Спасиха 78-годишна жена с масивен инфаркт

Сложната безкръвна процедура завършила с успех и спасен живот
Обновена: 25 апр 2019 13:00 | 25 апр 2019 12:30,
68
Спасиха 78-годишна жена с масивен инфаркт
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Жена с тежък масивен инфаркт и причинено от него разкъсване в междукамерната преграда на сърцето беше спасена от мултидисциплинарен екип, воден от инвазивния кардиолог проф. Иво Петров в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, съобщиха от здравното заведение.

Още по темата
 

На приетата по спешност пациентка незабавно е направена перкутанна реваскулизация на запушената артерия, виновна за инфаркта. Поставена е и специална помпа (контрапулсатор), която да подпомага изпомпването на кръвта от сърцето.  Но поради некроза на тъканта в пространството между дясната и лявата камера се образува разкъсване с размер 8 мм. Подобен междукамерен дефект е несъвместим с живота, тъй като рязко влошава кръвообращението в белия дроб и затруднява цялата кръвна циркулация между сърце и бял дроб. А крайният резултат е тежка сърдечна недостатъчност и прогресиращо състояние с фатален край.

Донорството – хуманният акт, който спасява човешки живот

Сложната безкръвна процедура за отстраняване на руптурата беше извършена от мултидисциплинарен екип – анестизиолог, ехографист и инвазивен кардиолог, под ренгенографски и ехографски контрол през хранопровода. С изцяло перкутанен достъп през артерията на ръката и вената на шията екипът на проф. Петров успява да имплантира миниатюрно устройство (оклудер) и да затвори разкъсаната тъкан между камерите. 

„Въпреки че класическото решение при такива клинични случаи е откритата хирургия,  екипът ни имаше възможност да избира терапевтични опции и реши да приложи ендоваскуларно лечение. Сама по себе си интервенцията е животоспасяваща и изключително щадяща. Подобни безкръвни процедури у нас се правят относително рядко, защото изискват много голяма прецизност и експертиза от страна оператора. До момента в България са имплантирани не повече от 5 подобни дивайса за коригиране на междукамерен дефект след инфаркт. Повечето пациенти се пренасочват за открита хирургия, защото при ендоваскуларната терапия има много тънки моменти и предизвикателства от анатомична и техническа гледна точка. И тъй като тъканта, там където се е образувало разкъсването, не е абсолютно здрава и крайно уязвима, винаги съществува известен риск по време на интервенцията тя да бъде разкъсана и руптурата да се увеличи. Затова сме изключително щастливи, че успяхме да закрепим устройството на точното място и да компенсираме пробива.“, обясни инвазивният кардиолог проф. Иво Петров.

На четвъртия ден от процедурата пациентката е в значително подобрено състояние, в процес на рехабилитация и се подготвя за изписване. А от функционална гледна точка дефектът на междукамерната преграда е напълно изчезнал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
И последно ... преди 4 години
Надявам се да сте много радостни в момента, защото петточковата сърце експлоадираща техника не е легенда и се чудя колко инфаркта ще последват заради отказът да приемете, че Бак Мей е безпорно и неоспоримо най-голямата смъртоносна сила на тая планета и е просто казано, че когато някой успори самата смърт заслужена или не, ще го ядосате адски много ... Честито на печелившите :D
15
4
 
0
 
! Отговори
Нямате си и на идея преди 4 години
Колко ще съжалявате, че сте я спасили, защото го ядосахте супер много точно с това ... Това им беше историята на тия ...
14
3
 
0
 
! Отговори
Не си прескочила ... преди 4 години
https://youtube/watch?v=S2ixJRwnbjU Абатът се опитал да се консултира с Бак Мей само за да разбере, че Бак Мей бил неконсултируем и понеже си отказала да умреш цялата ти рода ... като в ония манастир един по един в сърцата ...
13
0
 
3
 
! Отговори
Пен преди 4 години
"5 подобни дивайса" - *** каква е тази българска дума "дивайса" ? Айде поне един език научете да говорите както трябва.Да смесваш думи от два езика не е признак на интелигентност а на това ,че не знаеш добре нито един от двата.
12
2
 
0
 
! Отговори
Не сте я спасили ... преди 4 години
Отложихте я за малко ....
11
3
 
0
 
! Отговори
Легенда или Призрак преди 4 години
Ще решите сами ... но гарантирам, че няма да е последната и' операция ...
10
2
 
0
 
! Отговори
Ми не ... преди 4 години
Ударена ли си от Пай Мей няма спасение, колкото и да ти се иска. Защото не важи правилото за разстрела тук, ще бъде ударена пак ... и отново и отново и отново ... Щом юмрукът на белия лотус е пропуснал веднъж, значи отпиши си цялата рода старо ...
9
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 4 години
С такива подробности с неясните за широката маса от хора медицинска терминология би следвало ситуацията да се опише в медицински форум.Иначе браво за всичко.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
такива неща се правят рядко, но нея са я прежалили,че е възрастна. ако се получи - аплаузи по медиите. ако не се получи - тихо и кротко възрастта е виновна. защо не можаха да събудят от медикаментозна кома майката на хр. мутафчиев ?
7
0
 
7
 
! Отговори
65 преди 4 години
Нищо не са платили.Севсем сериозно.Наскоро ,може би есента, на моя позната и бе направена аблация.През вени ,артерии и вкарват в сърцето електроди с които ,,поправятгрешката в ритъма на сърцето.Четири часа с пълна упойка.Доктор Трайков и екипът му.Стоя три дни.Плати 150лв. за престои-по-точно за битово обслужване.От къде си ,,дърпатпари лекарите за консумативи ,работа ,заплати?Те си знаят.Те си източват и преточват касата,те мрънкат едни с/у други,ама без пари не остават.Иначе Поклон за Петров
6
3
 
3
 
! Отговори
maca преди 4 години
И тук никой не пише колко са платили близките за операцията или кои са близките на жената. Винаги всичко има значение.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега - какво стана с другата статия ??? Падна от първа страница. Елементарни сте, но по-лошото е, че и нас мислите за такива.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това некомпенсира издънката на пета,която сви разцвета.В пета хората сасолидарни с еднодневките.Да и дадътстатут военна превързочна и освободятперсонала.
3
2
 
9
 
! Отговори
ееее преди 4 години
Браво. Но тези единични случки изобщо НЕ РЕШАВАТ проблема. Сега да си отклоним вниманието от другата мноооооого лоша новина от вчера, а ? Ей ама сте ми хитри вие.Само дето ние не сме толкова късопаметни.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е колко 70-80 или повече годишни получават подобно лечение и отношение.Единични бутикови случаи, а в действителност?
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на лекарите, които въпреки желанието на банкянския еднокнижник да умори пенсионерите, успяват да спасят част от тях.