2000 ядрени бойни глави - във висока степен на готовност

Ядрените държави продължават да модернизират арсеналите си
17 юни 2019 09:52, Елка Василева
29
2000 ядрени бойни глави - във висока степен на готовност
Снимка: архив, Reuters

Световните ядрени сили продължават да модернизират и да развиват ядрените си арсенали, но има малък спад на броя на ядрените бойни глави, съобщи Международният институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Глобално ядрените бойни глави са наброявали 13 865 в началото на годината, с 600 по-малко от началото на 2018 г., сочат данни в годишния доклад на СИПРИ, цитиран от ДПА. Това включва годните бойни глави, държани в складове или готови за демонтиране.

"По наши оценки общият брой на ядрените оръжия намалява, но всички държави, притежаващи ядрени оръжия, или ги модернизират, или са обявили планове за модернизация", каза пред ДПА изследователят от СИПРИ Шанън Кайл.

Девет държави притежават ядрени оръжия: Великобритания, Израел, Индия, Китай, Пакистан, Русия, Северна Корея, Съединените щати и Франция.

"Ясно е, че ядрените оръжия остават централен елемент във военните им стратегии и доктрини за национална сигурност. Ядрените оръжия не са загубили значението си за националната сигурност", добави той.

Около 2000 ядрени бойни глави са поддържани във висока степен на готовност, посочи СИПРИ.

САЩ и Русия - най-големите ядрени сили, притежават над 90 процента от ядрените арсенали в света. В началото на годината САЩ са имали 6185 ядрени бойни глави, а Русия - 6500. И двете страни са намалили запасите си в изпълнение на двустранния Договор за намаляване на ядрените оръжия от 2010 г., известен като Нов СТАРТ (New Start). Съкращенията засегнаха остарели бойни глави от Студената война, но темпът на съкращаване се забавя в сравнение с преди 10 години, добавя СИПРИ.

И САЩ, и Русия, както и другите ядрени държави модернизират арсеналите си, пише БТА. Те или изпълняват, или планират програми за разработване на нови ракети и самолетни системи за пренасяне на ядрено оръжие, както и заводи за производство на ядрени оръжия.

Индия и Пакистан продължават да увеличават ядрените си арсенали и може значително да ги разширят в следващите 10-15 години. Индия има между 130 и 140 ядрени бойни глави, а Пакистан - между 150 и 160, което е леко увеличение в сравнение с 2018 г.

Докладът на СИПРИ се основава на официални източници, включително на правителствата на САЩ и Великобритания, които дават относително прозрачна информация за ядрените си арсенали, отбелязва ДПА.

Великобритания има около 200 ядрени бойни глави, Франция - 300, Китай - 290. Арсеналът на Израел разполага с 80-90 ядрени бойни глави. Северна Корея има може би между 20 и 30, но информацията за нея е много ограничена, отбелязва СИПРИ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ядрени бойни глави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Оле майко преди 4 години
13000+ , а само една бойна глава е нужна за унищожаване на човечеството. Жалко, колко жалко!
22
0
 
3
 
! Отговори
Ам.Дж.Рамбо преди 4 години
Бог да пази,лудите на стадиона,в политиката,в икономиката,и тн. и тн.
21
1
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Скоро приятельо! Скоро евреиската поквара ще бъда изтрита от лицето на земята
20
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
Светът (за моя радост)върви бавно и сигурно към апокалипсис.Дано доживея да го видя.В този свят има много поквара,и много несправедливост.Ако не Бог то ние човеците ще се затрием.ОТ АЛЧНОСТ.ЕДИНСТВЕНОТО ХУБАВО НЕЩО Е ЧЕ СЛЕД ТОВА МОГЪЩЕСТВОТО НА ПАРИТЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТО.
19
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен 7Ехх експерте ...Има следните видове ядрени взривове1. Дълбоко под земя/вода почти няма заразяване но има ударна/сеизмична вълна2. Плитко под земята/ на земята /под вода / на вода - ОГРОМНО ЗАРАЗЯВАНЕ - Чернобил може да се счита за играчка3. Ниско в атмосферата(до 1км) ОГРОМНО РАЗРУШЕНИЕ ниско заразяване4. Високо в Атмосферата Ниско заразяване спец анти балистични антиракети5. Ксомоса - опасност само за сателити няма заразяванепп В епицентъра има по-малки разрушения факт.
18
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Ти наистина ли разчиташ през 2019 съветска ракета от 1968-*** да те пази?леле-леле"Ех ЕКСПЕРТЕ ЕХ Тома НеверниУР-100 създадена е 1966г Предназначена е да се базира в шахтови пускови установки и носи една ядрена БЧРазлични варианти на ракетата се произвеждат до 1987 годинаПоследната пртида произведена на територията на Украйна е консервирана още с производството. В последствие ракетите са продадени на Русия. Точно на тези ракети миналата година монтираха хиперзвукова БЧ Авангар
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В документалния филм " Битката при Чернобил" Горбачов каза, че само една ракета SS-18 е била 100 пъти по-мощна от експлозията там. А пък ако гледате "Trinity and beyond" за създаването на атомната бомба, ще се чудите как земята въобще е цяла след безбройните ядрени опити с гигантски мощности.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен77Ти наистина ли разчиташ през 2019, съветска ракета от 1968-*** да те пази?леле-леле
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSКато не ти харесва, затрий тебе си, що искаш да повлечеш и другите?
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1977 г. когато бях в казармата охранявахме ракети способни да носят ядрени глави. Но уви вече ги няма нарязаха ги. Язък за мръзненето и замръзналите ни от студ уши от които ни течеше кръв. Това сеяндурските псевдо управници знаят ли го.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак. .."Никоя страна, която не притежава атомно оръжие, не може да счита себе си за независима" Шарл де Гол
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До реалноСакън бе.Децата на русофилите са там.
11
6
 
6
 
! Отговори
реално преди 4 години
За да се заличи краварника от лицето на земята, са достатьчни десетина ядрени ракети !
10
1
 
10
 
! Отговори
Панелен плъх преди 4 години
Яко ,и като си помисля, че и посвета политиците са като наще и ми идида тръгна по компаньонки без кондом.То с 13 хиляди ядрени бомби в ръцете на социопати и лъмтящи за пари влеуги нема смисъл да се пазим от СПИН....
9
3
 
9
 
! Отговори
999 преди 4 години
Ами даги изтрелват какво чакат дасе свърше веднъж завинаги но няма даги истрелват щото и милиярдерите щезаминат никой нямада остане жив акоим стиска дасе пробват
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо, ама сега разбирам, защо когато Мъск обяви налудничевата си идея, да прати на еднопосочно пътуване хора в пустощта, която е Марс, имаше десетки хиляди кандидати...
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Разглобени на парчета, вероятно, защото са били там от 70те.Съвременните бойни глави са достатъчно точни, така че нем се налага, да са по 100 мТ+.Преди 50 години, идеята беше, че може да нацелят с 4-5 километра точност, ако изтрелят бойна глава от другия край на планетата. За по сигурно, щяха да пуснат 20. Днес ... Днес може да уцелят муха.
6
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пакистан и индия - ядрени бойни глави. Това е някаква болнава шега.
5
1
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А България има ОКОЛО един президент и 1-2 министър-председатели.
4
3
 
13
 
! Отговори
доволен селянин преди 4 години
ние коко имаме щот Северна Корея и те уж беднички па си имат