Хибридната война: Разгадаха главната опасност от С-400

Москва забива клин между САЩ и техните партньори
19 юни 2019 10:30, Елка Василева
148
Хибридната война: Разгадаха главната опасност от С-400
Снимка: архив, Reuters

Силата и опасността от С-400 не се състои в някакви уникални характеристики на зенитно-ракетната система, която досега не е проверена в бой, а в нейния стратегически потенциал.

Продавайки зенитно-ракетни системи в цял свят, Русия разширява влиянието си и възпира САЩ, които са принудени да охладят отношенията си със страните, пожелали да купят С-400. Достатъчно е да си спомним историята с Турция и самолетите F-35, пише Утро.ру.

Сега след Китай, Турция и Индия потенциални купувачи на зенитно-ракетния комплекс станаха и Саудитска Арабия и Катар. Те са традиционни купувачи на американско оръжие, но С-400 разбърква картите. Усещането е, че в света настъпва модата на руските зенитно-ракетни системи и всички се стараят да са в крак.

RealClearDefens вижда в продажбите на С-400 елементи на т.нар. хибридна война, в която Русия според Запада преуспява.

Ердоган доволен: Турция ще получи С-400 "много скоро"

Първо, Русия печели добри пари от продажбите на зенитно-ракетните системи. Това е добре за руската икономика, отслабена от санкциите и падането на цените на петрола.

Второ, Москва продава високотехнологичен продукт, а не суровина. Продажбите на комплексите вдигат престижа на Русия. Сега на всички им става ясно, че дори и да не е свръхдържава като СССР, Русия продължава да доставя оръжие, което може да бъде опасно за американските самолети и ракети.

Още по темата

Трето, Русия автоматично укрепва връзките си с купувачите на С-400. Руските зенитчици са обучавали китайски, турски военни. Ремонтът също ще се осъществява с участието на руски специалисти.

И накрая, Русия направи от С-400 оръжие в хибридната война, която експертът Адам Кабат формулира по следния начин: „Продължение на външната политика, която използва комбинация от твърда сила и /или „подривни инструменти“ за постигане на стратегически цели“.

Такъв инструмент стана и ЗРК С-400, който подкопа партньорството на САЩ и Турция в НАТО. В резултат се провали сделката за F-35, а в лагера на НАТО скоро ще заработи радарът „Ворчуна“ /С-400 по класификацията на НАТО/.

Освен това, докато Турция построи своите изтребители пето поколение, които засега съществуват само като макети, ще й потрябват нови и те може да се окажат руските Су-35С. А това ще е още една победа за Москва, заключава руското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Под пластмасова мрежа имам предвид НЕМЕТАЛНА МРЕЖА за да не излиза на радарите и на ИЧ сензориНяма такъв материал, който във вид на мрежа да задържи 45 кг, движещи се с 900 км/ч"Колега кога съм казвал да задържи дрона - казах да го повреди за да не може да продължи полета след препятствието. От мрежата определено нищо няма да остане.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под пластмасова мрежа имам предвид НЕМЕТАЛНА МРЕЖА за да не излиза на радарите и на ИЧ сензори-Няма такъв материал, който във вид на мрежа да задържи 45 кг, движещи се с 900 км/ч
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вътков, нищо не ти разбира главата. Турция купува С-400 не защото е много добра, а защото САЩ отказаха да им продадат Пейтриът.
110
0
 
1
 
! Отговори
Павел Вътков преди 4 години
... Нивото на журналистите в България е ниско, не събирате достатъчно информация и пишете пълни глупости. Аз мога да ви напиша 10 пъти по-информирана статия защо тази система е толкова търсена, но за жалост нямам време. Поне вземете този коментар и си напишете домашното... Дори елементарна логика няма в написаната както демонстрирах в предишния ми коментар...
109
1
 
3
 
! Отговори
Павел Вътков преди 4 години
"Силата и опасността от С-400 не се състои в някакви уникални характеристики на зенитно-ракетната система..." В това изказване няма никаква логика, многобройни държави биха рискувал гнева на американския военно промишлен комплекс за да си купят нещо, което не е качествено? Точно обратното- освен това, че поразява, тази система събира информация, която прави самолети от 5то поколение (F35) вече видими и обезсмисля 1 трилион инвестиции...
108
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименКакъв дрон бе, склери, говорим за ракета, почти свъхзвукова и за пластмасова мрежа.Под пластмасова мрежа имам предвид НЕМЕТАЛНА МРЕЖА за да не излиза на радарите и на ИЧ сензориАко е направена от фибро влакна - а това е един от най-леките и здрави неща измислени от хората. От такива влакна правят бронежилетки и крилете на самолетите.
107
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименАДМ-160 МАЛДдължина 2.4мдиаметър 152ммразмах на крилата 0.65ммаса 45кгАко се сложи мрежа под формата на квадратчета 20*20см и дори 30*30см въпросната джвъчка 100% ще си повреди крилата и ще си промени траекторията - в 50% от тези случаи джвъчката ще се забие в земята"И всеки път като се премести камиона, ще си я събираш и после строиш отново"Експерте ти си мислиш че позиците на ЗРК могат да се разположат къде да е(вярно за пустинята) нее в Европа си има ограничени места :-(
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв дрон бе, склери, говорим за ракета, почти свъхзвукова и за пластмасова мрежа. Да, ако оградиш периметър с радиус няколко км с 10 м желязна ограда, тогава съм съгласен. И всеки път като се премести камиона, ще си я събираш и после строиш отново.
105
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Не, Боби, и с мрежа на става.Раквтата ще мине през мрежата и няма да я усети."КОЛЕЕЕЕГА Излагаш сеМоже ли дрона да лети без едно крило потрошено при сблъсъка с мрежата? на 10-15м височина над земята!Виждал си решетъчните екрани монтирани на танковете нали? КАК ДЕЙСТВАТ?Ако боеприпаса уцели ребро се взривява далече от бронята и трябва да прогори метала на ребротоАко мине между две ребра се разрушава корпуса на боеприпаса и не може да се формира комулативна игла дори при взрив
104
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименСлед първото използване ще се приложи елементарното решение против ФАУ-1 ползвано масово от Англичаните(заградителни аеростати носещи мрежа под себе си) - МРЕЖА да е висока 10-15м но това е нищо и никава задача за инженерни войски. Самата мрежа и стълбовете пре спокойно може да са пластмасови и практически да не излизат нито на радара нито на ИЧ глава за самонасочвае
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боби, не е толкова лесно, колкото си го мислиш. Има си лек и за Панцир, и за Тор, и за всичко накуп. Досега никой не е свалил нисколетяща, на 10-15 м над земята, ракета. А повярвай ми, с милиметров радар и FLIR, могат да летят и на 5 метра в равнинна местност. И то с такава скорост, че Панцирът ще умре в слийп мод.
102
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименА освен това има и модели с инфрачервен имидж сийкър, микровълнов радар, инерциална система и всичко, което я прави независим и самодостатъчен убиец на ПВО.Точно за това ЗРК С-300 по правило се защитава от 2-4 панцира С1/2 а за С-400 се говори че са им придадени и ТОР които и в базова конфигурация бяха предназначени да свалят дронове и всевъзможни такива джвъчки.(Вкл свободно падащи и управляеми бомби по-големи от 100кг)
101
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименMALD-J e джвъчка, която е и джемър (смущава и забива радарната честота), а може да носи и няколко кила експлозив.Така че като решат да не я свалят, ще отиде да се забие в антената и С-400 приключва.Ех експерте1. още от С-75 към всеки ЗРК има РТВ поделение с Заглушители и примамки. Стига се до там че примамката "пищи" по-силно в ефира от самия радар а радара работи в между "Писъците"2. Още първите С-300 имаха способността да си сменят честотата на радара когато и като си поискат
100
6
 
2
 
! Отговори
Мухааа преди 4 години
Препечатването на измишльотини от руски издания е по-лошо и от Гьобелсовата пропаганда.Така се прави услуга на нашия враг Русия в хибридната война, в която сме въвлечени и ние.
99
1
 
11
 
! Отговори
Ухааа! преди 4 години
"Силата и опасността от С-400 не се състои в някакви уникални характеристики на зенитно-ракетната система, която досега не е проверена в бой,.."То така се е говорело и за Калашниците в началото, нали знаете?докато за Пейтриътите -провериха се в бой и за нищо не стават...
98
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиТака е, поправям се, не Ил-28, а Ил-20.Военен вариант на Ил-18, аналог на Локхийд Р-3 Орион.Та всъщност, С-200 свали не Ил-28, а Ил-20 с 16 руски мишока на борда, които измряха всичките, църкайки притеснено.
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VПотресен съм от твоята брилянтна военна мисъл! Ти знаеш какво трябва! А МиГ-35 не е ли точно малкият, лек изтребител, отчасти аналог на Су-35? Свръхманеврен, радари отвсякъде.Су-57 е недостижим! Дълго е да ти обяснявам. Скъп е и ще направят малко от него. Но щом се появи, "блокчетата 70" ще се разхвърчат като пилци, видели ястреб. Ако го видят!
96
0
 
4
 
! Отговори
Growler преди 4 години
... "радарът Ворчуна /С-400 по класификацията на НАТО/" Всъщност НЕЩО ИМА НЕРЕДНО В ЦЯЛАТА РАБОТА.С-400 "Триумф" по класификация на НАТО е SA-21 Growler, в превод "Мрънкало", а на руски "Ворчун". Буквата а накрая е излишна, или падежна форма. Освен това С-400 всъщност трудно може да се нарече хибридна форма на война, като дълбока модернизация на С-300, който има даже Гърция, освен бившите страни от Организацията на Варшавския договор, вече част от НАТО. ТА, ТАКИВА ТИ МИ РАБОТИ.
95
1
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Съгласен съм с мнението на автора на статията ,че С400 не притежава никакви уникални характеристики.Качествата на системата са простички-щом я инсталират някъде,вече и пиле не може да прехвръкне в диаметър от наколкостотин километра!И тези ,които разбират от подобни системи не се нуждаят от изпробване на терен пораженията ще бъдат солени ,не само в материално измерение ами и в политическо!?И се пуска смехотворно твърдение-модата е такава!...Не е ли по-добре да се каже-гроздето е зелено!
94
0
 
16
 
! Отговори
V преди 4 години
Руснаците трябва да направят принципно нов изтребител .С предната част на су57 ,но по малък и маневрен .И трябва да е тип кожа .Да може да се сваля покритието ,защото стелт технологията е недоразвита .Ако го направят както трябва (не е нужен и гъсеничен двигател) никой няма да си купи американски самолети ,освен поробените като бг държави