Два танкера нападнати в Оманския залив

Пети американски флот е изпратил сили в района
Обновена: 13 юни 2019 14:19 | 13 юни 2019 14:04, Елка Василева
39
Два танкера нападнати в Оманския залив
Снимка: архив, Reuters

Два танкера са били нападнати и евакуирани след инцидент днес в Оманския залив, екипажите са невредими, предаде Ройтерс, като се позова на източници от корабоплаването и търговията.

Според източниците единият танкер плава под флага на Маршаловите острови, а другият - на Панама.

Пети американски флот заяви, че знае за нападенията срещу танкери в Оманския залив, за които беше съобщено по-рано, предаде Асошиейтед прес. Флотът, базиран в Бахрейн, е изпратил сили в района, за да помогнат на танкерите.

Говорител на флота, базиран в Бахрейн, заяви, че американските ВМС оказват помощ на двата съда. Той не каза как са били атакувани корабите или кой се подозира, че стои зад атаките.

Един от нападнатите кораби беше идентифициран като Front Altair, плаващ под флага на Маршаловите острови. Според частна фирма за морско разузнаване на борда му е избухнал пожар и той дрейфува.

Източници от областта на морския транспорт твърдят, че петролен танкер, собственост на норвежката компания "Фронтлайн", е ударен от торпедо край бреговете на Обединените арабски емирства, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Малко по-късно корабна компания идентифицира втория танкер като Kokuka Courageous. От танкера са евакуирани 21 моряци, един от тях е ранен, а в корпуса на танкера има пробойна, предаде по-късно АП.

Междувременно стана ясно, че Иран е оказал помощ на двата чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция Ирна. "Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в Южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 4 години
Интересно!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Използвано е кавитиращо руско торпедо "Шквал" - скорост 360км/ч. Краварите могат само да мечтаят за такива торпеда - техните вдигат 80км/ч.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е сделано това торпедо.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиБоби, каквото и да напишеш, 2 минуса са ти в кърпа вързани.Обясни на хайванчетата, моля те, че прословутият "блок 70" е "старая *** с новым задом", както беше в стария полски виц за "Варшава"-та. Нищо и половина, нов радар и...май не се сещам. Нови ракети. Ами всички самолети по света получават нови ракети, зер! Сетих се! Янките искат да покажат, какви пуделчета могат да си дресират!
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пети американски флот заяви, че знае за нападенията срещу танкери в Оманския залив," мда! тази информация са я получили още преди месец директно от пентагона!
22
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Иначе всички танкери отдавна вече са с двоен корпус."Да така е но този двоен корпус е направен за да не се разлива нефт при по-леки повреди. От торпедо дори и домашно направено този двоен корпус не спасява.А относно Магнитната мина се съмнявам - Магнитните мини се монтират на плитки места като близо до входа на пристанища на фарватери и т.н. тоест там където със сигурност ще мине кораб.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има противоречива информация. Уж били ударени с торпеда, но се говори и за магнитна мина.Уж потънал, после отрекоха.Единият е голям кораб, афрамакс 250м дълъг, натоварен със 75хил т. напфта, другият е химикаловоз, с метанол. Много опасни товари.Там има голям трафик, пред Фуджайра са винаги много кораби. Единият кораб твърди, че е ударен 2 пъти през 3часа. Иначе всички танкери отдавна вече са с двоен корпус.
20
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдееее, Плевнята да мобилизира евроатлантическия клуб и да събира всички натовци да громят *** в Близкия Изток. Сега е шанса да затрием Матушката веднъж и завинаги.
19
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Ако някой си направи труда да погледне снимките от инцидентите веднага ще му направи впечатление че са ползвани "домашно" направени торпеда.Хорица през ВСВ торпедата пускани от самолети торпедоносци са имали бойна част от 200 до 400кг при собствена маса около 1000кг и едно такова торпедо е било достатъчно на масовия клас кораби Либърти 15000т 135м дължинаСъвременните торпеда(след ВСВ) не атакуват борда на кораба а дъното му където най-смъртоносно и ремонта е невъзможен дори кораба да оцелее
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юдейщина някаква ще да е, да ме прощава световната общност.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви пирати? Какво говориш? Двата танкера по 19-20 хиляди бруто регистър тона са атакувани с торпеда. Получили са пробойни, пожари. Танкерът Front Altair потъна.В началото на пролетта хегемонът се похвали, че цената на барела расте и той се радва, тъй като е първенец в добива му. Преди месец обаче цената започна да пада и тогава се случи първото нападение срещу 4 броя танкери в пристанище на ОАЕ.Да ти обяснявам ли още или сам ще се сетиш?
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпакк ф 16 е измислен тогава . Блок 70 е ъпгрейт на машината, оборудването и софтуера. То бива да сте тъпиии ама толкова чак..
15
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ираан продължава да си играе с огъня. Оня дърт пацълл се мисли за нещо ппвече от Садам. Садам го натупа , я САЩ направо ще го сгазят и ще му обръснат брадата.
14
16
 
4
 
! Отговори
Сега ще видят преди 4 години
Путзн праща 55-ти руски флот начело с димоносеца Кузя за да въдвори ред в Ормудския пролив. Сега ще видят американците кон боб яде ли.
13
1
 
16
 
! Отговори
Бук преди 4 години
Ракета от Шабла!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че 5 американски флот ще заяви, че знае за нападенията срещу танкери в Оманския залив. Някои медии пишат, че това е тяхна операция. Танкерът Front Altair потъна.
11
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Абе тоз Блок 70 Вайпър къде е на въоръжение да не е някакъв прототип некой да ни светне?"F-16V Block 70 и изобщо Вайпер варианта може да се създаде върху чисто нов планер и върху Ф-16А блок 10-15 ако трябва като се изтърбушва старата електроникаЗа сега има само един прототипЗа момента се строи завода...
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоз Блок 70 Вайпър къде е на въоръжение да не е някакъв прототип некой да ни светне?.
9
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блок 70 е най-модерното нещо на светa и то не просто Блок-70, а V Блок 70.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще имаме най-скъпите самолети в света, не най-модерните