Рекордно: Над 70 милиона са бежанците по света

За четвърта година Турция е страната, приела най-много - 3,7 млн.
19 юни 2019 19:00, Елка Василева
6
Рекордно: Над 70 милиона са бежанците по света
Снимка: архив, Reuters

Броят на хората, които са били принудени да напуснат домовете и страните си, бягайки от войни и преследвания, е достигнал 70,8 милиона, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Това е най-високото равнище от създаването на тази агенция на световната организация през 1950 година.

Бежанците в цял свят според представения днес годишен доклад на ВКБООН са 25,9 милиона, вътрешно разселените - 41,3 милиона, кандидатите за убежище - 3,5 милиона души, посочва Франс прес.

От края на 2017 до края на 2018 година общият брой на хората, останали без дом, е нараснал с 2,3 милиона. Причините за рекордно големите числа са преследвания, конфликти, насилие и нарушаване на човешките права, казват авторите на доклада.

Сред страните, допринесли за тази тъжна статистика, са Етиопия, Сирия, Нигерия, Венецуела, Южен Судан и Конго.

Бягствата от Венецуела обаче не се отчитат изцяло, защото малцина от бежанците искат убежище, уточни ООН.

Оценките в доклада са предпазливи, посочва ВКБООН - повечето венецуелци имат право "да бъдат подпомогнати от системата за международна закрила на бежанците, но едва половин милион" са подали молби за убежище.

"Тенденциите отново се движат към влошаване. Нови конфликти (. . .) възникват наред с вече съществуващите", посочи пред журналисти в Женева шефът на ВКБООН Филипо Гранди. Той призова Съвета за сигурност на ООН към повече сплотеност в търсене на решения на конфликтите.

Броят на разселените и бежанците в света се покачва отново от 2009 г., а между 2012 и 2015 г. рязко скочи заради конфликта в Сирия. Разселените сирийци са най-много наред с колумбийците, отбелязва Франс прес.

Сред бежанците са 5,5 милиона палестинци, за които отговаря Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Повечето от останалите идват от пет страни: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианма и Сомалия.

Сирийците, над половин милион души, са подали миналата година и най-много молби за убежище, най-вече в Турция. Следват ги венецуелците (341 800), избягали предимно в Колумбия и Перу.

За четвърта поредна година Турция е страната, приела най-много бежанци (3,7 милиона). Следват я Пакистан, Уганда, Судан и Германия, пише БТА.

Филипо Гранди, представил доклада в Берлин, приветства миграционната политика на канцлера Ангела Меркел, решила да отвори границите на страната си за стотици хиляди кандидати за убежище. "Нямам навика да раздавам оценки, но според мен в случая трябва да приветстваме Германия за стореното. Канцлерката прояви смелост", каза той.

Гранди прикани европейците да намерят трайно решение във връзка със системата за преразпределяне на мигрантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако американците не излизат с бомби извън страната си, едва ли някой друг ще се подплаши дотолкова, че да си напусне страната и да хукне да тероризира други страни.Защо араПите не взривят американци?
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може прости и неграмотни хора да се размножават като *** и после тичат в Европа и САЩ да ги хранят.
3
2
 
1
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Прочетете книгата "Американски пасторал" на Филип Рот. Жал*ката сламена къщичка, наречена "Хамериканска мечта", разпердушинена от книгата на местен. Толкова за "великата Хамерика" и претенциите й във всяка точка на света.
2
2
 
8
 
! Отговори
Ами преди 4 години
САЩ имат 800 военни бази по света извън границите на държавата си, разстрелват и бомбардират наред.Ако американските бази намалеят наполовина, бежанците ще намалеят 10 пъти!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам повечето са в Африка. Крайно време е на този континент да се заповяда масиран ядрен удар и да се приключи с тая мъка. Явно вирусите, дето ги пробват от време на време там, няма да свършат работаЖивущите на тези територии не само се размножават като скакалци, ами и се избиват като кучета едни други. Не се сещам за реален техен принос към цивилизацията, освен за описаните в статията статистики.