В Япония стерилизирали хиляди, за да няма "некачествени потомци"

Правителствената програма действала от 1948 г. до 1996 г.
25 апр 2019 13:05, Елка Василева
58
В Япония стерилизирали хиляди, за да няма "некачествени потомци"
Снимка: архив, Reuters

Парламентът на Япония одобри закон за обезщетяване на десетки хиляди хора, стерилизирани, често без тяхно знание, съгласно действала до 1996 г. правителствена програма срещу ражданeто на "некачествени потомци", предаде Ройтерс.

Голяма част от обхванатите от програмата са имали физически или когнитивни увреждания, а други са страдали от проказа - сега лечимо заболяване, известно като болестта на Хансен, или просто са имали поведенчески проблеми.

В закона се поднасят "дълбоки извинения" на жертвите на програмата, повечето от които са били на възраст под 20 години в момента на операцията, и се обещава те да получат по 3,2 млн. йени (ок. 29 хиляди долара).

Документът бе одобрен единодушно от горната парламентарна камара, след като бе приет от по-влиятелната долна камара.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе направи изявление, в което също се извини на пострадалите от т.нар. Закона за евгенична защита. Той е влязъл в сила през 1948 г. с първоначална цел борба с недостига на храни и възстановяване на разрушенията през войната.

Отменен е чак през 1996 г., като преди това на стерилизация са били подложени около 25 хиляди души, а най-малко 16 500 от тях не са осъзнавали това. Най-много стерилизации са били извършени през 60-те и 70-те години, а последната такава операция е направена през 1993 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Както в Швеция, Дания, Норвегия, Германия....Все демокрации.
34
0
 
0
 
! Отговори
КГБ "До Моше&qu преди 4 години
До До моше 20ЗА ДА ПРЕКЪСНЕМ ХЕМОФИЛИЯТА НИЕ ПРЕВАНТИВНО ЗАСТРЕЛЯХМЕ НОСИТЕЛЯ И ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ.РЕШЕНИЕТО Е СПЕШНО - НИКОЙ ПОВЕЧЕ НЕ СМЕЕ ДА БОЛЕУВА
33
0
 
4
 
! Отговори
О'сака преди 4 години
Японците стерилизирали кисели краставички и сега им се извиняват "Извинете краставички. Коничиуа. Сайонара. Хай"
32
3
 
12
 
! Отговори
malart преди 4 години
Не ме учудва. Японците се имат за арийците на Азия
31
1
 
21
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Това е и причината японците да са толкова "напред".След войната контрола върху икономиката и социалната политика се води от САЩ и департамента на отбраната, икономиката противно на твърденията им е планова. Като всяка корпорация е планирана от правителство и други представители.Същата е ситуацията и в Южна Корея. Лъжат такива като нас, че развитието им се дължи на свободен пазар и чист капитализъм. Нито там, нито в САЩ преди нео-либералния строй не е било така. Това са алабалализми за глупци!
30
2
 
18
 
! Отговори
По $29 000 ? преди 4 години
Японците са умни. С такова обезщетение ще им излезе много по-евтино, отколкото да хрантутят пожизнено екземпляри, които или нищо няма да могат да вършат, или ще правят само пакости.
29
2
 
16
 
! Отговори
Не са първите преди 4 години
Един друг, който започна с речи по бирариите, се е сетил преди тях.
28
5
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Винаги съм знаел че Японците са поне 1 ниво по еволюирали от нас.Първата страна в Света която прозрява че Света няма нужда от сбъркани индивиди. Няма нужда от индивиди чиито родители са дегларирали,безхаберници,престъпници,наркомани,бедняци ,просяци ,болни хора .Защото всички знаем ,че в 90% от случаите Крушата не пада по далеч от дървото.Гена си е ген !!!!!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ембаро, санкции, бомби и самолетоносачи нататък кога?А, забравих, те са "демократи". И нямат петрол.
26
1
 
55
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 4 години
А ние нашите родни "японци" кога ще започнем да ги стерилизираме? Раждат на конвейер, смучат помощи, не плащат данъци, осигуровки, ток, вода, повечето са инвалиди или самотни майки по документи, . Изоставят си чаветата по паркингите... Това качествено потомство ли е според вас? Колко може да издържи държавата да храни това злокачествено образувание, преди да колабира съвсем? Крайно време е да въведем "японския модел"
25
2
 
22
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ето къде била тайната Япония да е толкова развита държава днес.... за съжаление.
24
2
 
6
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Е че тоя скрининг и тн се правят във всяка една що годе развита държава не виждам къде е проблемът.За да премахнеш даден алел на ген и получиш "чиста" форма на последният трябва да постигнеш някакви идеални условия при които тоя ген да се предава непроменен в поколенията и да го изолираш от всякакво влияние на околната среда което е невъзможно на практика тоест да спреш еволюцията един вид.
23
3
 
13
 
! Отговори
До моше преди 4 години
Евгениката не е лишена от смисъл, нищо, че е компроментирана наука.
22
2
 
10
 
! Отговори
До моше преди 4 години
Инбрийдингът е едно на ръка, но наследникът на руския престол се е падал далечен роднина на кралица Виктория. Ние не знаем кои гени са причинители на всички заболявания, но знаем за определени видове рак, сърдечносъдови заболявания и т.н. Тук не става въпрос да се кастрират и умъртвяват всички инвалиди, както са правили преди десетилетия. Говоря за генетични тестове на родителите, скрининг на плода, аборт по мед. причини, инвитро процедури и т.н.
21
1
 
11
 
! Отговори
Моше преди 4 години
По простата причина че измененията на ДНК водещи до тия мутации зависят от влиянието на екологичните файтори върху структурата на ДНК да не говорим че вече са доказани епигенетични фактори яърху контрола на реплицирането на гените и тн.Тванконтролиране в стил нацизъм е смешно в днешно време.
20
2
 
9
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Хемофилията се причинява от близкородствени връзки щото са два рецисивни алела нали се сещаш че ако царя се фане за *** неговия резисивен алел няма да се прояви ако селя.ката е носител на доминантен.Елементарна генетика тука става въпрос за друго че двама луди щели да се размножът и да педадат тва заболяване примерно.Само дето психичните отклонения са бая по-сложни и много от тодените ненормални нямат ненормални родители или имат по-далеч в родът си.Еемек това контеолиране е невъзможно.
19
4
 
3
 
! Отговори
BEDN ROM преди 4 години
ZAKON ZA EVGENICNA ZASHTITA TREBVA DA BADE PRIET I V BAKLARIA.
18
1
 
9
 
! Отговори
До моше преди 4 години
Давам ти за пример рода на британската кралица Виктория, който чрез серия от династични бракове разпространява хемофилията сред кралските дворове в Европа. Болестта се дължи на рецесивен ген, като е необходимо и двамата родители да го притежават, за да се прояви болестта в потомството. Синът на последния руски цар е бил болен от хемофилия точно поради тази причина.
17
4
 
18
 
! Отговори
az преди 4 години
Олеле. И обезщетението е смешно за това, което са им причинили..
16
4
 
6
 
! Отговори
лкн преди 4 години
демократизъм какво да се прави!!