Еврокомисар: Рано е още да свалим мониторинга на България

Българите не вярват на правосъдието, има работа за вършене, смята Йоурова
Обновена: 26 апр 2019 18:55 | 26 апр 2019 16:26,
48
Еврокомисар: Рано е още да свалим мониторинга на България
Снимка: БТА

Отпадането на механизма за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в България едва ли ще стане през мандата на тази Европейска комисия. Прогнозата е на комисаря за правосъдие на ЕС Вера Йоурова.

"Личното ми мнение е, че това няма да се случи през мандата на тази Комисия. Пред нас няма достатъчно време, а и посоката не е толкова положителна, че да можем да кажем ясно, че можем да спрем механизма", заяви Йоурова днес в Брюксел.

Изказването й беше в отговор на въпрос дали Комисията ще може да изпълни обещанието, което нейният председател Жан-Клод Юнкер даде в началото на мандата си пред България и Румъния - двете държави, които единствени са наблюдавани от Брюксел за правосъдните си системи.

Като причини Йоурова изтъкна липсата на доверие у българите в съдебната система, както и оставащата работа по изпълнение на препоръките на Еврокомисията, които са условие за отпадане на наблюдението. Еврокомисарят подчерта, че усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС, “така, че у хората има доста голямо недоверие към правосъдната система”.

Тимерманс се съмнява, че мониторинга на България ще спре

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2019/04/03/timermans-se-symniava-che-monitoringa-na-bylgariia-shte-spre.406506
 

Тимерманс се съмнява, че мониторингът на България ще спре

Освен това правосъдният еврокомисар смята, че има още конкретни цели за постигане, особено по отношение на “устойчивите мерки и мерките за необратимост, които все още искаме да видим”, каза Йоурова.

Тя посочи, че България има проблеми и с гражданското и с търговското правораздаване, с информацията, идваща от съдилищата.

Вера Йоурова е вторият член на Европейската комисия, който в последния месец изказва мнение, че мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка, няма да може да бъде свален до 1 ноемрври, когато изтича мандатът на Комисията “Юнкер”.

В началото на месеца първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс също изрази съмнения, че отпадането на наблюдението ще се случи тази година.

Според него България има “още работа за вършене”, а ситуацията с независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията в Румъния предизвикват сериозна загриженост. Той призна, че ЕС е направил грешна преценка, смятайки, че механизмът "ще може да реши бързо проблеми, които е трябвало да се разрешат още преди разширяването са се оказали твърде оптимистични" и трябва да служи за урок.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. Новият български министър на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че отпадането му е приоритет за работата му като министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа не не никакво сваляне, че нашите убавци само това чакат у парламенту. Възможно най-много проверки, докато политиците ни се научат на честност и се изкоренят комунистическите прийоми. Може би след 20-тина години тогаз.
37
0
 
0
 
! Отговори
ДИВАК преди 4 години
До панчо - Панчо, когато съм ял БОБ се напъвам и знаеш ли какво излиза - ядрено гориво за космоса :)))Не се ядосвай , мисля , че съм живял достатъчно за да знам МАНТАЛИТЕТА на света , променя се природата , променя се външният вид на човек от неговото раждане и не всякога "развитието " на човешкото " ЖЕЛАНИЕ " съвпада с нормалният ЧОВЕК . Ако цитирам Пеньо Пенев , " Човека е Човек , когато е на път"
36
0
 
1
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До ГЕРБ форевърединственно ние самите можем да се извадим и никой друг но ние нещем да се напънем
35
4
 
1
 
! Отговори
ДИВАК преди 4 години
дреме ми ,еврото не го искам - работя и живея с паунди и левове , еврото е гнилоч- правосъдието в България си е нормално и си е по традиция ! Западна европа да си СТЪГМИ законодателството с БЪЛГАРСКИЯТ МАНТАЛИТЕТ , казах !
34
1
 
3
 
! Отговори
Айде наште преди 4 години
Юнкер, Юнкер!
33
9
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ форевър преди 4 години
Йоурова е една злобна либералка, а Тимерманс - просто социалист. На ББ Юнкер му е обещал и ще ни извади от срама. ЕНП форевър
32
8
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
единственната политическа формация у нас която е заинтересована за реформа в правораздаването е Демократична БългарияХристо Иванов е личността която да сложи ред в прокуратурата и с преуритет правосъдиеединственно той има политическата воля а досегашните маскари доказаха че унизителния мониторинг изобщо не ги интересува докато това по скоро ги облагодетелства за да си крадат необезпокояванонооо *** гласува и ще продължи да гласува не грамотно и да затъва вместо да погледне в ново дясно
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Е, на бойко му е ДОСТАТЪЧНО да му "вярва" цветанов.............И ИЗБОРИТЕ СА МУ В КЪРПА ВЪРЗАНИ!
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До sofeto 35Хи-хи-хи................няма нужда да ни "изхвърлят"!!!! СКОРО САМИ ЩЕ ИМ ТРЪШНЕМ ВРАТАТА!!!! Нека още веднъж да ни накарат да почнем да се обръщаме към майките и бащите си с "родител 1" и "родител 2", това на наследниците на Хаджи Димитър, хайдутина Шибил или на Бенковски, на Боримечката......главата ми не го побира!!! На Боримечката да му кажеш, че е мека китка.............Мили Боже!!!! Тия еуропейци май ще трябва ПАК да им турнем "желязна завеса"!!! ТОЗИ ПЪТ ОТ НАША СТРАНА!!!
29
1
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Поради безаконието, корупцията и бандитизма което цари у нашенско, никак не мие ясно поради какви "стратегически" причини ЕС все още не е изхвълил "БГ" от този съюз!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ,ако знаете ,какво се случва в България ?!Една стотинка ,няма да им дадете !Прости европейци !
27
2
 
12
 
! Отговори
Каракочев преди 4 години
Защо тези европейци се бъзикат така с Бацко?
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така рухва и последната опорна точка на ББ. Не знам с какви очи може да се пуска вече по медиите. Никой не му вярва на БойкоНокио.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28. Излезе , че по знаеш от експертите. Случая се разглежда и не е така лесен. По причина , че и друг участник в ПТП има.
24
2
 
12
 
! Отговори
Другарки засраметесе преди 4 години
Това не е "г-н местан" а другаря Наместан от бкп ченге от дс.Съдебната система от както комунистите взеха властта в БГ е на нивото на селска седянка.
23
3
 
24
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
проблемите в страната започват именно от правосъдната система това е нещо което проспериращите западни страни са си разрешили много отдавна натрупаното у нас напрежение е с основи именно там в липсата на правосъдие което блокира развитието ни и доверието към нас от международни инвеститориникоя от досегашните партии не беше смела и с воля да стъпи на мазолаединственно Дмократична България с Христо Иванов има за преуритет тази реформа но *** не ще и да знае гласуване за някой малко известен
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти сам си го избра
21
3
 
16
 
! Отговори
Цар преди 4 години
Ха ха, съдебна система в Бг=ДС.. Само ченгета и доносници..
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно е права. Но разликата в изброените държави е различна. От тях ние сме най зле. Така ако напише и за журналистиката пак ще познае.
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1944г. Правосъдието е в служба на властващите. БКП, БСП , ДПС , ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ, ГЕРБ.