Петима зъболекари с обвинения за източване на НЗОК

Нанесената щета на Здравната каса е за над 120 000 лв.
21 май 2019 19:30,
11
Петима зъболекари с обвинения за източване на НЗОК
Снимка: pixabay.com

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на петима лекари по дентална медицина и на един от техните помагачи за извършени документни измами, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата

В резултат на престъпните действия на лицата, за посочения период е била нанесена щета на Здравната каса в общ размер над 120 000 лв.

Спрямо шестимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в различни размери, които те в момента обжалват в съда.

Лекарите са от София, но не са се познавали. Всичките те обаче са имали сключени договори с НЗОК и са ползвали софтуерния продукт, разработен от Касата за отчитане на дейността им - "Хипократ". Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите са ползвали услугите на обвинения в помагачество, който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

През 2015 г. служител при един от лекарите започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни от Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

Изготвените документи са били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за "родител" на децата. След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист, който, от своя страна, ги регистрирал в системата.

Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помагач в извършването на престъплението, изготвил неистинските амбулаторни листове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
6
 
! Отговори
КАК преди 4 години
Да ви дам съвет как да Излъжете Системата на Здравеопазване в България ако сте Здравноосигурен .Този Пример може да се използва и от НЗОК като пример за промяна на Закона .Аз съм Здравноосигурен от от десетки години се осигурявам на Тавана - сега плащам по 345 лева Месечно , скоро ми се наложи да отида на Лекар , ама нали съм прагматичен и се обадих че искам частен прием за преглед и не съм осигурен - чакаха ме на Крак пред кабинета - а отвън имаше един куп обикновени хора , с ЗО .
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички се подписват за неизвършени услуги, за лежали в болница без да са стояли там, а после плюят на интернет корупцията в здравеопазването и недостатъчните пари там.
7
3
 
9
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕ преди 4 години
Бюджета на НЗОК е близо 4,5 Милиарда лева .От тях реално за Здравни Услуги са 10% - Другото са Кражби от Лекарите .С НОИ нещата са По-Мащабни .
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма конфискация има само и само придобиване.Станаха кметове,общински съветници,директори на болници.Построиха си частни клиники,разболяха са от царски болести(подагра) от плюскане и разходки по света
5
0
 
10
 
! Отговори
Гешо преди 4 години
Ако се докаже че са виновни - накажете ги .Но не пред строя или с предупреждения, а с отнемане на правата им за 5 години и парична глоба двойна от присвоената . После който иска да върти далавери .
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички болници източват здравната каса и то за стотици хиляди. Тия 5 лекари са кокошкари , като не искат да хванат големите риби са погнали тях
3
1
 
13
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Ако няма затвор и конфискация , бялата мафия няма страх от нищо !!
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Методиев направи това възможно с любезното съдействие на шведския електорат, БХК и няколко милиона празни глави
1
5
 
8
 
! Отговори
запознат преди 4 години
било е по поръчка на ГЕРБ и цв. цв.