ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций

Там има огромна военновъздушна база на САЩ
23 май 2019 11:09, Елка Василева
71
ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций
Снимка: архив, Reuters

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство искане към Великобритания да прекрати "колониалната си администрация" на архипелага Чагос в Индийския океан и да предаде до 6 месеца управлението на островите на Мавриций, който напълно да го "деколонизира", предаде Асошиейтед прес.

От 193 членове на ОС на световната организация 116 гласуваха за резолюцията, 6 бяха против - сред тях САЩ, Великобритания, Австралия и Израел. 56 се въздържаха, включително и няколко европейски страни.

Архипелагът бе отделен от Мавриций през 1965 г. и оттогава е управляван от Лондон като британска територия в Индийския океан.

Главният му остров - Диего Гарсия, заемащ стратегическо място точно в средата на океана, бе даден на лизинг на САЩ, които изградиха там огромна военновъздушна база, която играе ключова роля във всички американски военни операции в Близкия изток и Афганистан.

Резолюцията не е правно обвързваща, но има значителна тежест, защото потвърждава вече изразеното през февруари т.г. мнение по въпроса на Международния съд, а отразява и мнението на огромната маса от световната общност.

Великобритания няма намерение да се съобрази с това мнение на Общото събрание, защото смята Чагос за своя отвъдморска територия, която никога не е била колония. Лондон твърди още, че архипелагът никога не е бил част от островната държава Мавриций и затова претенциите й за суверенитет са невалидни, пише БТА.

Британската представителка в ООН Карен Пиърс, цитирана от АП, каза, че нейната страна държи на споразумението от 1965 г. с правителството на Мавриций за отделяне на тази британска територия в Индийския океан в замяна на риболовни права и други отстъпки. То включва и ангажимент "тази територия да бъде отстъпена, когато няма повече да е необходима за цели на отбраната".

Тя подчерта значението на американско-британските военни съоръжения на Диего Гарсия за безопасността и сигурността на съюзниците и приятелите, включително и Мавриций, в региона и извън него в сегашния "опасен и несигурен" свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Англосаксонските Колониалисти не можели да върнат за сега архипелага защото военната база там пазела и приятеля Мавриций в сегашния "опасен и несигурен" свят........Измислиха го лицемерите.......
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"не разбрах много от написаното"То не е писано за такива като теб.
56
5
 
3
 
! Отговори
Браво на унгарците преди 4 години
Защо статията не споменава и Унгария че, е подкрепила Великобритания и, на практика САЩ, които имат важна военна база там? Браво на унгарците, хора със здрав разум!Претенции върху гол остров с който населението на Мавриция няма и не е имало никога нищо общо... Британците/американците ще кажат на ООН да си гледа работата и толкова.А българите никога няма да имат собстевно мнение изглежда.
55
2
 
3
 
! Отговори
gosko преди 4 години
До Анонименне разбрах много от написаното, само че някой пречи на населението на Африка да се радва на деколонизацията си. Винаги има НЯКОЙ да пречи, но никога не си ти самия.Сигурно е някой лош?Абе да не би те сами да си пречат, както космоса на ракетата, вълната на Хемингуей и клуб "ръцете ми пречат"?
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тоя с биполярното - твоя любим Запад го гони в по-голяма степен, трудно се съвместява Гибралтар, Кипър, Малвините, Косово и други от тоя сорт с Крим например. Не биполярно, ами директно раздесеторяване на личността.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А аз се чудя защо ДЕколонизирана Африка"Отговорите са прости. - Населението не бива.- Активно му пречат.- Косвено им се разказва играта.
52
1
 
3
 
! Отговори
gosko преди 4 години
А аз се чудя защо ДЕколонизирана Африка не се радва на своята деколонизация, а масово се хвърля в морето за да дойде при същите тия колонизатори да я мъчат?А де?!?
51
3
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Ами тъй де, всяка жабка да си знае гъола! Какво общо имат жителите на Мавриция с Диего Гарсия че, имат претенции?! Наследниците на изселените са родени и живеят в Мадагаскар и те нямат претенции, но Мавриция има... Просто се чудя как не получавате би-поларно разтройство от толкова противоречия в главите ви!Това е една гола земя на която няма нищо освен база. Никой нормален не иска да ходи там. Всичко е добре платена болшевишка политика.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бисмрк ли бяха думите на Берлинския конгрес - " Не сме се събрали да ощастливим българите, а да запазим мира в Европа". Сиреч май.ната им на българите, дай да нахраним геополитическите хиени с техните ненаситни търбуси, а або.ригените - тях кой ги брои за нещо. Цялата световна политика в последно време се прави ТОЧНО по този начин. Кой е в основата на проблема - ХИЕНИТЕ. А кои са най-хищните от тях - видно е.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешните леви, както и вчерашните, и утрешните, смятат националната държава за върховното зло. Как се връзва тезата ти за мултикултурализма с това което ти казах по-долу - всяка жабка в нейния гьол. Хората са различни, за добро и за зло, най-добре да се разделят и всеки да си живее по начина, по който реши. А не насилствено омесени, вечно в положение партер. Едно разединено общество се управлява лесно - не е кой знае какво откровение.
48
2
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
Затова пък днешните леви са ги издигнали на пиедестал тези "местни особености". Китай стои здраво зад този мултикултурализъм за да може да си разселва хората по света. Не знам *** по този форум как не получават би-поларно разстройство защитавайки толкова противоречиви каузи!"Резултатите от пиратския грабеж на островните главорези.."Хубаво че, английските мисионери първи ги научиха да четат и пишат за да знаят как да си търсят правата днес.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Израел да спре да колонизира Сащ
46
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Разбира се от тъпата статия не се разбира как България е гласувала. Смешни квази журналисти.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"англичаните са направли света по-опасен"Абсолютно е вярно - разграфяване на граници по сфери на влияние, пренебрегвайки напълно местните особености, народи, история. Та последиците от тяхната геополитика на Балканите я ядем вече 150-200 години. В Азия и Африка е същото. Резултатите от пиратския грабеж на островните главорези дълго ще се усеща по света. С тия глу.пости за цивилизоването само се опитват да мажат. Действителността е реки от кръв и геноцид.
44
0
 
1
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Когато турция върне кипър, и когато гърция турция румъния и сърбия върнат това което откраднаха!
43
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
"Удобно пренебрегваш описаното в коментарите изселване..."___Напротив, не го пренебрегвам: прочети ми пост 43 отново... ти май не четеш докрай а скачаш да коментираш! Аз знам за това изселване много преди да го прочета в постовете на някой направил бърз гугъл за да постне мнение.Нямат легална база за искането си. Всичко е ротшилдско-китайски напън.
42
5
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 4 години
Там където са отвличали и яли хора - да, колонизирането спокойно може да бъде наречено цивилизоване. Темата не е за Ирак а за островните държави и постът ми е отговор на отговор на мой отговор на 3, който твърди че, англичаните са направли света по-опасен. Аз твърдя че, светът е бил МНОГО по-опасен преди идването на англичаните, когато местните са ходели полуголи, не е имало закони и са се изяждали и заробвали взаимно! По време на колониите, там е било по-безопасно.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Някой колонизира и цивилизова"На изтребването "цивилизоване" му казват само интимно любимите ти бледолики. Арогантността да считаш, че всички, които не са като теб подлежат на отстрел, заробване, грабеж е докарала безбройни беди по цялото земно кълбо. В по-съвременен вариант *** питай иракчаните и либийците какво мислят по въпроса.Удобно пренебрегваш описаното в коментарите изселване, но рядко се среща евро-атлантик, дето да не е демагог.
40
5
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 4 години
"Аз си стоя у дома. Както би трябвало всеки с определени претенции към начина на живот - да си стои в собствената ко.чинка и да не врещи."___Хубаво правиш стой си там!Този остров е ненаселен. Никога не е бил част от Мавриций. Бившите му жители са преместени в Африка и след толкова време, вероятно не са измежду живите вече. Мавриция е компенсирана. Базата си е там където е и няма да мърда!
39
4
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 4 години
"Та пак, кой си ти или който и да било друг, който да оспорва как хората по света живеят."___Прочети отново: "Халал да им е изборът! Нищо не оспорвам." И понеже за втори път ме питаш и аз отговарям, затова цитирай ми моля: къде оспорвам избора на диваците да живеят както живеят? Някой колонизира и цивилизова, друг напада и яде хора. Аз симпатизирам на първите ти на вторите.