Австрия е пред нови избори, а как ще се отрази това на евровота?

И все пак според наблюдатели Курц не е имал избор
15
Австрия е пред нови избори, а как ще се отрази това на евровота?
Снимка: Reuters

След политическия трус от вчерашния ден, предизвикан от скандално видео, Австрия се готви за парламентарни избори. Днес федералният президент Александър Ван дер Белен прие канцлера Себастиан Курц, за да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки, които трябва да бъдат предприети в тази ситуация, съобщи БТА.

Най-вероятно е новите парламентарни избори да бъдат насрочени за септември. До този момент ще бъде назначен временен вицеканцлер.

Основен въпрос за всички партии е какво ще е влиянието на правителствената криза върху изборите за Европейски парламент след една седмица. На този въпрос никой от политическите наблюдатели не може да даде ясен отговор. Според социологически проучвания е възможно Австрийската народна партия, която е член на Европейската народна партия (ЕНП), да се надява на допълнителни гласове.

Манфред Вебер, водач на листата на ЕНП одобри решението на Курц за обявяване на преждевременни парламентарни избори.

Представители на Сдружението на десните популисти, в което членува и Австрийската партия на свободата (АПС), реагираха сдържано. Шефът на партия "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен подчерта, че продължава да стои зад АПС, а за дясната популистка Мари льо Пен това си е австрийска вътрешнополитическа работа.

Според наблюдателите на общественото мнение, направили изявления за австрийската агенция по печата АПА, решението на Себастиан Курц да обяви нови избори е правилно. Но въпреки че е успял да предотврати по-големи щети, открит остава въпросът за коалиционния партньор. Интервюираните експерти смятат за малко вероятно нов вариант на досегашната коалиция. АПС трябва да се настрои за изборни загуби, е мнението на социолозите.

Според Норберт Хофер водачът на АНП е бил принуден да обяви избори, за да предотврати по-големи щети във вътрешнополитически и в международен план.

Въпросът сега е дали АНП ще успее да си върне избирателите, които станаха избиратели на АПС. Защото положително АПС ще се мобилизира това да не се случи и е възможно положението да "стане брутално" и да няма нищо общо с "приказките за хармония" между двете довчерашни коалиционни партньорки.

Според политолога Волфганг Бахмайер "Курц нямаше алтернатива". С обявяване на нови избори той има шанс за по-добър резултат. Но политическата дейност ще е сложна, тъй като АПС засега изобщо не влиза в сметките.
Остават Австрийската социалдемократическа партия или коалиция със зелените и НЕОС.

За експертите забавянето на пресконференцията на Себастиан Курц във вчерашния наситен на политическо напрежение ден се е отразило неблагоприятно за канцлера, тъй като даде възможност на АПС за поява на слухове за нерешителност, за шах с постовете, което разби илюзията за хармонично управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: АвстрияизбориКурц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Навсякъде, където кривнат (макар и малко) в полза на независимост и национални интереси и става корупционен скандал. С Унгария вече се воюва, наред е Италия.............
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12И двете разледвания са важни. И трябва да се извършат и виновните да си получат заслуженото. Но службите на една държава, не трябва да са държава в държавата и да редят политиката в държавата. Това е край на демокрацията .
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че този си е за уволнение - няма съмнение. Но по-важния въпрос е, дали това не поставен капан от службите на Австрия с пратена от тях уж-"русиня" - с политическа цел. Ако се окаже така, това ще още по-голям скандал и с грандиозни последици,
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то и при нас имаше един запис,но те вместо да разследват чутото в записа,започнаха да разследват кой го е направил...
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да видят всички български политици, как се постъпва в нормалните държави. Разкриват те и оставка, че дори и избори. А тук, напускаш и те назначават на друга висша длъжност, когато си от ГРОБ или от управляващата партия, която и да е тя. За търсене на наказателна отговорност изобщо в територията България, липсва. Тук вече е клиширано, носят политическа отговорност, наказателната, не им е известна.
9
3
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Въпреки цялата привидност скандалът не е толкова сериозен,колкото изглежда.Щрахе си получава заслуженото заради необмисленото си поведение,но сега започват въпроси .Къде е тази рускиня/латвийка и в действителност съществува ли такава под името с което се представя?Думите на Щрахе извадени ли са от контекста и защо вестниците публикуват само част от материала?И защо сега-преди евровота?Много е важен въпроса,кой е направил видеото-и това не е толкова въпрос на техника,а на агентура и организация
8
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГНУСНО Е, ЧЕРВЕН ПРЕМИЕР ДА НОСИ СИНЯ ВРАТОВРЪЗКА!!! ОТВРАТ
7
3
 
2
 
! Отговори
ЕСЕ преди 4 години
нали само в България имаше такива ?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Balgaria borisov radev da vsimat primer ot avstriizite v bg kokola zrudno se puska milionetite oschte go oglijfat kak ne im omrasna na gerb i pravitelstvoto vse oschte da sedat i da bogatejat ne vi li stigat mutri mutresi
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не Папата да доведе, ами Господ, пак няма да успее.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До следащите избори. Ще са му за последно на ***.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Австрия заради един скандал си отива правителството,а при нас цялата държава се тресе от скандали и корупция сред управляващите и нищо!Само едни бушончета и продължава в същия дух!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
e sia sh si izberat nekoi lang
1
2
 
19
 
! Отговори
zeus преди 4 години
А при нас всеки ден излизат на светло всякакви корупционни схеми, от време на време и записи, ама бушоните си горят, Баце си седи все едно нищо не е станало.