираме, че си е чиста класова война, войната на ограбените французи, срещу единият процент ултра богати лешояди.ЕС си е едно недоразумение, колко от нас знаят, че в Брюксел около основната сграда има между ПЕТНАДЕСЕТ и ТРИДЕСЕТ хиляди ЛОБИСТА на МОНОПОЛИТЕ, не се уточнява бройката, защото не са длъжни да се регистрират, за разлика от САЩ.Всички решения взети за ЕС се взимат от тези ЛОБИСТИ-ЧЕСТИТО на закрити срещи!За липсата на гъвкавост на Еврото -Ноу комент
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ярък пример за демокрация. Путин да взема пример как се прави.
9
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
ГЕРБ е закупил от Франция 10 милиона Жълти жилетки, готвейки се за задаващите се големи политически борби. - А защо 10? България заедно с бебетата и бабите е под 6, даже българи от тях са 3 милиона?! - Хайде пак Антисемитизъм! Че Парите, Правителствата и Армиите са си наши! Можем правим!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу микрон Макарона и арабското Кускус!!!!!!Да живей Юфката и Спагетите по Италиански!!!!!!
7
3
 
14
 
! Отговори
Моше преди 5 години
За Франция би било най-добре да се присъедини към Алжир да тури минарета на катедралите и да приемат исляма.Само така ще оцелеят ясно е че като французи са обречени.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де6ил-протестът продължава.А в Москва комунистите протестират срещу корупцията и скъпия живот, но без жилетки и никой не им обръща внимание.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!Така се разправя с неканени майданци,останалите да взимат пример и да не допускат майданци в държавите си!
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Ъъъъ ок!
3
8
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
"Жълти жилетки" са продукт на ЕС и високият стандарт който наложиха отначало ,но вече е невъзможно да се подържа във ФРАНЦИЯ,щото ЕС трещи по шевовете и Франция е в дългове.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия протести до нищо не водят. Без трупове няма как да избухне гражданска война. Единствено могат да се наслаждават на еторичния колониализъм, чрез заселване на територията им на същества от бившите им колонии, както и от майната си.Крахут на империите следва своя път...
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, що тъй протестират тези бедни французи бре да му се не види. Вижте нии българите колко сме богати и изобщо тук няма никакви простести. Всички са доволни и предоволни, все за същите си гласуваме и сме си ОК :)