Заразените с морбили растат, 90% от случаите сред роми

Заболелите у нас тази година достигат 160 души
20 юни 2019 17:15,
18
Заразените с морбили растат, 90% от случаите сред роми
Снимка: Reuters

От средата на февруари разпространението на морбили у нас се повишава, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор.

Още по темата

Тази година последователно имаше по 100-160 заболели в областите Благоевград, Разлог, Кюстендил и София, припомни той и уточни, че отделните случаи бяха изнесени в Пазарджик, Бургас, Русе и Пловдив.

Въпреки това той отбеляза, че противниците на ваксинацията са значително намалели.

„Ние вече имаме достатъчно широка циркулация на вируса на морбили в страна, така че и без внос при контакт на неимунно лице с болен, шансът той да се разболее е много голям, защото морбили е най-заразната болест. Достатъчен е минимален контакт. Ключово е вирусът да не намери неимунни лица. Очевидно обаче той намира“, заяви д-р Кунчев пред Фокус.

Той обясни, че засега е най-широко разпространено в ромската общност и около 90% от случаите са сред тях. Също така 20-25% от случаите се формират от деца, които са в подимунизационна възраст.

България – шеста по болни от морбили в Европа: Защо?

Съществуват огромни рискове от пренасяне на морбили чрез пътуване, обясни още той. В Украйна, Румъния, Сърбия и Македония са регистрирани случаи на болестта, обясни той и уточни, че процесът се наблюдава и във Великобритания, Франция и Италия.

Само в три европейски страни няма случаи на морбили, заяви Кунчев.

За намаляване на заразените от морбили се предприемат издирвания на неваксинирани деца. Над 1 000 допълнително имунизирани има само в София, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карал съм 3 пъти дребна шарка - 1 път като дете и 2 пъти между 20 и 25 годишна възраст. Последните 2 ги помня. Беше ужасно - много високи температури, студ, трески... Със сигурност съм бил ваксиниран като малък. По националност съм българин, както и родителите ми и техните родители. Изглежда има различни щамове и за някои от тях едновремешните ваксини не са ефективни. А че ромите имат връзка в развъждането на различните щамове, спор няма.
7
1
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Ако са неваксинирани, сами да си плащат лечението, защото и без това осигуровки не плащат !!!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е как бе, нали бхк, евророма, кънчев, се грижат за добрите роми?!
5
0
 
9
 
! Отговори
Това не дойде преди 4 години
До Възмутенот *** а от "бежанците" на онова изкукало евреиско източно-германско бабе
4
0
 
18
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Нали точно заради ромите обвързахте социалните помощи с имунизационния статус, защо не сте ги ваксинирали!!! Значи ако аз отложа някоя ваксина или не заведа детето на някоя от безбройните проби манту, ще ме побъркате от писма и заплахи, а *** сеят зарази, вие ги хоспитализирате и така болниците стават гнезда на зараза! Някой десетилетия наред не си е вършил работата и сега положението е след ..
3
1
 
20
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До 1234Процентът на ваксинация сред ромите не е висок особено в големите изолирани гета.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Расте паралелно с ромското население
1
16
 
7
 
! Отговори
1234 преди 4 години
От личната знам ,че ромите ваксинирват децата си и амтиваксъри сред тях няма....А от статията излиза ,че там хем имат ваксини хем почти всички болни са от маалата??Нещо няма логика...