Тръмп: Докато съм на власт, Китай няма да е номер 1

Очевидно Китай не се справя така добре като нас в търговската война,
20 май 2019 13:39, Бойчо Попов
74
Тръмп: Докато съм на власт, Китай няма да е номер 1
снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е „много щастлив“ от търговската война и заради това, че Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила в света, докато той е на власт, съобщава Bloomberg.

“Взимаме милиарди долари“, сподели Тръмп в ефира на Fox News Channel, след като беше попитан за развитието на търговската война. „Очевидно Китай не се справя така добре като нас“, добави още президентът.  

Коментарите на Тръмп сигнализират, че той явно не бърза да се върне към преговорите с Пекин, след като по-ранните разговори пропаднаха, давайки път на нова ескалация в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

По-рано през май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Търговските трусове продължиха с решението на Тръмп да наложи забрана на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. за достъп до американския пазар, както и блокиране на доставките от страна на доставчици от САЩ.

Китайската икономика „не е велика“ в момента, заяви още Тръмп, добавяйки: „Нашата икономика е фантастична. Защото те искаха да ни настигнат, да станат по-големи от нас. Ако Хилъри Клинтън беше станала президент, Китай щеше да има много по-голяма икономика от нас до края на нейния мандат. А сега дори не се доближават до това“.

Президентът на САЩ също посочи, че вярва, че Китай иска да измести Америка като световна водеща суперсила, „но това няма да стане с мен“.

„Смятам, че това е тяхното намерение“, подчерта той, добавяйки: „И защо да не стане? Имам предвид, че те са много амбициозни хора, много умни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам още колко време САЩ ще са лидер,но вече не са морален лидер. Когато някой,който има претенции, че е суперсила,а не може да удържа позицията си без нечестна игра и трикове,то това е показател, че е престанал да бъде супер сила.Иска и се прави, че е, но на всички е ясно, че не е. Някои се правят,че му вярват, други го дърпат за опашката, четвърти се бъзикат с "лидера".В миналото залеза на "империите" траеше поне столетие,но в днешните забързани времена може и десетилетие да е достатъчно.
61
0
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
Да правилно в тези кабели са големите пари а и конкурентите им имат не работещи кабели при определени условия и така имат лидерство в това.Докато телефоните им са качествени но имат и работещи алтернативи.ПП макар че кабели ми звучи странно, просто е 5G технологични решения.
60
0
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 4 години
Както гърците не харесват германия защото имат огромен дълг към тях така и сащ не харесва китай защото имат огромен дълг.Но има една разлика размера на дълга, безспорно това е като ядрена бомба в ръцете на китай , но не съвсем ако китай се отърват от тези акции без загуба, след това няма къде да инвестират тази сума.Няма китай да си убиват златната кокошка за да видят как снася златни яйца.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хуавей ги цакат заради кабелите които поставят, а не заради телефони или уреди за краен клиент.
58
0
 
0
 
! Отговори
do 63 преди 4 години
А те ги държат понеже са супер готини и обичат щатите ли ? Айде обясни ни ти какво ще стане и защо не го правят :)
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Китай и Русия си дръпнат парите вложени в американски ценни книжа какво ли ще стане?
56
2
 
13
 
! Отговори
ASD преди 4 години
Икономическата война Китай -САЩ се превърна в борба свободен стил. НО САЩ нямат представа от китайския боен стил. Докато Тръмп си мисли учи ще спечели по точки, Китай започва да чупи един по един кокалите на американската икономика! ФАКТ!Скоро очаквайте: Първо масови фалити на фермери в САЩ! Масови фалити в нефтодобиващата и нефтопреработвателната индустрия. Масови фалити в производството на електроника. Катастрофални загуби от изнесените в Китай американски производства.
55
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Китай е бил империя,американците (коренното население,не изродената ***) са танцували около огъня и са висяли по клоните.Тоя рижав лунатик не може да ги уплаши.Дано ЕС не се подлъже да играе по свирката на рижавия..САЩ вече не е фактор!
54
0
 
29
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Някой е сменил хапчетата на бай Доньо Тромбата от вчера насам. Само глупости плещи и тряска автогол след автогол за американската политика.Поне половината икономика, най-вече производството и търговията с електроника е вързано за Китай. С това смело и агресивно рязане на собствения си клон няма да стигнат далеч.
53
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъжно Тръмп, тъжно. Всички почти предпочитат качествени и евтини китайски телефони а кой ще купува скъпите американски бо...ци ?
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам Китай и особено красивите китайки.
51
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трамп, та китай отдавна е номер едно. Дигурно живееш още в миналото !
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците взеха ,,перлата'' на гръцката икономика/пристанищата/,и сега са много добре ...китайците.Гръцките работници намаляха на половина,и който остана,работи за половин заплата от предишната.Гледам китайците имат своите подръжници и в България,а това е не много добре.Всеки по-запознат а китайската психология и философия,ще ви каже че ако дойдат китайците,по добре да се хваща по широкият свят.Имат най-много пари за инвестиране,и купуват наред целите отрасли.Питайте някой работил за китайци.
49
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и без това китайците са още доста далече от номер 1, Тръмп просто си вдига рейтинга, в най-добрия случай да са на 10-15 години разтояние от първа икономика.
48
3
 
19
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Поредният ход на палячото, обречен а провал! И как точно ще повлияе на икономиката на жълтурите, нима ще произвежда перални или хладилници в краварника? Всичко това удря по джоба на хамерикана, защото той ще продължава да купува китайското, по простата причина, че няма къде от друго место! Кога себестойността на един уред, произведен в друга страна ще бие китайското- никога!!! Уж този е бизнесмен, но май повече е лъжец!!!
47
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До TTне се изразиха за златото правилноЗначи и Китай и РФ продават САЩ ценни книжа и купуват злато тоест 1944 година долара стана основна резервна валута сега и РФ и Китай се опитват да направят златото основна резервна валутаПримерно за миналата година и РФ и Китай са закупили поне по 100т злато всеки
46
10
 
1
 
! Отговори
TT преди 4 години
До ПорЦелан Искаш да кажеш, че ние например плащаме газта на рашаните със злато ли???
45
6
 
17
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До 2019г.Когато САЩ достигнат брой вишисти по инжинерни дисциплини обучавани в Китай елате ми се обадетеСАЩ са общо 340 милиона в Китай може би двойно повече хора работят в разните производства.
44
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До anonСлучано да знаеш какъв е закона в Турция? 50/50 когато чужда фирма иска да инвестира в Турция (примерно да сглобяваш автомобили) има турски консорциуми които само с това се занимавати Закона още повече ги защитава ако инвеститора иска да се махне турците имат право да изкупят 50% на чужденеца. Да няма да произвеждат същия продукт но целия завод остава за турците.Така че Китайската политика се повтаря по един или друг начин от всички по-големи развиващи се страни.
43
16
 
6
 
! Отговори
2019г. преди 4 години
USA GDP - $21.41 trillion // GDP Per Capita $65 000 China GDP - $15.54 trillion // GDP Per Capita $10 900Китай имат още мноооого ориз да изядат докато стигнат стандарта на живот в САЩ!