ООН инициира разследване за смъртта на Кашоги

Убийството на журналиста представлява "извънсъдебна екзекуция"
19 юни 2019 22:30, Елка Василева
14
ООН инициира разследване за смъртта на Кашоги
Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на ООН ще инициира международно наказателно разследване за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви докладчик на световната организация, цитиран от Франс прес.

В доклада си Анес Каламар твърди, че убийството на журналиста представлява "извънсъдебна екзекуция" и държи Саудитска Арабия отговорна за него.

Кашоги - убит от саудитски командоси, обучавани в САЩ

Налага се лично генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да инициира международно наказателно разследване, с което да се гарантира, че никоя държава няма да му повлияе, подчертава Каламар.

Още по темата

Съществуват достатъчно доказателства, за да се започне разследване за подвеждане под отговорност на високопоставени саудитски представители включително на принца престолонаследник Мохамед бин Салман във връзка със случая Кашоги, каза експертът на ООН за правата на човека.

След като в продължение на шест месеца водеше собствено разследване на убийството на саудитския журналист, специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Анес Каламар посочва в доклада си, че е "установила наличието на надеждни доказателства, налагащи допълнително разследване за личната отговорност на висши саудитски представители, включително на престолонаследника", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да видим сега, дали ще има резолюция на ООН срещу С. Арабия?! Дали САЩ ще пратят самолетоносачите и крилатитие ракети с обеднения уран. Искам да гледам повторение на сериалите Сирия и Сърбия, ама едва ли. Стандартте са двойни при капитализъм и демокрация.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неговото си беше чисто самоубийство, с цел да подкопае основите на пустинните демокрации.
6
1
 
7
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Загрижили се моля ти се за един писач,а за безследното изчезване на 1 млн. Българи в Скопска "Македония" след 1944 г. разследване няма??!! Къде дремаха ненужниците от О-онето тогава,пита ги цяла България???
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За хайли лайкли Скрипал, санкции и отзоваване на посланици, а тук тишина. Двойни стандарти с една дума.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще разследваме нещо което е ясно! От деца ни учат така. А после, остаряваме!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събраните доказателства сочещи към саудитския принц означават, че вече е на крачка от трибунала в Хага, само трябва да му се връчи призовката с повдигнато обвинение. Ще е интересно да видим реакцията на американските му аверчета, които през последните 30 години свикнаха да заобикалят ООН и да правят каквото си искат, включително и да заемат страната на С.Арабия след като елиминира Кашоги в посолството си.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пределно ясно е, че принц Мохамед бин Салман е поръчителят на убийството. Фактът, че Саудитска Арабия отказва да го разследва говори достатъчно. Записите, на които Кашоги за последно е видян жив са от момента на влизането му в саудитското посолство. Интересува ме кога Чаршафът ще бъде призован пред международния съд в Хагa, защото само там може да бъде осъден за поръчкото убийство в качеството си на престолонаследник.
1
1
 
22
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Голям майтап-ще разследват най-верния съюзник на САЩ в региона!Ха познайте от първия път какъв ще е резултатът!