Анализатор: Европа не иска единна политика спрямо Китай

Пекин ще спечели от Brexit, коментира проф. Захари Захариев
16 апр 2019 22:40,
4

Европа не иска да има единна политика спрямо Китай. Това обяви в "Денят ON AIR" професор Захари Захариев. Причината е, че големите страни в съюза имат собствени икономически интереси с най-многолюдната държава в света и не виждат смисъл да има единна политика с останалите представители на ЕС.

Международният анализатор допълни, че не вижда как скоро ще заработи глобалният център за партньорство в Китай, който ще се намира в България.

"Не съм оптимист по отношение на скоростта, с която ще заработи този център. Идеята не е нова - тя е на вече 3 години. На срещата "16+1" обявихме, че искаме да създадем център, който да координира усилията и възможностите на страните от Централна и Източна Европа към Китай и обратно. Все още чакаме обаче това да се случи. Причината е липсата на готовност от страна на Брюксел за подкрепа на подобна инициатива. Европа не е единна към политиката спрямо Китай. Големите държави в ЕС предпочитат да работят индивидуално с Китай - от чисто икономически интереси. За момента нямаме цялостен пакет, който да очертае макрорамката между Пекин и Брюксел", каза Захариев.

Захариев също така допълни, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде от полза на Китай, тъй като двете страни работят дълго време заедно и отношенията им няма да се развалят заради Brexit.

"Няма ясно формулирани изисквания от страна на Европа, ако не се стигне до нормален Brexit. Единственото, което може да се очаква е до предсрочни избори, които да изведат на власт сила или коалиция, която да възприеме друг подход по тази тема. Китай ще спечели от Brexit. Двете страни работят дълго време заедно и то доста печелившо. За Китай е по-добре Великобритания да е вън от съюза заради разминаванията между САЩ и Европа", допълни анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа не иска "единна" политика спрямо каквото и да е! Пример ЕС се противопоставя на Русия, на Турция, иска Сърбия да се съобразява с политиката водена от ЕС и ЕП...Отделно - страните в ЕС имат различни икономически интереси, населението е с различни политически, културни и религиозни нагласи...Въобще - за кого говори анаЛЛизатора? Европа или ЕС?