Крайната десница в Австрия се оттегли от правителството

По-рано канцлерът поиска оставката на вътрешния министър Херберт Кикъл
20 май 2019 21:50,
10
Крайната десница в Австрия се оттегли от правителството
Снимка: БТА

Крайнодясната Австрийска партия на свободата обяви, че всички нейни министри, влизащи в състава на коалиционното правителство на консерватора Себастиан Курц се оттеглят заради това, че по-рано тази вечер канцлерът поиска оставката на вътрешния министър Херберт Кикъл, който е също от АПС, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Курц каза, че е поискал президентът на Австрия Александър Ван Дер Белен да отстрани от поста Кикъл.

Още по темата

По-рано днес новият лидер на АПС Норберт Хофер обвърза оставането на партията в управлението със съдбата на Кикъл. Курц пък каза, че е готов да управлява с правителство на малцинството до предсрочните избори в Австрия и че ще поиска от президента да назначи експерти на местата на оттеглилите се крайнодесни министри.

До кризата в Австрия се стигна, след като в петък се появи видео, в което се говори за предполагаемо руско финансиране за австрийската крайна десница, на която главен секретар е Кикъл.

В кадрите, излъчени в петък от германски медии, се виждаше популисткият лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, видимо пийнал и заснет със скрита камера по време на среща във вила в Ибиса, да показва, че е склонен да предостави договори за обществени поръчки в Австрия в замяна на руска финансова подкрепа за неговата формация. Заради скандала Щрахе подаде оставка като партиен лидер и като вицеканцлер.

Същевременно днес Памела Ренди-Вагнер, ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия, най-голямата опозиционна партия в Австрия, поиска оставката на самия Курц и каза, че това ще е единственото добро и трайно решение на настоящата политическа криза в Австрия, предаде ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 4 години
Грешникът е наказан,като имаше предположения ,че трябва да бъде разпънат на кръст!?Но сега започва повече да се говори за постановка на чужди тайни служби,което може да анулира целия ефект от презумцията за жестока корупция/щом е свързана даже само с намек с Русия/!?!Втвърдената позиция на АПС говори,че и те имат какво да кажат и вероятно ще го кажат преди предсрочните избори!?Освен това ,вестниците които са публикували материала ще трябва убедително да дообяснят,че това не е "fake news"!?
5
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Въпрос - защо от 2017 досега - никой не е "знаел нищо за постановката" . Защо "изтичането" на видеото е станало през немски медии.Кой е "поръчал постановката" , и с каква цел? Защо "случайно" - всичко се случва десетина дни - преди изборите за нов парламент в Брюксел?Сopoсoидните партии и слуги - не искат да "сдават кокъла" и тлъстите заплати ... демокрацията и в Европа - се превръща в илюзия
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАД ТОЗИ ПЛАН СТОИ МЕРКЕЛ И ПУТИН
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейските служби не са подкупни като ДАНС.Нашите служби са тесно свързани с руските.България е разпределителна мрежа на Путин.Седваща битка на ЕU службите са с крайно десните популисти Мари Льо Пен,Салвини и Магарешки.Следват арести и оставки
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Активно мероприятие, и последващо програмиране на общественото мнение. Но основния проблем е, какво ще правим с електростатично им остава. На мястото на отсечена та глава, ще изникват нови три.Що ли? Щото причината да се нравятай крайно десни идеи си стои.Що ли?
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За два дни се обърна правителство в Австрия няколко пъти. Нашето е непоклатимо. Апартаменти, суджуци, карнтия, офшорки не го ловят. Стъпили са здраво на земята.