Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия

Турски историци подкрепят отварянето на бившата църква като джамия
26 мар 2019 10:45, Елка Василева
264
Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия
Снимка: архив, Reuters

"Радост за Света София" - под това заглавие турският в. "Тюркие" информира за обществените реакции по повод обявената от президента Реджеп Ердоган възможност византийската църква Света София, която сега функционира като музей, отново да стане джамия.

"Падат 84-годишни окови", отбелязва още проправителственото издание, според което изявлението на Ердоган по турската телевизия ТГРТ е било прието с въодушевление в страната.

"Получаването отново на статут на джамия на символа на завладяването (на Константинопол, бел.ред.), ще премахне 84-годишни окови и ще има характера на отговор към убиеца расист, нападнал джамии в Нова Зеландия, и към ЕС, който написа доклад на тема "Ние сме против Света София да бъде превърната в джамия", пише "Тюркие", цитиран от БТА.

Историците също дадоха пълната си подкрепа за отварянето на Света София като джамия. Според проф. Бугра Екинджи "Света София е сграда, построена за богослужения и използването й като музей противоречи на универсалните принципи".

Още по темата

"Света София е червената ябълка на Истанбул, ключалката на нашата страна. Докато тя не се сдобие с истинската си същност, Турция няма да може да преодолее проблемите, които преживява. Защото над нея тегне проклятието на султан Мехмед Завоевателя", смята Фатих Джан, друг турски историк.

"Тюркие" обвинява кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), че като единствена политическа сила по онова време е превърнала "чрез свършен факт" Света София в музей през 1935 г.

"Онова, което западняците не можаха да сторят, го направиха хора измежду нас", посочва изданието. Според вестника "Западът с векове е живеел с фантазията да сложи кръстове на куполите на Света София, а британците дори мислели заради Света София да създадат отделна държава в Истанбул".

"Тюркие" отбелязва, че това, което не са могли да сторят те, било направено от хора вътре в страната през 1935 г. "с фалшиви документи и подправени подписи".

Вестникът напомня, че първият призив към молитва след завладяването на Константинопол през 1453 г. е бил прочетен в Света София. Също там султан Селим Първи Явуз е облякъл ризата на пророка Мохамед. Пак Света София е била сред първите места, където НРП е приложила реформата си призивът към молитва да се чете на турски, а не на арабски език. "Не стига това, но и превърна Света София в музей", пише още "Тюркие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" джамия "С това безумно решение, Турция е подписала смъртната си присъда. Турците ще си платят прескъпо за техните беззакония, убийства и 5- 6 вековен геноцид над българи, гърци, сърби и др.Константинополската Православна Църква Света София е Перлата и Бисера и славата на Величествената Византия, и радост на Християнския православен свят! Константинопол рано или късно ще бъде ВЪРНАТ на ИСТИНСКИТЕ Й ГОСПОДАРИ И ПРИТЕЖАТЕЛИ - ГЪРЦИТЕ!
162
1
 
6
 
! Отговори
А.К преди 5 години
Защо винаги месите Религията.Всяка Религия води към едно и също..."Да се Вярва в ЕдиноБожие"....Хора просто живейте мирно и скромно,живота е кратък.Не си заслужава да се тормозите за неща които ще останат след нас.Уважавам всяка Религия и нека всеки живее спокойно.Моят девиз е...."АКО МОЖЕШ ПОМОГНИ,АКО НЕ ПОНЕ НЕДЕЙ ПРЕЧИ"
161
2
 
9
 
! Отговори
Седларов преди 5 години
Факти: България е най-бедната в финансово и нравствено отношение (топ ***, крадци, измамници) в ЕС, държава. Най-големият проблем, който вълнува народа ѝ е политиката в съседна Турция, икономиката на която расте главоломно бързо (скоро ще е в топ 10) Ердоган е техен враг номер 1. Защо ли? Страхът от възраждането на Османската империя буди явна тревога в и без това свитото сърце на съвременния българин, унижаван и изтезаван до позор от собствените си уравници. Дали врагът не е измежду нас
160
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** гад
159
10
 
11
 
! Отговори
Pp преди 5 години
Не и с тази кръв юнашка. А политиката на Турция е неприемлива. Всяко право имаме да закрием джамиите, ако те посегнат на тая светиня. И то в момент като сегашния, след нова Зеландия. Чиста провокация. Ердоган да продължава да строи религиозни училища, а ние ще говорим за СВЕТСКА Турция. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
158
4
 
7
 
! Отговори
Pp преди 5 години
Стане ли въпрос за религия, се гледа с презрение и на собствените им африкански братя, ако не са братя мюсли. Е как е възможно да се разбереш с такива хора. Промити от зародиш. В близкия изток и помежду си не се траят, а пък аз ще се чувствам гузен, ако не съм толерантен? Такива хипократи, дето не ми уважават корените, да не търсят нищо от нас. Ще се играе по техните правила, а именно око за око. Не е християнско, но няма как да сваляме ***. Не и след цялата ни история.
157
4
 
11
 
! Отговори
Pp преди 5 години
Има пакита, афганци, иранци и всякакви радикали, мечтаещи за халифат в Европа. Всеки петък се пълнят джамиите. Има цели квартали в лутън, където няма да видиш жена без забрадка. Аз като сравнително интелигентен млад човек и широко скроен опитвам да се разбера с тях, но няма надежда, честно. За тях белия човек е враг по рождение. Поробител. Няма значение, че моите деди са били роби доста по-дълго от техните. Не уважат чуждите жертви, чуждата история.
156
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Религията е опиум за народите!"..............прав е бил Ленин!!!
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да
154
6
 
10
 
! Отговори
Касандра преди 5 години
За всичко това сме си виновни ние , християните. Кой спря руснаците да не стигнат до Цариград и спасиха болният старец на Европа. Кой им остави тези земи, когато изконно до 15 век са били винаги християнски? Грешка, алчност, страх на британците, за която ще плащаме всички ние. Кой сега им дава да строят джамии по християнските земи и никнат като гъби къде ли не? Колко църкви се построиха в Саудитска Арабия? Колко се разрушиха по света ? Няма да ги накаже Господ , защото ние сме си виновни.
153
42
 
14
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
В Испания как превърнаха джамиите на Гранада в църкви. Значи как да го разбираме- когато от джамия правят църква няма проблем, а от църква-джамия проблем?
152
7
 
23
 
! Отговори
Хектор преди 5 години
Кюмурите не схващат че от този ден нататък смешната им държавичка отива в небитието. Освен това баня баши ще стане прекрасна Църква съвсем скоро.
151
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурчинАко джамията беше построена от османските власти ,няма никакъв пробем!В Турция има големи и стари джамии по на няколко века и никой християнин не негодува от това,правете каквото иска с тях!,,Света София" е построена в началото на 6 век ,като църква и е нормално ,най-малко, да си остане музей!По света има много стари сгради ,които са такива ,каквито са построени ,и на никой не му идва и на памет ,да ги прави джамии!С този мерак Доган показва какви са амбицийте на неговото управле
150
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното доказателство,че диваци дойдоха от Азия с ятаган да присвояват всичко чуждо и такива си останаха.Средновековници.Не са мръднали и милиметър.
149
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личи си колко е толерантен исляма . Вярваме ви , че е религията на мира. Ние знаем всъщност , сега всички ще ви разберат.
148
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган прави ужасяваща грешка, но по-важна е реакцията на ЕС. Завинаги затваряне на вратата за турците. Нека се давят в тинята, в която ги натика диктатора.....
147
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е вечен враг на България!!!Кога ще го разберете, селяни прости???
146
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали турците уж ви бяха приятели, гербери???Добър вечер, селяни прости!!!
145
5
 
13
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Каквото и да си драскаме тук, трябва си още такива като Тарант, иначе тези челми от нищо не разбират! Трън в очите им беше тази сграда, и не мирнаха, докато оня скот не каза, че вече ще е джамия. Нали уважават ценностите, нали милеят за историята, ама нашето трябва да е най-отпред!
144
15
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
някаква *** на Запада. Затова с медии, санкции, преврати, терористи... се опитват да го махнат. Никой не иска да завладява България. Нова Османска империя или други глупости. Плашат ви и вие се хващате. Добре сме си така.