Силите на САЩ и Кабул убили повече цивилни от талибаните за 3 месеца

Миналата година е била най-смъртоносната за цивилните в Афганистан
24 апр 2019 22:15, Елка Василева
45
Силите на САЩ и Кабул убили повече цивилни от талибаните за 3 месеца
Снимка: архив, Reuters

Афганистанските и международните сили са убили повече цивилни, отколкото талибаните и други бунтовнически групировки, през първите три месеца на годината, съобщи днес ООН, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

Съгласно тези данни жертвите сред мирното население в Афганистан, причинени от правителството и неговите съюзници, за първи път надвишават загубите, нанесени от враговете им.

Бунтовниците въпреки всичко продължават да са отговорни за болшинството загинали и ранени цивилни, взети заедно, се казва в доклад на Мисията на ООН за съдействие на Афганистан (УНАМА), който беше огласен в Кабул.

Според документа през първите три месеца на тази година 1773 цивилни са били убити или ранени, което е значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато броят им е бил 2305. Миналата година като причина за големия брой жертви бяха посочени многото брутални самоубийствени атентати.

Между 1 януари и 31 март тази година според доклада са загинали 581 цивилни, а 1192 са били ранени. Макар и в значителното мнозинство от случаите раняванията да са били причинени от бунтовниците, проправителствените сили, включително НАТО, са били онези, които са убили болшинството цивилни. Те са отговорни за гибелта на 305 цивилни, почти половината от които при въздушни удари. На второ място по брой причинени жертви от страна на афганистанските правителствени сили и техните съюзници според доклада на ООН са операциите по претърсване.

Правителствените и международните сили са ранили 303 цивилни, а бунтовниците - значително повече, 736, сочат данните на световната организация.

За пръв път от 2009 г., когато ООН започна да води статистика за цивилните жертви, смъртните случаи в резултат на действия на правителството и съюзниците му надвишават по брой тези при действия на враговете им, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макар и в доклада САЩ да не са упоменати изрично, те са тези, които нанасят въздушни удари, когато бъдат повикани да подпомагат афганистанските сили.

Потвърждава се тенденцията от годишния доклад на ООН от 2018 г. за цивилните жертви, който показа драстично нарастване на техния брой в резултат на действия на проправителствените сили, включително над 1000 цивилни жертви вследствие на въздушни удари - най-високият брой, откакто ООН започна да води такава статистика преди десет години.

Миналата година е била най-смъртоносната за цивилните в Афганистан от началото на конфликта според УНАМА с 3804 убити, отбелязва Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
тр преди 4 години
Кой е по-лош?
42
0
 
4
 
! Отговори
До Аномален 42 преди 4 години
Ти и сега си малък. Не съзнаваш ли колко глупаво съчинение си направил? Ми-8 е в експлоатация от 1967 г. Ние тогава имахме телевизор, а вие - радиоточка! И по тази точка през няколко дни съобщавали за разбил се Ми-8! През онези години, когато за разбил се руски самолет или хеликоптер никой не можеше да гъкне. Значи, бил си малък. На колко? Мисли, теле! Подсказвам - става дума за началото на 70-те години! Хич не те бива в есета по зададена тема!Двойка!Ми е превъзходен работен
41
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 21Ми8 и Белк Хоук са като Москвич и Линкълн.Спомням си като малък всяка сутрин дядо ми слушаше новините по радиоточката и през няколко дни съобщаваха а разбил се Ми8.Бил съм малък, но ми се е запечатало в ума.Такова впечатление ми е направило !
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Каква опорка бе, мухъл? Прочети колко народ са избили англо-американците през ВСВ само в България! Има ОЩЕ ЖИВИ хора, които помнят бомбардировките! Аморално е да се глумиш с нашите, български невинни жертви! Не говоря за Дрезден, това е друга страшна тема, говоря за случилото се у нас! Тачим Списаревски, гордеем се шепата родни орли, излезли на вярна смърт за Отечеството, а ти се гавриш с паметта на загиналите, с откъснатите детски китки! Плюя!Хайде, тичай за сребърниците!
39
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 4 години
"Не са купили Блек Хоук, защото е два пъти по-скъп.А е по-скъп, защото има 2 пъти по-голяма дължина на полета при 10% по-голяма скорост"Тиквоний, Ми-8/17 го купуват 80 страни, вкл.САЩ. Докато UH-61L Black Hawk вози 11 души, Ми -17 - 27-30. Vmax на първия е 296 км/ч, на Ми е 270 км/ч. Дали ще ги стигне Стингър или Игла? Дължината на полета на Сикорски е 584 км, на Ми - 580, а не два пъти разлика, както лъжеш.Защо лъжете бе, в този живот трябва да има и малко почтеност! И чия кауза браниш?
38
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уууууу то пък срама нямате с тая антиамериканска пропаганда бе!?Що не напишете сега как американците хвърлят изграчки с бомби в тях та да убиват децата?Гледам последно време е набираща скорост опорка за бомбардировките през ВСВ.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми то от тоя опиум там те така са се замаяли, че невиждат накъде стрелят
36
2
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Всъщност, жертвите само на деца от икономичеките санкции и войната срещу Ирак са половин милион - представяте ли си - повечето са измрели от глад и болести. Тогава тези санкции с какво са по-различни, например, от Хитлеровата блокада на Ленинград? Водещият: - "Говори се, че в Ирак са загинали половин милион деца в търсене на несъществуващите оръжия за масово поразяване на Садам Хюсеин... това са повече жертви от жертвите на Хирошкима и Нагазаки взети заедно. Беше ли оправдана цената?" ........
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо чудно? Цивилните жертви във войната с Ирак са над половин милион, много повече отколкото са избили Ал-Кайда и ИДИЛ взети заедно... И после кой е терориста?!?!?!?!
34
1
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Не, никой не е убил повече от Хитлер. В допълнение, Светът в цялата си История, не познава по-мащабни военни действия от тези на Източния фронт през 2-та СВ. Затова е смешно някой като твърди, че основната заслуга за победата над Хитлер не е на СССР.
33
10
 
2
 
! Отговори
гост + преди 4 години
До АмиСталин убива повече ;)
32
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
това са убии-ци по генезис какви интереси имат по тези камъняци на 20 000 кмда се заяждат с русия и да вардят маковите полета на талибаните
31
3
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Може би ако няма Агресори, няма да има и Терористи - "това е толкоз просто и логично".............
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Агресори и Терористи в надпревара избиват цивилното население по света = Нов Световен Ред = Световна Империя на Демокрацията....... То не беше Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Украйна и навсякъде другаде по Света."И кой е виновен? Мюсюлманите ли?Или държавите които плащат пари за да има размирици в тия държави?
29
1
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Агресори и Терористи в надпревара избиват цивилното население по света = Нов Световен Ред = Световна Империя на Демокрацията....... То не беше Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Украйна и навсякъде другаде по Света.
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОт американците никой добро не е видял. Кой конфискува валутните спестявания на Венесуела. Но правилно са им ги конфискували, когато тъпия Мадуро си държеше парите в амирикански банки. Иначе окупирано Косово мизерства при огромните залежи на мините Трепча и Йезерина.Азербайджан мизерства при огромното помпене от запада на нефт и газ, а са 3 милиона народ не като Венецуела 40.
27
4
 
17
 
! Отговори
Ами преди 4 години
През 21 век никой не е убил повече хора от САЩЗа миналия 20 век рекорда е на Хитлер, а след него пак са САЩ
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега да ревнем за талибаните ли?
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние сме част от убийците.
24
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле колко са лоши американците. Това е защото не пият водка и са озлобяли.