Заподозрени са 4-има за свалянето на МН17 в Украйна

Те докарали ракетна установка "Бук" от Русия
19 юни 2019 15:29, Елка Василева
92
Заподозрени са 4-има за свалянето на МН17 в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Международният разследващ екип назова днес четирима заподозрени за свалянето над Украйна през 2014 г. на самолет на Малайзийските авиолинии, предаде ДПА.

Смята се, че заподозрените са докарали зенитната ракетна установка "Бук" от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна.

Ракетният комплекс е предоставен от въоръжените сили на Русия и е използван за свалянето на самолета над район под контрола на проруските бунтовници, каза разследващият екип пред репортери.

Русия: Наша ракета не е минавала границата с Украйна!

Заподозрените са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и гражданинът на Украйна Леонид Харченко. Те са обявени за международно издирване.

Още по темата

Майката на един от 298-те загинали във взривения във въздуха "Боинг-777" в полет от Амстердам за Куала Лумпур съобщи днес, че четиримата ще бъдат подсъдими на процес, който ще започне на 9 март 2020 г., предаде АП, цитирана от БТА. Силене Фредрикс-Хохзанд, чийто син и приятелката му са сред жертвите, изрази облекчение, че пет години след трагичния за нея 17 юли 2014 г. някой ще бъде държан отговорен. Тя добави, че не очаква някои от обвиняемите да присъства на процеса.

Разследващият екип, съставен от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, обяви миналата година, че без съмнение ракета от комплекса "Бук" е поразила Боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Бе съобщено също, че зенитният комплекс произхожда от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск, припомни Асошиейтед прес.

ТАСС припомни, че тогава Русия е отхвърлила тези твърдения и е декларирала, че нито един зенитноракетен комплекс не е прекосявал украинско-руската граница. Москва заяви, че ракетата, свалила самолета, е била на украинска територия от 1986 г. и оттогава не се е връщала в Русия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
ОПОРНО ТОЧКОВА ВЪЗПИТАТЕЛКЕ НА ДЕЦАМоля посочете поне 10 инцидента на свалени от СССР/Русия пътнически самолети!1. Пилотите са се признали за виновни2. Пак корейски Боинг но 747 1985г - Маршрута му не преминава над никава земя, но Б747 се разхожда 1,5ч над руските острови край Сахалин и т.нЕлцин предаде материалите на ФАИ 1994 ФАИ обяви че корейския пилот респективно компанията носи вина за инцидента и КАИ трябва да изплати обезщетенията3.?4.?5.?6.?7.?8.?9.?10.?
78
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До детска възпитателка"В България и малките деца знаят че пътническия самолет е свален от руснаци прикривани от Кремъл. Да се свалят и убиват цивилни в пътнически самолети си е запазена руска марка и традиция. Не им е за първи път. Всички знаем за десетки такива инциденти"ОПОРНО ТОЧКОВА ВЪЗПИТАТЕЛКЕ НА ДЕЦАМоля посочете поне 10 инцидента на свалени от СССР/Русия пътнически самолети!1. Боинг 707 свален и кацнал аварийно на ледено езеро след нарушение на възд простр СССР 29.04.1978
77
1
 
6
 
! Отговори
ПАРАДОКС преди 4 години
" докарали ракетна установка "Бук" от Русия"Американските разузнаващи сателити са пълен *** значи...
76
0
 
4
 
! Отговори
Колеги преди 4 години
Един ден истината ще излезе наяве. Прекалено много хора са замесени за да остане скрито-покрито. За да излезе един Бук от което и да е поделение си има заповед, тази заповед е одобрена от няколко човека, заведена е в Деловодството... и т.н. Много хора знаят, свидетели са...просто няма как да се покрие.
75
2
 
8
 
! Отговори
да,ама не преди 4 години
Всичко е възможно,но начинът по който са събирани материалите,това,че разследването се води в Холандия,а не на място или близко до мястото на катастрофата,обстоятелството ,че собственикът на самолета де факто е изолиран от разследването/както и малайзийското правителство/,липсата на един от най-важните материали-записът на разговорите на диспечерите,компрометират каквото и да е заключение/както и цялото разследване/!?Дали пък това не е целта!?
74
11
 
2
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 4 години
Те руснаците от едно време обичат да действат зад паравана. Спомнете си за войните във Виетнам и Корея...Тогава обичаха да казват "Ами ние само им продаваме ракетите и самолетите оттам нататък не отговаряме". Пък после се бъзикаха на маса, еди кой си американски самолет бил свален от някакъв китаец който се казва Ли Си Цин. Такава им е политиката от едно време.
73
0
 
12
 
! Отговори
гого до zed преди 4 години
eй това ми разясни разбирконякой бил следял прехода на установката, знаел че е вражеска и в кой район е и в същото време не си е мръднал пръста да обезопаси полетите на граждански самолети в зона която дори самите ВВС на Украина действат с щурмова авиация по сепаратистите....е нещо не се връзва....
72
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците досега сигурно щяха да си признаят но няма как да обяснят какво са правили в Украйна. Там е проблема.
71
5
 
4
 
! Отговори
до zed преди 4 години
за толкова години веднъж само международен съд присъди нещо в полза на рашките, да им платим реактора. И то щото ни знаят какви селски тарикати сме. Друг случаи няма, вс е политика интереси и пари, ако не си го схванал значи си бая наивен обвит в розова мъгла на евро ценности
70
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Zed, губиш си времето - тези зомбита русофили ще млъкнат само ако центъра в Москва им каже да сменят курса.
69
3
 
3
 
! Отговори
до zed преди 4 години
присъдата не я произнасят експертите в които няма нито един руснак, а съдията, петимата съдиии казват да или не, е ясно ще кажат Да русия има пръст. 200 експерта и какво разбират 200 експерта от СССР ПВО нищо. Послушковци на хранилка.
68
6
 
1
 
! Отговори
zed преди 4 години
До до zedМисля че си губя времето, но все пак. В случая не е съд а техническа комисия.Съдът се подготвя за 2020. Четиримата юнаци са поканени и със сигурност ще има огромен интерес към думите им.Ако се появят, със сигурност ще имат думата.Откъде знам ли? Ами такава е практиката, доказана през годинитено... както казах в началото
67
6
 
1
 
! Отговори
zed преди 4 години
До до Евлоги, СмолянОбърни внимание на статията, под която пишем, в случая не става въпрос за съд и съдии (,които някой ще беси) а за около 200 души авиационни експерти, от 5 (ПЕТ) различни държави.Съмнявам се че се боят от бесене и баш пък в Холандия, също се съмнявам че задкулисни сили им диктуват какво да пишат и говорят. Колкото и това да е странно за руската психика.
66
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилчета, сложете си ръка на сърцето и си признайте, дори и да публикуват заповед за свалянето на самолета подписана лично от Путин пак ще отричате. Тогава ще кажете, че заповедта е фалшива и пак ще отричате. НЯМА, повтарям няма такова нещо като доказателство което да ви "убеди". Така, че престанете да повтаряте едно и също, ясни сте ми.
65
1
 
8
 
! Отговори
до zed преди 4 години
ти пък какъв си че си тръгнал да ме уверяваш. Просто и ясно е, формално се спазва една съдебна процедура, а реално си има поръчка, Русия трябва да е виновна. Какъв е тоя съд който дори не разглежда доводите на обвинената страна, смешен бюрократски съд в кавички. Колкото на Кадафи съда беше безористрастен към нашите каки
64
0
 
8
 
! Отговори
гого преди 4 години
някой бил следял прехода на установката, знаел че е вражеска и в кой район е и в същото време не си е мръднал пръста да обезопаси полетите на граждански самолети в зона която дори самите ВВС на Украина действат с щурмова авиация по сепаратистите....е нещо не се връзва....
63
1
 
3
 
! Отговори
до64 преди 4 години
не свързан въпрос задаваш, от типа крадеца вика дръжте крадеца
62
11
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Вие във Съветския съюз, пардон Русия, така ли правите? Поръчвате на съда какво да прави.
61
5
 
1
 
! Отговори
zed преди 4 години
До до Евлоги, Смолян"теьи съдии трябва да си избират бесилото" Наистина ли го мислиш това?!?ЖАЛКО!Но уверявам те не е така
60
0
 
8
 
! Отговори
до Евлоги, Смолян преди 4 години
човеко каква безпристрастност, този съд просто му е поръчано да каже Русия е...и толкова, нали ако каже обратното теьи съдии трябва да си избират бесилото