От Владивосток за срещата Путин-Ким: Ако нещо се случи, ще засегне нас!

Жителите на града гледат с добро око на разговорите на двамата лидери
25 апр 2019 08:30, Елка Василева
24
От Владивосток за срещата Путин-Ким: Ако нещо се случи, ще засегне нас!
Снимка: Reuters

"Ако се случи нещо, то ще засегне нас!": във Владивосток, намиращ се в Далечния изток на Русия, жителите гледат по-скоро позитивно на възможността да са домакини на първата среща между Владимир Путин и Ким Чен Ун в един град, разположен на "входа" на Корейския полуостров.

След месеци на слухове миналата седмица в четвъртък Кремъл обяви, че ще има среща между руския президент и изолирания от международната общност севернокорейски лидер и тя ще се състои в Русия преди края на април. Но от "съображения за сигурност" тогава не даде подробности, пише Франс прес.

Срещата, която според експерти е начин Москва да изрази позицията си по тази гореща тема на международната политика, ще е във Владивосток, съобщиха по-късно няколко руски медии, отбелязвайки факта, че Путин ще пътува за икономически форум в Китай.

Близостта на този 600-хиляден пристанищен град (намиращ се само на 130 км от границата на Русия със Северна Корея) е плюс за 35-годишния севернокорейски лидер, който най-често пътува с бронирания си влак.

"Много е интересно, че той ще дойде в нашия град. Това ще е (събитие от) световна величина и ще даде нов тласък за развитието на града ни", казва с радост Надежда, преподавателка от Владивосток.

Посрещнаха Ким Чен Ун на руската граница с хляб и сол и цветя

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/04/24/posreshtnaha-kim-chen-un-na-ruskata-granica-s-hliab-i-sol-i-cvetia.408525
 

Посрещнаха Ким Чен Ун на руската граница с хляб и сол и цветя

Срещата беше обявена в момент, когато преговорите между Пхенян и Вашингтон за севернокорейската ядрена програма отново са в задънена улица.

След провала на втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун през февруари във Виетнам следващият кръг на преговорите с Вашингтон завърши с неуспех, а Пхенян обяви, че е изпробвал нова ракета.

Регионални опасения

Русия има около 20-километрова сухопътна граница и близо 300 км морска граница с КНДР и е обезпокоена от напрежението на Корейския полуостров, въпреки че тя никога не е играла първостепенна роля в тези преговори.

"Със сигурност не е много успокоително да знаем, че има (ядрени) изпитания в непосредствена близост до нас. Тези, които изпадат в най-голяма паника заради Северна Корея, си живеят комфортно от другата страна на океана", казва Ана, имайки предвид САЩ.

"А ако нещо се случи, то ще засегне нас!", добавя младата жена.

Данил, студент от Далекоизточния университет, също принципно е позитивно настроен към среща, "била тя с враг, или с приятел". Той твърди, че не се страхува, защото "само чрез диалог и разговор може да се взимат решения".

Сестрата на Ким пристигна в Русия преди срещата с Путин

Владивосток, основното руско пристанище на Тихия океан, има скромен опит с големи международни срещи. Въпреки това Кремъл от 2015 г. организира там икономически форум, за който се смята, че е източният аналог на форума в Санкт Петербург (Северозападна Русия).

Москва поддържа добри отношения с Пхенян, въпреки че са далеч от върховите постижения през съветската епоха. Миналата година Путин изрази мълчаливата си подкрепа за региона, заявявайки, "че изглежда непродуктивно да се иска всичко от Северна Корея, а да не й се дава нищо в замяна".

Последната среща между държавните глави на Русия и Северна Корея беше през 2011 г. Тогава бащата на Ким Чен Ун Ким Чен Ир посети Сибир, за да се срещне с тогавашния президент и настоящ премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Преподавателката Надежда твърди, че не се страхува от севернокорейската ядрена програма и по-скоро се надява един ден да може да посети тази доста затворена страна, толкова близка и същевременно далечна. "Много бих искала да посетя Северна Корея, да отида в Пхенян и да видя как е там. Посещението ми вероятно ще премине под наблюдение, но това не ме плаши".
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
искам да попитам преди 4 години
До Анонимен 9А ти кой си??????????????
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичам да грухтя.
15
31
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До16. Не е бил. Но ще стане, руснаците трябва да бъдат изгонени от там
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15 Преди 160 г.,Владивосток е бил малко селище със стотина жители,така ,че няма начин да е бил център на китайския далечен изток!
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двамата си написаха по една червена точка. В.В.Путин отново показа превъзходството си пред мистър Тръмп. Ким топи ледове, трудно, но сигурно. След като и от Р.Корея изказват явно задоволство от случващото се, значи зреят процеси към подобряване на отношенията на полуострова, а може би и обединение! Една обединена Корея е един мощен сибирски тигър, силен, с невероятна икономика, наука, просветен, дисциплиниран и работлив народ, страхотна военна сила и ще играе ключова световна роля!
12
22
 
9
 
! Отговори
оох ох преди 4 години
"ще даде нов тласък за развитието"...наистина болни хорица...
11
10
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 4 години
Крайно време е да няма политика да няма оръжия да няма експлоатация.Съвременните хора вече заслужават това.Време е за комунизъм и единен прекрасен свят на тази чудна земя.
10
29
 
16
 
! Отговори
Пит Кин и Ком Свин преди 4 години
Са двама лузери начело на две кочиниАре у лево
9
10
 
10
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До АнонименТолкова категоричен е винаги само умствено ограниченият човек.
8
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единият е млоумен,а другият е луд!
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с тази среща руснаците доста по-явно от китайците показват на тръмп чие е мастилото на химикалката за така белунуваното от него споразумение.
6
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кимито много свинчок.
5
54
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двама сввтовни луди диктатори.И вашия ред ще дойде.А родните питинисти...са във възторг.Те сигурно очакват след тази стеща вечния враг САЩ да бъдат разбити.
4
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вова продължава да показва нагледно как може да се бърка в сметките на всички и за всичко. не беше сирия, не беше венецуела, сега СК. прави си каквото си иска, човека и никой гък не може да му каже. а рижия плешо набързо се изнесе от виетнам и по терлици, щеше да решава проблема, но не му се отвори парашута. то не е като да пишеш глупости в туитър по цял ден.
3
8
 
50
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Светът се променя и Северна Корея няма как да остане встрани от това.Малкият Ким естествено го разбира и сигурно има някакъв план.Едно обаче е сигурно-промяната няма да стане по желания от САЩ начин.
2
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ли е единствената заплаха в света, а другите са агънцата - пита младата жена.
1
12
 
34
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
русия да помогне на кимчо срещу санкциите на убии-ците от сащ едно меле щени засегне всичките