ПАСЕ върна Русия след 5-годишна криза

Москва праща делегация за избора на ръководител
25 юни 2019 14:10, Елка Василева
22
ПАСЕ върна Русия след 5-годишна криза
Снимка: архив, Reuters

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува тази нощ текст, с който дава възможност Русия да възстанови участието си в работата й след пет години институционална криза с Москва, предаде Франс прес.

След четиричасови разгорещени дебати 118 депутати от страните членки на Съвета на Европа в крайна сметка се съгласиха въпреки възраженията на Украйна Русия да може още утре да изпрати делегация, за да участва в сряда в избора на нов генерален секретар на европейската организация за защита на човешките права.

62 депутати гласуваха против текста, а 10 се въздържаха, добавя АФП.

Франция поема Съвета на Европа в деликатен момент. Ще се реши ли кризата с Русия?

Според ТАСС в правилата за работата на ПАСЕ ще бъде добавено, че "правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат преустановявани или отзовавани чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията".

Освен това асамблеята реши "да покани парламентите на страните членки на Съвета на Европа, които сега не са представени в нея - Русия и Босна и Херцеговина, да изпратят за разглеждане заявки за участие в юнската сесия", добавя ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

ПАСЕ е един от органите на Съвета на Европа, в който заседават делегации от парламентаристи от 47-те страни членки. Асамблеята не взима законово обвързващи решения, но отправя препоръки или иска отчетност от правителствата за зачитането на човешките права и демокрацията.

От 2014 г. ПАСЕ бе сцена на конфликт между Русия и Украйна, отбелязва АФП. За да бъде санкционирана анексията на Крим, руската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото на гласуване. В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 г. спря да изплаща годишната си вноска в Съвета на Европа. Освен това Русия поиска гаранции, че повече няма да бъде санкционирана и заплаши, че ще напусне организацията, което би било прецедент и би лишило руските граждани от достъп до Европейския съд за човешките права.

Повечето страни не искат да се стига до такава екстремна ситуация, макар Украйна и подкрепящите я балтийски държави и Великобритания да са на мнение, че връщането на Русия в ПАСЕ ще е първи пробив в санкциите на Запада, наложени на Москва заради анексията на Крим, добавя АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: РусияПАСЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПЕНКО, ТИ ДА НЕ СЕ МИСЛИШ ЗА ЕВРОПЕЕЦ?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия им спря членския внос от 33 милиона евро преди три години. Там ги стяга чепика.
17
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Цитат: Освен това Русия поиска гаранции, че повече няма да бъде санкционирана и заплаши, че ще напусне организацията, което би било прецедент и би лишило руските граждани от достъп до Европейския съд за човешките права"ПАК ТАКА ИЗКРИВИХА НЕЩАТА ЧЕ НАЙСЕ1. Русия иска гаранции че НИКОЙ ОТ НИКОЯ СТРАНА НЯМА ДА ПОПАДНЕ В СИТУАЦИЯТА НА РФ от тук насетне2. По РФ Конституция съдът за човешките права няма Юрисдикция в РФРФ не екстрадира свои граждани тоест трябва да осъдиш в РФ човека
16
1
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Абе то по рекордния ви брой минуси си личи кой е пародия :))))
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАСЕ явно искат Русия, но Русия иска ли ПАСЕ ще стане ясно в следващите дни. *Цитат: Освен това Русия поиска гаранции, че повече няма да бъде санкционирана и заплаши, че ще напусне организацията, което би било прецедент и би лишило руските граждани от достъп до Европейския съд за човешките права.
14
2
 
26
 
! Отговори
Германия преди 4 години
А тогава защо Германия построи СП 1 и 2. И защо построи завод на Мерцедес и БМВ в Русия, а не тук. Май Германия се нуждае от Русия, а не от въшливци.
13
36
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕВРОПА НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ РУСИЯ
12
40
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ПУСНАХА РУСНАЦИТЕ В ПАСЕ ДА СЕ ИЗВИНЯТ, АКО НЕ СТОЯТ МИРНО ПАК ЩЕ ГИ ИЗРИТАТ.
11
43
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ Е ЕДНА ПАРОДИЯ
10
17
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От статията не става ясно кой кого пасе. Русия пасе цивилизования мир или цивилизованият мир пасе Русия?Колега, границата е геоложка и минава по планината Урал и пролива Оксфорд.
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не бива да се връща при тези смешници
8
1
 
46
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Познайте до 3 пъти защо в крайна сметка се взе такова решение!?Заради правата на руските граждани...това даже не е смешно!Заради правата на опозиционерите и противниците на Путин...не е и това,и с ПАСЕ и без ПАСЕ опозицията на Путин не става за нищо!...Има една съвсем проста причина -вноската на Русия е над 30 млн.USD и без нея не може да се върже бюджета!?И някои видни деятели остават без заплата!?А както виждаме всеки ден без парични знаци и най-големите демократи забравят за демокрацията!
7
2
 
19
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЕВРОПА Е ГЕРОИНЯ ОТ ГРЪЦКАТА МИТОЛОГИЯ / НАЙ -ВЕЛИКАТА МИТОЛОГИЯ -КАТО РЕЛИГИЯ / !!! КОЙ ОПРЕДЕЛИ ГРАНИЦАТА МЕЖДУ КОНТИНЕНТИТЕ ЕВРОПА И АЗИЯ И НА КАКВА ОСНОВА /ИЗМИСЛЕНА ОТ НЕГО / !?!? ЗАЩО ДО УРАЛ И БОСФОРА , А НЕ КАРПАТИТЕ ,ЧМ ,РЕКА ДОН И КЬОНИНГСБЕРГ!?!? КОЛКО ЛИ ОЩЕ МЪРСОТИЯ СА НАТВОРИЛИ БРИТАНЦИТЕ ПО СВЕТА -ЗНАМ ЗА ДОСТА ТАКАВА !?!?!?
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завод на Мерцедес, завод на БМВ, СП2, сега в сряда руснаците щели да избират някакъв си в Европа. . кво стана с изолацията, ***?
5
1
 
38
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Всяка втора статия в международните новини на медиите е за "незначителна" Русия. Лоша реклама няма. И поздрави от Северен поток 2, ***
4
1
 
33
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
Ледът се пука, господа съдебни заседатели :-)
3
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1надали Москва е интересува човешките права.... тях по ги интересува как се газят тези права, та участието й като цяло е безсмислено
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откри се една от целите на посещението на Макронът на ПМИФ, Санкт Петербург на 08.06.2019 г.
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАСЕ върна Русия.Да, но ...Русия връща ли се?Москва ще изпрати ли делегация за избора на ръководител?Русия настояваше да се гарантират правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи. Русия настояваше ПАСЕ да не моге да преустановява или отзовава държави-членки чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията.