Европейският съюз праща граничари в Албания

Броят на нелегалните мигранти по Балканския маршрут се е удвоил
20 май 2019 20:27,
5
Европейският съюз праща граничари в Албания
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз ще разположи свои граничари по браздата между Албания и Гърция, за да помагат на местните власти да спират мигранти, поели към вътрешността на Европа.

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос ще бъде утре в Тирана, за да приветства пристигането на първите офицери от Европейската служба за гранична и брегова охрана. Те ще застъпят на служба още в сряда.

Албания е първата държава, която не е член на ЕС, в охраната на чиято граница ще участват европейски граждани.

Брюксел сключи подобни споразумения и с останалите държави от Западните Балкани и започна да обучава техните гранични полицаи, как да приемат бежанци.

През април по Балканския маршрут са регистрирани над 600 нелагални пресичания на границата, като от началото на годината те са 3400, съобщи граничната агенция на ЕС. Това е почти двойно повече за същия месец миналата година. Най-много сред тях идват от Афганистан.

По данни на европейската гранична агенция пътят през Турция отново е най-използван от нелегалните мигранти, тръгнали към Европа. През април по границите в ЕС са задържани 4900 незаконни мигранти, с 19% по-малко от март. Половината от тях (2940) са се промъкнали през Турция.

Един от четирима, пристигащи през Егейско море към Европа е афганистанец, съобщава Фронтекс. Всеки пети е турски гражданин.

Междувременно нелегалните мигранти по централния маршрут към Италия през април са едва 200, а към Испания - 900.

От началото на годината в ЕС са влезли нелегално 24 200 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Какво преди 4 години
Какво лошо има емигранти да ходят в Албания, като са с техните мюсолмански разбирания. По време на войната албанците отидоха в Северна Македония и те направиха глупостта, да ги приемат. Албанците са народ, който превзема чужди територии и заслужава да приеме емигранти. С техните камъни...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поначало албанците са циреят на европата.Това е сведено преди многогодини.Сега някак искат да ни ги хар-зулнат на нас,щото инак са близо доцентъра.Много убиват,а и се въдят,ноплеменно.Албанската мафия- да.Но тя,може да определя нормите на страната.Проблем,хем наложащ,хем сложен.ДажеМергел и сие мълчат.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пречат на албанската мафия.