България – шеста по болни от морбили в Европа: Защо?

Над 400 души са болни от морбили у нас, ще се увеличават
22 апр 2019 08:39,
21
България – шеста по болни от морбили в Европа: Защо?
Снимка: Pixabay

Случаите на морбили в страната ще продължат да се увеличават и в следващите месеци, прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В момента 460 души са болни, сред тях 20 са болнични служители.

Страната ни се озова на шесто място по заболеваемост в Европа, а заболелите са в пъти повече спрямо миналата година. За сравнение, през 2018 г. са регистрирани 13 случаи.

Още по темата

"Не сме имунизирали тези, които трябваше да бъдат имунизирани. Ако имаме плътна стена от имунизирани хора, то колкото и пъти да "внесем" вируса, то щяха да се ограничат до 2-3 случая на отделни места", обясни д-р Кунчев пред БНТ.

Според него става въпрос за т. нар. "джобове" - места с голям брой неимунизирани хора. Това благоприятства бързото разпространение на болестта.

Той даде за пример Пловдив и Бургас, където също бяха регистрирани случаи на морбили, но не се стигна до бързо увеличаване на болните, тъй като рисковите групи са по-добре имунизирани.

Здравният инспектор посочи, че в Европа най-много случаи са регистрирани в Украйна, Италия, Франция и Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До vladyЗначи всичко над 57 трябва да е болно.
18
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 5 години
До АнонимеНПървата ваксина за морбили света е въведена 1963г, масовото ваксиниране в България започва през 1969г. 51-ви набор няма как да е ваксиниран - по времето на въвеждане на ваксината са били на 18 години и е прекалено късно.
17
4
 
6
 
! Отговори
питащ преди 5 години
Никой не задава въпроса откъде дойдоха толкова зарази и то някои нови болести ! Да сте чули нещо за американски военни биологически лаборатории в Грузия, Казахстан, Солзбъри ? Опитите се извършват директно върху нас без да подозираме.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анна преди 5 години
Добякъде разбирам безсилието на здравните власти - как да издириш и ваксинираш хора без адрес, които водят скитнически живот? В мобилния кабинет в началото на епидемията успяха да ваксинират няколко десетки души и толкова. Както и при предишните избухвания, и сега основно боледуват роми, а другите са имали нещастието да бъдат лекувани в едно отделение с тях. Не бива болниците да стават причина за заразяване.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли - Ромул и Рем Рим създаха, тъй както си играха... ромале...
14
5
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 12КОГО ЛЪЖЕШ ТИ *** 51-ВИ НАБОР И 58-МИ НАБОР ИМАТ ВАКСИНИ ЗА МОРБИЛИ , ЗАЩОТО ИМ Е ПОСТАВЕНА ПРИ ВЪВЕЖДАНЕТО ИМ БИЛИ СА ЛИЦА ПОД 18 ГОДИНИ!ПИШИ РОДЕНИТЕ ПРЕДИ 1950-ТА ТАКА ВЕРОЯТНО ВЕЧЕ МОЖЕ!
13
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
90% ОТ МАЛЦИНСТВАТА НЕ СА ИМУНИЗИРАНИ ДАЖЕ ПРОЦЕНТА НА ЗАРАЗЕНИТЕ Е МНОГО МАЛЪК!
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей дебилли ваксърски, никой роден преди 1960 г няма ваксина срещу морбили!!! Идете си избийте бабите и дядовците, щото могат да ви заразят. Смешнициии!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До защотоЗащото си ***?"20 са болнични служители", дали и те не са имунизирани?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варицелата се нарича лещенка. Тоест средна шарка, защото пъпките са големи колкото лещено зърно. Силно сърбящи са и остават белези по кожата завинаги. От морбили не остават белези.
9
1
 
18
 
! Отговори
Как защо, преди 5 години
питайте бгмама защо...
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което почти всички сме изкарали като деца е варицела, която е също вид дребна шарка, но безобидна. И морбили е дребна шарка, но опасна.
7
6
 
18
 
! Отговори
Заваксър преди 5 години
Къде са сега всички гогле спецове да кажат как има уран, плутоний, меркурий и други халееви комети във ваксините и как ставаш караконджул от тях?
6
6
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
защото в българия не знаят значението на думата профилактика колко народ измрятази зима от грип отделно от други болести не виждате ли че всичко е сбърканооколо здравеопазването и това го дължим на сдс те объркаха всичко когато официалнобяха на власт а неофициално са 30 години вече ни тровят живота
5
4
 
6
 
! Отговори
До незапознат преди 5 години
Морбили води до висока смъртност сред децата, които я хванат. Радвам се, че си сред оцелелите. "Браво" на родителите, които в такива случаи считат, че няма защо да търсят лекар, пък и защо ли и да мислят за имунизации. Кавичките на браво-то са нарочно.
4
6
 
6
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
До 1Като напиша в гугъл"всички случаи на морбили по градове" ей тази картина се появява!В Благоевград има регистрирани 40 пациенти с морбили, София град 7, София област 3 и във Варна е 1. Интересно, защо няма Кърджали, Разград, Шумен, Търговище, Дулово, Силистра и т.н все райони с преобладаващо турско население? А градовете с предимно българско население ха?
3
3
 
18
 
! Отговори
защото преди 5 години
Антиваксърите не се страхуват ни от морбили, ни от нищо. Те се считат за безсмъртни. Затова така.
2
1
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
не турци, а роми, и който не се имунизира, да си плати лечението задължително.....
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бойко електората ежедневно намира начин да напомни за себе си.