Задържаха двама тийнейджъри за убийството в Лондондери

Журналистката Маккий бе простреляна при безредици
20 апр 2019 15:30, Елка Василева
4
Задържаха двама тийнейджъри за убийството в Лондондери
Снимка: Reuters

Двама тийнейджъри бяха арестувани във връзка с убийството на журналистката Лайра Маккий в Лондондери, Северна Ирландия. Маккий бе простреляна по време на отразяването на безредиците в града.

Двамата задържани съгласно закона за тероризма са на 18 и на 19 години.

Полицията обвинява дисиденти републиканци - най-вероятно от организацията Нова ИРА - за убийството на Маккий и смята, че в инцидента са замесени повече от един човек, предаде БНР.

Още по темата

Днес обаче друга републиканска групировка „Саорад“ обяви, че неин доброволец е застрелял Маккий при опит да защити хората от полицията.

На нощното бдение в Лондондери в петък присъстваха както лидерът на „Шин Фейн“ Мери Лу Макдоналд, така и лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър. Както отбеляза журналистка от Би Би Си, „Лайра успя да събере враждуващите иначе Макдонад и Фостър без мерки за сигурност или барикади“.

Безредиците в района Креган на Лондондери започнаха, след като полицията започна да претърсва къщи за оръжия и боеприпаси.

Нападателят рани тежко Маккий, която малко по-късно почина в болница, където бе откарана с полицейска кола.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От началото още се разбра, че са пубертети аматьори от кръжока по художествена самодейност. Коктейли М0л0т0в се използват само за основа на нещо по-голямо, най-вече при масови протести, където погромите са по-големи. Ако искат да възродят ИРА, то атентатите трябва да са в Англия, а не на ирландска територия, но те нямат куража да организират нещо.В крайна сметка убиха една лесбийка или нещо подобно. Егати акта, честно.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания воюва с Католическа държава и католическия тероризъм и фундаментализъм. Войната е между католици и протестанти от англиканската църква. Религиозни войни.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другото лице на УК, да ги видим сега отвън ЕС как ще са. Шотландия, Уелс, Северна Ирландия- бомби със закъснител.