33 г. от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството

След "Чернобил" радиоактивно са замърсени над 200 000 кв.км
Обновена: 26 апр 2019 14:34 | 26 апр 2019 14:30, Елка Василева
77
33 г. от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството
Снимка: БТА

Украйна, Русия и Беларус отбелязват днес 33-ата годишнина от най-тежката авария в атомна електроцентрала в историята на човечеството.

На 26 април 1986 г. при планирано спиране на Четвърти блок от АЕЦ "Чернобил", на територията на тогавашната Украинска съветска социалистическа република, избухва взрив в реактор тип РБМК-1000, припомня ТАСС.

В момента на аварията загиват двама души. Около 600 служители в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тези хора умират до края на 1986 г.

На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв. км от територията на тогавашния Съветски съюз, най-вече в сегашна Украйна, но и в Русия и Беларус.

Общо над 600 000 души участват в ликвидирането на последиците от най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Около една десета от тези хора умират, а 165 000 остават инвалиди.

От 30-километровата зона в радиус от АЕЦ "Чернобил" са евакуирани около 115 000 души.

От 2012 г. в Русия на 26 април се отбелязва Денят на участниците в ликвидирането на последиците от радиационни аварии и катастрофи и в памет на жертвите на тези аварии и катастрофи. В страните от Общността на независимите държави на 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационни аварии и катастрофи, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: чернобил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руската мърлящина е все извесна добре че САЩ затриха ссср кoчината
70
0
 
0
 
! Отговори
.6.6 преди 4 години
До ПроСоТоНе знам доколко укритията, за които говориш са били оборудвани. Аз птоектирах жилищни сгради с противорадиационни укрития в подземието: изчислени въздуховоди и необходими вентилатор. Нооо, вентилаторите бяха специални, внос от Съветския Съюз. Вентилаторите не бяха внесени, за да се довършат укритията. Казваха: по-късно, ако има нужда, вентилаторите ще бъдат внесени.
69
1
 
2
 
! Отговори
.6.6 преди 4 години
До ЛиквидаторДа, точно така ни казаха на инструктажа 1 или 2 седмици след аварията: аварията е била резултат на човешка грешка.
68
0
 
1
 
! Отговори
.6.6 преди 4 години
26 април 1996 беше петък. Аз говоря в предишния ми пост за следващата седмица, 29 април, понеделник, когато този дъжд валя.
67
3
 
4
 
! Отговори
Ликвидатор преди 4 години
Аварията в Чернобил е следствие на некадърни чебурашки. Аварията във Фукушима е природно бедствие.
66
0
 
2
 
! Отговори
.6.6 преди 4 години
Без съмнение имаше радиация и при нас. В понеделник следващата седмица трябваше да занеса документация до строящите се 5 и 6 блок. Беше валял дъжд. Откъснах няколко малки сливки от едно дърво, от което капеха капки след дъжда, и ги изядох. Много скоро след това устните ми се подуха. Никога до тогава, а и след това, не съм имала херпеси по устата.
65
0
 
11
 
! Отговори
.6.6 преди 4 години
По време на Чернобилската авария, работех в едно предпиятие обслужващо атомната центрла. Да, за аварията в Чернобил се научихме от запаадните радиостанции. Една или две седмици след аварията, се проведе инструктаж с работещите в нашето предприятие. Казаха ни, че армията е била уведимена за аварията (тоест какви мерки да се вземат), тъй като армията била "генетичният фонд" на България. А какво значеше това за женската част на този генетичен фонд? Абе, нямам думи какви политици имахме след 1944...
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички социалистически държави граничещи със СССР населението е уведомено и са препоръчани мерки за предпазване от радиацията. Ежедневно почистване с прахосмукача през мокра кърпа, ежедневно забърсване на праха с мокра кърпа. Забрана на консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Месото преди консумация се изварява и водата се изхвърля.Само в България комунистите скриха от народа си. Защо? Очевидно защото българският комунист е най-долното същество пръквало се някога на планетата.
63
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-тежката е Фукушима, отдавна би рекордите на Чернобил...
62
7
 
7
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 4 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
61
1
 
8
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Турците нямат РБМК, при ВВЕР такава авария е невъзможна, тъй като при повишаване на температурата се влошава забавянето на неутроните, много от тях се поглъщат поради увеличената концентрация на борна киселина в разтвора и като резултат мощността намалява и реакторът постепенно спира сам.
60
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Ленинград 1975 и Игналина 1983г. се разминават на косъм, РБМК е бил конструктивно негоден реактор и е бил обречен да избухне. За съжаление сериозни подобрения в конструкцията са направени едва след тежката авария вместо да се анализират по-леките преди това навреме.
59
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
У НАС ЦЯЛАТА АВАРИЯ ПОЧТИ НЕ БЕШЕ ОТРАЗЕНА.ХОРАТА СЛЕД 6 МАЙ РАЗБРАХА,ЧЕ НЕЩО Е АВАРИРАЛО.ДНЕС ЖЪНЕМ ПЛОДОВЕТЕ НА ЗДРАВАТА РАДИАЦИЯ.НЕ ЧЕ НЕЩО СЕ Е ПРОМЕНИЛО ОТ 111 МЯСТО ТРУДНО СЕ ВИЖДА ВЪРХА,НО ПО МЕДИИ И СТАТИСТИКА ВЪРВИМ НАПРЕД,НАПРЕД...НАПРЕД!
58
13
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Грешка извършена от глупавите, некомпетентни и пияни украинци!Подчертавам УКРАИНЦИ, а не руснаци защото в Русия няма авария с нито една тяхна АЕЦ.Очаквайте подобно включване и от турците защото са подобни амсалаци като украинците.
57
2
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
До просотоШвейцария съм я виждал само от самолет, може и да съм кацал един два пъти . Предполагам че тунели в Алпите бол. Но какво общо има швейцарската защита с бг говеждото с дипломатически паспорти . Никакви пледоарии не изнасям, ела където съм аз да гледаш как само пред бг посолството ще видиш индивиди с димящи фасове по всяко време на деня
56
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До 47 ПроСоТо"юнак"?!?!?!....Прочетох това...НЯМАМ повече въпроси към теб!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаейки за тестовете, старите кучета в централата набутват младока на смяна и го раздават скатавака. Както в казармата. Това е една от основните причини. Мърлячи! Колкото до контрола у нас, мога да ви кажа, че веднага бе организиран контрол от армията. Всички деца от лагерите за военно обучение бяха прибрани и за ястията прекратени. Бяха изпратени войници от химиците да следят състоянието на фона.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хиперинфлацията на мен ми дойде добре. През 98 погасих един кредит за апартамент на цената на 4 кутии цигари. Е който е имал спестявания, очевидно е на друго мнение...
53
2
 
7
 
! Отговори
До 47 ПроСоТо преди 4 години
Е тогава какво ти казаха бе юнак? Тези бомбоубежища ни водеха от предприятията да ги разглеждаме.В целият център,под президенство,МС,Дондуков и под мавзолея е кухо от тунели и бетонирани помещения.Но това няма нищо общо с онова което ни казаха /по скоро премълчаха/ по телевизията Шиндаров и чиче Стоичков.А за ЦК беше внасяна вода и храна от далечни страни. Сега се мъчат да ни убедят че това не било вярно.Те така след 15-20 години ще отричат и хиперинфлацията при Виденов.
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиизраелец, аварията формално беше допусната от украинските оператори, а не от руските...